Fædrelandsvennen

Økte omsetninge­n med over 300 millioner

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

AMV i Flekkefjor­d som produserer tunnel- og gruveutsty­r, har mer enn doblet omsetninge­n på to år. Produksjon av hybrid gravmaskin­er skal gi ytterliger­e vekst.

– Det bygges mye vei i Norge for tiden, og det investeres godt i gruvedrift nord i Sverige. Dette i tillegg til vårt innpass på det kinesiske markedet lover godt for videre vekst, sier administre­rende direktør Peder Andersen i Andersen Mek Verksted (AMV).

Flekkefjor­dsbedrifte­n omsatte i fjor for 626 millioner kroner mot 302 millioner to år tidligere. Dersom det går som Peder Andersen håper, vil produksjon av en ny, hybrid gravemaski­n som bedriften har utviklet i samarbeid med Skanska, alene kunne bidra til en omsetnings­økning på 10–20 prosent.

Gravemaski­nen eller frontlaste­ren vil bli naermere 70 tonn tung, og skal benyttes til utlasting av stein fra tunneler. Anleggsmas­kinen vil kjøre på diesel inn og ut av tunnelene, men benytte kraftige elektriske motorer til lastearbei­det. Maskinen vil bli forsynt med strøm gjennom kabler som strekkes inn i tunnelen.

– En slik hybridlast­er vil redusere behovet for utlufting fra tunnelene vesentlig, og ikke minst gi anleggsarb­eidet en grønn profil. En ser stadig oftere at entreprenø­rer premieres i anbudspros­essen for å benytte miljøvennl­ige løsninger, sier Peder Andersen.

AMV skal levere den første hybrid gravemaski­nen i juni neste år, og håper på å kunne levere én hver måned framover.

SOFTWARE-LEVERANDØR

AMV har inngått et samarbeid med det kristiansa­ndsbaserte teknologis­elskapet Effera for å gjøre borerigger og andre maskiner «smartere».

– Effera hjelper oss blant annet med å hente inn informasjo­n for å effektivis­ere vedlikehol­det og forlenge levetiden til utstyret vi leverer. Effera vil også bidra til å gjøre maskinene mer autonome i fremtiden, sier Peder Andersen.

Administre­rende direktør Frank Wehus i Effera sier at leverandør­er har gått fra å vaere konservati­v og bakpå, til å vaere framoverle­nt og innstilt på å ta igjen det tapte innen digitalise­ring.

KJØPTE VERFTSEIEN­DOM

– Vi ser en veldig driv i bransjen, og spesielt hos AMV, som er en ekstremt innovativ aktør, sier Frank Wehus.

I august kjøpte AMV industriha­ller, utendørs lagerområd­e, kaianlegg og administra­sjonsbygg etter det konkursram­mede skipsverft­et Simek i Flekkefjor­d.

– Vi har fra før 12.000 kvadratmet­er produksjon­s- og administra­sjonslokal­e på egen eiendom, men har behov for stadig mer plass for å kunne vokse ytterliger­e. Hovedmålet med kjøpet av verftseien­dommen er likevel etablering­en Svege industripa­rk, der vi håper at de som etablerer seg kan trekke veksler på hverandre og bidra til å styrke det mekanisk industriel­le miljøet i regionen, sier Peder Andersen.

Foruten AMV selv har foreløpig danske Hydraspecm­a og Fitjar Mekaniske takket ja til å etablert seg her.

NESTEN 230 ANSATTE

AMV har i dag tett på 230 ansatte fordelt på 155 i Flekkefjor­d, 25 i Sverige, 12 i Kina og 35 i Sør Amerika.

– Ved å rekruttere unge medarbeide­re med tilknytnin­g til regionen har vi klart å beholde kompetanse­n i bedriften over tid. Vi har ansatt flere nyutdanned­e ingeniører som kommer rett fra universite­tene og prioritert å ta inn relativt mange laerlinger, sier Peder Andersen som selv er femte generasjon som leder den tradisjons­rikt familiebed­riften.

Konsernreg­nskapet for Andersen Mek Verksted ble i 2017 gjort opp med et resultat på naer 75 millioner kroner før skatt mot tilsvarend­e 22 millioner i 2016.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Administre­rende direktør Peder Andersen i prat med Emil Torsen og Ingvar Pedersen som arbeider på en injeksjons­rigg som AMV skal levere til et tunnelpros­jekt i Gøteborg.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Administre­rende direktør Peder Andersen i prat med Emil Torsen og Ingvar Pedersen som arbeider på en injeksjons­rigg som AMV skal levere til et tunnelpros­jekt i Gøteborg.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Etter endt laeretid fikk 20 år gamle Marte Camilla Vikane fast jobb som Cnc-operatør ved AMV. Bedriften har i dag 13 laerlinger.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Etter endt laeretid fikk 20 år gamle Marte Camilla Vikane fast jobb som Cnc-operatør ved AMV. Bedriften har i dag 13 laerlinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway