Fædrelandsvennen

– Dette blir den største kampen i Vipers’ historie

Vipers-leder Terje Marcussen mener at det kun er ett lag i hele verden som kan måle seg med lørdagens motstander i Aquarama, CSM Bucuresti.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no ANDREAS HOPEN andreas.hopen@fvn.no

– Dette blir den største kampen i vår historie. Jeg tror ikke folk flest skjønner hvor stort lag som kommer hit. Ikke et vondt ord om de andre vi har møtt, men når vi ser på historien og stjernegal­leriet til Bucuresti, så er dette som forskjelle­n på et Sørlandsme­sterskap på ski og femmila i Holmenkoll­en. Flere av spillerne er verdensstj­erner, sier Terje Marcussen, daglig leder i Vipers.

Laget han sikter til ble stiftet i 2007, og vant det rumenske mesterskap­et først i 2014/15-sesongen - men siden har de vunnet hvert eneste år. Og i 2015/16-sesongen vant de like godt hele Champions League etter å ha slått Györ i finalen. De to siste årene har laget blitt nummer tre i verdens mest prestisjet­unge klubbturne­ring.

– FORVENTER FINAL FOUR

Lagets største stjerne heter Cristina Neagu, kåret til verdens beste spiller tre ganger, men også flere av lagvenninn­ene hennes har store navn i håndball-verden – blant annet den norske landslagss­tjernen, Amanda Kurtovic.

– Det forventes at vi er i final four, og det er målsetting­en til klubben, da får man høre det hvis man taper en kamp, slik som mot Bietigheim, sier Kurtovic som var med da Bucuresti overrasken­de tapte for det tyske laget sist helg.

Andre stjerner i klubben er den serbiske bakspiller­en, Andrea Lekic, som tidligere har spilt i Györ og Vardar, samt Dragana Cvijic på streken, som var toppscorer da Serbia slo ut Norge i VM 2013.

– Selv om vi har spillere som har vunnet både EM, VM, OL og Champions League så er vi fortsatt en småklubb sammenlign­et med dem. Slik jeg ser det er det bare Györ som har samme svungen over seg, sier Marcussen – og sikter til det ungarske laget som vil komme til Aquarama etter jul dersom Vipers kvalifiser­er seg for hovedrunde­n.

– PLUKKER STJERNESPI­LLERE

Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad har møtt rumenerne flere ganger som trener i Larvik, og kjenner laget og historien deres godt.

– Det er en klubb med store ressurser som plukker spillere på øverste hylle. Det så vi ikke minst da Vardar la inn årene, og treneren deres fikk frie tøyler til å hente de spillerne han ønsket, sier Gjekstad.

Den tidligere Larvik-spilleren Marit Malm Frafjord spilte for Bucuresti sist sesong.

– Mens Larvik oppnådde gode resultater fordi klubben satset på norske spillere, og bygde klubben over tid, har Bucuresti mange penger og en helt annen filosofi. De henter spillere med veldig store navn. I Norge er det laget som er viktigst, mens de bygger rundt kjempestor­e stjerner. Det er ikke alltid de henger like godt sammen, men noen ganger gjør det de, sier Malm Frafjord.

❞ Dette er som forskjelle­n på et Sørlandsme­sterskap på ski og femmila i Holmenkoll­en. Flere av spillerne til Bucuresti er verdensstj­erner. TERJE MARCUSSEN,

daglig i leder i Vipers

– BRUKER PENGENE FORSIKTIG

Nicolae Luca, som er leder for klubbens håndballav­deling, forteller at over 90 prosent av lagets

budsjett kommer fra kommunen i den rumenske hovedstade­n.

– Vi liker ikke å prate om budsjettet vårt. Men det jeg kan si er at vi på ingen måte har det største i Champions League, og at vi bruker pengene våre forsiktig. Men vi har mange gode spillere, og de fleste vi har hentet kommer fra Balkan, sier Luca – som nekter å oppgi budsjettet.

Foruten åtte rumenske spillere, består laget av norske Kurtovic (med far fra Kroatia), to svenske spillere (Nathalie Hagman og Sabina Jacobsen) samt sju spillere fra Balkan.

Terje Marcussen tipper at laget har et budsjett på opp mot det dobbelte av Vipers sitt på snaut 16 millioner. Likevel tror han at også Vipers på sikt kan bli et final fourlag i Champions League.

– Nå har vi gått fra et budsjett på tre millioner i 2013 til opp mot 16 i år. Men vi må nok opp i 20 for å kunne konkurrere. Men husk at Norge er en av verdens beste håndballna­sjoner, og at det stadig dukker opp nye talenter. For å nå målet må vi vaere en arena for de beste spillerne, sier Marcussen.

HAR SPARKET TRENEREN

Etter tap både i hjemlig serie, og i Champions League-kampen mot Bietigheim sist, sparket CSM Bucuresti onsdag sin svenske trener, Magnus Johansson.

– I utgangspun­ktet tror jeg Vipers møter Bucuresti på et gunstig tidspunkt, samtidig som det er vanskelig å spå hvordan et trenerskif­te vil slå ut. Men skal jeg vaere helt oppriktig, hadde jeg ikke satt pengene på Vipers. Skal de ha en sjanse, må nok i så fall Katrine (Lunde) stenge målet, sier Marit Malm Frafjord.

Trener Ole Gustav Gjekstad har som utgangspun­kt at det er fullt mulig å slå stjernegal­leriet.

– Det mener jeg. Men vi må finne oss i å vaere underdogs, noe som kan vaere et bra sted å angripe fra. Også vet vi aldri hvordan et trenerskif­te vil slå ut, men jeg tror dette først og fremst handler om hva vi kan prestere, sier Gjekstad.

Onsdag satt seieren svaert langt inne da Vipers til slutt slo Tertnes 22–20 på bortebane i serien. Men selv om Vipers slurvet mye framover på banen, tror Gjekstad at vi kommer til å se et helt annet lag på banen lørdag.

– Det blir en helt annen kamp. Jeg føler at onsdagskam­per mellom to Champions League-kamper er det som definerer oss som lag. Når vi vinner slike kamper, står vi opp for den kulturen vi ønsker å skape mens Champions League-kampene er motiverend­e i seg selv, sier 50-åringen.

 ?? FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? CSM Bucuresti, som kommer til Aquarama på lørdag, er et av verdens aller beste klubblag med tre pallplasse­ringer i Champions League på rad. Her jubler de for seier i 2016.
FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N CSM Bucuresti, som kommer til Aquarama på lørdag, er et av verdens aller beste klubblag med tre pallplasse­ringer i Champions League på rad. Her jubler de for seier i 2016.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den norske landslagss­tjernen Amanda Kurtovic kommer til Aquarma på søndag.
FOTO: NTB SCANPIX Den norske landslagss­tjernen Amanda Kurtovic kommer til Aquarma på søndag.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den tidligere landslagsp­rofilen Marit Malm Frafjord spilte for Bucuresti inntil hun la opp foran denne sesongen.
FOTO: NTB SCANPIX Den tidligere landslagsp­rofilen Marit Malm Frafjord spilte for Bucuresti inntil hun la opp foran denne sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway