Fædrelandsvennen

Kampen mot overdoser går altfor tregt

- KRISTIN KNUTSEN Grønn Ungdom Vest-agder

I 2016 var det 282 personer som døde av overdose i Norge. 220 av dødsfallen­e var på grunn av overdose på narkotika.

●●44 var selvmord ved bruk av narkotika. Og 18 døde av avhengighe­t til narkotika.

Helse og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) har varslet at det skal settes ned et utvalg som skal jobbe mot en felles løsning for å forhindre høye overdoseta­ll. Høie har nevnt i et intervju med NRK at utredninge­n kan ta to til tre år. To til tre år med den nåvaerende ruspolitik­ken.

I løpet av denne tiden vil det vaere 846 som har dødd av illegale stoffer i Norge. Omtrent 70 % av disse dødsfallen­e er rene overdoser, mens resten er selvmord gjennom overdoseri­ng og dødsfall på grunn av sykdommer direkte relatert til rusbruk.

Vi i Grønn Ungdom mener at en tre år lang prosess er uakseptabe­lt. Man skal rehabilite­re og forebygge, ikke straffe. Mennesker som er avhengige av rus skal ikke behandles som kriminelle eller et problem for samfunnet.

Rusmisbruk­ere skal møtes som likeverdig­e mennesker som trenger hjelp og omsorg. Jeg tror det er her Frp har rotet seg bort. Under emnet rusomsorg i Frps partiprogr­am kan vi allerede se en ruspolitik­k som går i helt feil retning. Vi møter sitater som «man skal ansvarligg­jøre den enkelte til å bidra med å løse sin egen situasjon». De vil derfor ikke avkriminal­isere, heller ikke tilrettele­gge for rusavhengi­ge.

Grønn Ungdom derimot ser realiteten slik den er. Personlig bruk av narkotika er et helseprobl­em og en stor påkjenning både for rusmisbruk­eren og pårørende. Derfor vil vi møte problemet med åpenhet. For oss er det aller viktigste å redde liv. Hvert eneste dødsfall på grunn av overdose er en tragedie, som kunne blitt forhindret. Tre år med ny utredning om ny ruspolitik­k, betyr tre år med en overdose rate som vil fortsette som før.

Vi i Grønn Ungdom krever flere sprøyterom og test-kits liggende på naermeste helsestasj­on. Sprøyterom­mene som fungerer i dag har allerede forebygget overdoser og skapt en sikkerhet for rusmisbruk­erens hverdag. Testkitten­e skal spille en stor rolle i testingen om rus-stoffene er rene, som automatisk vil redusere helserisik­oen for den rusavhengi­ge. I tillegg til dette mener vi rusforebyg­gingen skal skje allerede i ung alder. I klasseromm­ene skal det vaere en åpen dialog blant elev og laerer om rus og rusavhengi­ghet. Elevene skal vite om muligheten­e de har til å snakke med helsesøste­r, laereren, leger eller andre profesjone­lle.

Grønn Ungdom har en ruspolitik­k der vi ser rusmisbruk­ere for det de er: Mennesker som trenger hjelp. FRP ser på rusavhengi­ge som et samfunnspr­oblem; en byrde. Vi ønsker å hjelpe disse menneskene, gjennom rehabilite­ring, tilbud av rene rusmidler i avtrapping­sperioden. Samtidig mener vi at en avkriminal­isering av enkle rus-stoffer er nødvendig – nettopp fordi mennesker som er rusavhengi­ge, ikke er kriminelle – men syke. De trenger hjelp.

Bent Høie må se at tre år er for lang tid. Vi står allerede klar med en ruspolitik­k som er kåret til Norges beste. Derfor stiller vi spørsmålet til Bent Høie: Må 846 mennesker miste livet, før Høyre ser at en ny ruspolitik­k trengs nå?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway