Fædrelandsvennen

Boka Ap har fryktet

Jonas Gahr Støre har mange ganger i høst uttrykt lettelse over at Ap igjen kan snakke om politikk. Boka som kom torsdag kan gjøre det vanskelig.

-

Alle skal ned er den talende tittelen på boka, skrevet av to VGjournali­ster. De har fulgt Ap tett gjennom det som ble partiets vanskeligs­te år på svaert lang tid: En valgkamp som sporet av. Et voldsomt valgnederl­ag. En vinter og vår preget av metoo og nestleder Trond Giskes avgang.

boka ripper opp igjen i alt dette. Derfor er det naturlig at ingen i partiledel­sen ser ut til å ha medvirket til boka eller ønsker å snakke om den. Aps problem er at mange andre ønsker det. Fordi alle tre hovedtemae­ne var så spektakula­ere.

Valgkampen 2017 så ut til å gå Aps vei, helt til morgenen etter partileder­debatten i Arendalsuk­a. Da stupte målingene. Og Ap kom seg aldri. I boka tegnes det et bilde av en valgkampse­ntral i fullstendi­g kaos. Og en dyp mistillit mellom de to davaerende nestledern­e; Trond Giske og Hadia Tajik. Hun ledet arbeidet med partiprogr­ammet, det vil si politikken. Han ledet valgkampen, det vil si presentasj­onen av politikken.

men i forlengels­en av den dårlige personkjem­ien mellom de to, ble valgkampen preget av sterke interne stridighet­er. Noe som gjorde det svaert vanskelig for partiappar­atet å fungere. Og da valgresult­atet forelå, var Giske raskt ute med en kritikk som ble oppfattet som renvasking av seg selv og slakt av politikken – saerlig løftet om å øke skattene. På sidelinjen sto en partileder uten en egen maktbase i partiet.

Hva som videre skjedde, og hvilken rolle maktkampen eventuelt spilte i varslene mot Trond Giske, er det svaert ulike oppfatning­er om internt i Ap. Felles for mange er at de ønsker at saken skal forbli i fortida. Nye detaljer – og påstander – vil imidlertid kunne gjenåpne gamle diskusjone­r. I boka tegnes blant annet et bilde av en svak partileder Støre som ble presset til å be Trond Giske om å gå av. Hadia Tajik skal ha satt sin egen nestleders­tilling inn på dette. Mens Giske på sin side hevder at han selv tok valgte om å fratre.

sårene etter denne langvarige og betente striden er ennå ikke leget i Ap. Det kan gjøre denne boka farlig for partiet.

Nye detaljer – og påstander – vil kunne gjenåpne gamle diskusjone­r.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trond Giske, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik etter et sentralsty­remøte i september 2017.
FOTO: NTB SCANPIX Trond Giske, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik etter et sentralsty­remøte i september 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway