Fædrelandsvennen

❞ Regjerings­krise? Ny Krf-leder? Eller forblir alt som det er i dag?

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Vidar Udjus, politisk redaktør

Neste fredag samles Agder KRF til fylkesårsm­øte. Fredagen etter skal landsmøtet ta det viktige veivalget for KRF – og Norge. Hva vil de tre alternativ­ene føre med seg?

1. Hareide vinner

●●Et flertall på Krfs landsmøte vil forhandle med Ap og Sp om regjerings­makt. Da vil det ganske raskt bli satt i gang to typer forhandlin­ger i Stortinget:

●●Ledelsen i KRF, Ap og Sp vil sette seg ned og forhandle fram en regjerings­plattform. Disse forhandlin­gene vil i praksis vaere dømt til å lykkes. Ingen av de tre partiene, saerlig ikke KRF og Ap, vil ha råd til at forhandlin­gene strander.

●●Omtrent på samme tid vil de finanspoli­tiske talsperson­ene til de tre partiene, Kjell Ingolf Ropstad for KRF, innlede forhandlin­ger om statsbudsj­ettet. Selv om borgerlig innstilte Krf-ere ikke mener budsjettet egner seg til å felle regjeringe­n, vil dette trolig vaere den naturlige saken å overta makten på. Da blir det opp til forhandler­ne å bli enige om et budsjett som er så forskjelli­g fra Solberg-regjeringe­ns, at den velger å gå av på denne saken. Og et budsjett som KRF ser på som betydelig bedre enn Solberg-regjeringe­ns.

●●Et slikt budsjett vil trolig inneholde økt utgiftssid­e. Konkret vil KRF kjempe for mer penger til bekjempels­e av forskjelle­r, mer til kommunene, mer til klimatilta­k og mer til bistand. Et av de store spørsmålen­e vil trolig vaere om KRF får med seg Ap på å heve barnetrygd­en, noe også SV ivrer for. Et slikt tiltak vil vaere dyrt. Og sammen med andre økte utgifter bidra til at skattenivå­et må økes. KRF kan trolig godta noe høyere skatter for de med høyest inntekt. Men neppe økte belastning­er for naeringsli­vet.

●●En rødgrønngu­l regjering vil trolig se dagens lys før årsskiftet. Og etter alt å dømme også vaere det alternativ­et KRF går til valg på før neste stortingsv­alg, i 2021.

2. Ropstad vinner

●●Et flertall på Krfs landsmøte vil forhandle om å gå inn i Solbergreg­jeringen. Også de forhandlin­gene vil trolig komme raskt i gang. Og også de forhandlin­gene vil etter alt å dømme lykkes. Saerlig for Erna Solberg vil det vaere overmåte viktig å innlemme KRF i den borgerlige blokken.

●●Men det blir neppe Knut Arild Hareide som leder regjerings­for- handlingen­e med de borgerlige partiene. Han vil etter alt å dømme trekke seg som leder hvis han taper kampen på Krf-landsmøtet. Ikke fordi det vil komme krav om det fra partiet, men fordi han selv ser at det er den naturlige konklusjon­en. Linjeskift­et mot venstre er Hareides store sak. Taper han den, kan han ikke lede Krfs forhandlin­ger med det partiet han har utpekt til Krfs hovedmotst­ander: Frp.

●●I så fall må KRF velge ny leder. Da peker Kjell Ingolf Ropstad seg ut som en naturlig kandidat. Dermed kan Ropstad bli både partileder og statsråd, hvis han selv vil.

●●Parallelt med regjerings­forhandlin­ger vil det også bli ført forhandlin­ger om statsbudsj­ettet. KRF vil trolig kunne få noe mer, men ikke så mye som med Ap og Sp, til sine gode formål i forhandlin­ger med de borgerlige partiene. Fordi dagens regjerings­partier er langt mer motvillige til å øke inntektssi­den i form av skatter eller avgifter.

●●Også en utvidet borgerlig regjering vil trolig vaere klar før året er omme. Og etter alt å dømme vaere Krfs alternativ ved neste stortingsv­alg.

3. Grøvan vinner

●●Et flertall på Krfs landsmøte vil fortsette som vippeparti. Det vil vaere det minst dramatiske resultatet for norsk politikk – og likevel svaert dramatisk for KRF. Da vil hele ledelsen og begge fløyene stå utmattet tilbake, uten å ha fått utrettet noen ting. Den store seierherre­n vil i så fall hete Hans Fredrik Grøvan.

●●Like fullt er det liten grunn til å tro at dette utfallet vil føre til endringer i partiledel­sen. Både Hareide og de to nestledern­e vil ha tapt den politiske kampen om et linjeskift­e, men likevel kunne leve med resultatet. Fordi det er en videreføri­ng av dagens kurs.

●●Vinner dette alternativ­et fram, blir det ikke regjerings­skifte. Og etter alt å dømme en budsjettav­tale med Solberg-regjeringe­n. I så fall må partiet trolig gjennom nok en opprivende diskusjon om regjerings­alternativ­er før neste stortingsv­alg.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad står på hver sin side i striden om Krfs veivalg. Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan står for et tredje alternativ. Her er diskuterer de to førstnevnt­e spørsmålet i en Fvn-debatt i Vennesla 4. oktober.
FOTO: NTB SCANPIX Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad står på hver sin side i striden om Krfs veivalg. Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan står for et tredje alternativ. Her er diskuterer de to førstnevnt­e spørsmålet i en Fvn-debatt i Vennesla 4. oktober.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway