Fædrelandsvennen

Lover kortere reisetid og flere avganger

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Må man bytte tog i Drammen? Kommer det nye tog? Og hvordan blir billettpri­sene når det britiske selskapet tar over Sørlandsba­nen?

Onsdag ble det klart at NSB tapte kampen om å drifte Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. Det britiske selskapet Go-ahead overtar.

Da Jernbanedi­rektør Kirsti Slotsvik offentligg­jorde vinneren på en pressekonf­eranse, sa hun at det var jevnt i kampen mellom de tre finalisten­e NSB, Go-ahead og svenske SJ. Til slutt var det pristilbud­et for å drive trafikken som var avgjørende.

– SKAL BLI BEDRE

Go-ahead vant kontrakten på å love å drive trafikk på strekninge­n i ti år for gjennomsni­ttlig 150 millioner i året. I dag får NSB 486 millioner i året.

– Målsetting­en er at situasjone­n skal bli bedre enn i dag. Hensynet til mer fornøyde kunder, er noe som vi har vurdert selskapene på. Derfor har vi stor tro på at dette kommer til å bli bra, sier kommunikas­jonssjef Svein Horrisland i Jernbanedi­rektoratet.

Anbudsdire­ktør i Go-ahead Norge, Cathrine Elgin, mener de har levert et tilbud som vil bedre reiseopple­velsen for passasjere­ne. Hun tar samtidig avstand fra kundeunder­søkelsen, som er omtalt av flere medier, der selskapet kom svaert dårlig ut.

– Denne undersøkel­sen ble gjort under en ombygging av en stor stasjon i London. Ombygginge­n førte til en radikal endring på rutetabell­en, og man fikk større utfordring­er enn forventet. I en undersøkel­se gjort av «National Rail Passanger Survey» før dette, hadde vi en kundetilfr­edshet på 87 prosent, sier Elgin.

Det britiske selskapet tar over driften på Sørlandsba­nen 15. desember 2019.

– Sørlandsba­nen strekker seg fra Stavanger til Drammen. Må man bytte tog for å komme seg til Oslo?

– Togene kommer til å gå som i dag, det er et minimumskr­av. Det blir ingen togbytter i Drammen, sier Horrisland.

FORENKLET BILLETTKJØ­P

– Hva skjer med dagens togsett?

– Det kommer ingen nye tog på strekninge­n. Det blir de samme som i dag, de såkalte signaturto­gene. Selskapet har kommet med konkrete planer for oppgraderi­ng og ombygging av togene innvendig, sier Horrisland.

Nattog og lokaltog fortsetter også som i dag.

– Vi vil komme tilbake med

FAKTA

Oppsummeri­ng av kontrakten

Det britiske selskapet Go-ahead skal drifte Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen. De tar over driften 15. desember 2019

Selskapet vil få et vederlag på 1,5 milliarder kroner over ti år. Den totale verdien av kontrakten gjennom hele avtaleperi­oden ligger på rundt 5,8 milliarder kroner.

Go-ahead sier at kontrakten vil bidra med 70 millioner pund (750 millioner kroner) i årlige inntekter.

Selskapet har som mål å overta eksisteren­de togpersone­ll fra NSB. Ansatte som tilbys overføring fra NSB AS til Go-ahead etter reglene i arbeidsmil­jøloven og jernbanelo­ven beholder dagens lønns- og arbeidsvil­kår. mer informasjo­n, men passasjere­ne vil merke en oppgraderi­ng. Både visuelt, men også en forbedret komfort, sier Elgin.

– Blir det endringer i billettsys­temer og priser?

– Prisnivået er regulert. Det er en makspris på billettene som de må forholde seg til. Likevel står de fritt til å tilby rabatter og lavere priser i perioder. I tillegg kan de operere med produkttil­legg, sier Horrisland.

Ifølge Elgin vil kundene oppleve en forenkling av prosessen med billettkjø­p. Hun vil ikke konkretise­re dette på nåvaerende tidspunkt.

– Hva med reisetida? Blir det flere eller faerre stopp?

– Stoppmønst­eret som gjelder i dag, ligger til grunn i avtalen. Ønsker man å gjøre endringer på dette, er det en stor prosess hvor også fylkeskomm­unene må involveres.

FLERE AVGANGER

Ifølge Elgin vil reisetida bli noe kortere enn i dag, men hun vil ikke kommentere dette naermere.

– Vi har også lagt opp til flere avganger. For dem som bruker Arendalsba­nen, vil det bli en bedre korrespond­anse mellom togene, sier hun.

– Hva skjer med de ansatte i NSB?

– Nsb-personell på banestrekn­ingen vil få tilbud om virksomhet­soverdrage­lse. Vi ønsker dem velkommen, men det er opp til den enkelte om de vil bli med videre, sier Elgin.

Ifølge Horrisland har det også vaert en diskusjon om de ansatte i dattersels­kapene vil få de samme vilkårene. I utgangspun­ktet er de ikke omfattet av virksomhet­soverdrage­lsen.

 ?? FOTO: GO-AHEAD ?? Ifølge Cathrine Elgin, anbudsdire­ktør i Go-ahead Norge, vil de gamle togsettene bli kraftig oppgradert. Dette er et av togene som brukes i Storbritan­nia.
FOTO: GO-AHEAD Ifølge Cathrine Elgin, anbudsdire­ktør i Go-ahead Norge, vil de gamle togsettene bli kraftig oppgradert. Dette er et av togene som brukes i Storbritan­nia.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway