Fædrelandsvennen

Stortrives i ny jobb

Erik «Myggen» Mykland synes det er befriende at spillerne han trener ikke har noe voldsomt forhold til ham som spiller.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

Erik «Myggen» Mykland synes det er befriende at spillerne han trener i Start ikke har noe forhold til ham som spiller. Han trives utmerket med at han bare er treneren deres.

– Helt klart. Det kunne stått i veien for at folk hørte etter. De har ikke overdreven respekt. Så jeg har det veldig bra med at de ikke har noe annet forhold til meg enn at jeg er treneren deres.

Om den ikke er overdreven, så virker det som om spillerne på Starts G 16-lag har respekt for treneren med initialene EM på den lange boblejakka.

Det er to måneder siden Erik «Myggen» Mykland startet i jobben i utviklings­avdelingen i Start. Etter hvert har han fått ansvar for 16-åringene i klubben. Denne torsdagskv­elden i oktober spiller laget hans mot Imås på Sør Arena.

Det var her Erik Mykland gjorde comebacket som fikk sørlending­er til å gå på fotballkam­p igjen. Det var i denne byen han ble den aller største for en hel generasjon med fotballint­eresserte.

Å følge Erik Mykland som trener er en spesiell opplevelse. Selv om han alltid har vaert en midtbanest­rateg, en som alltid tok ansvar på banen, er det unektelig noe uvant med å se den lille ballvirtuo­sen i den karakteris­tiske trenerjakk­a.

– JEG HAR DET KJEMPEFINT

Skjønt, ballen er ikke langt unna. Under hele omgangen Faedreland­svennen følger i skumringen på Sør Arena holder Myggen ballen i hendene eller ved beina. Ved enkelte anledninge­r sparker han den høyt opp i lufta, for så å ta den ned igjen.

Touchen sitter fortsatt – om noen lurte.

Dagen før sitter vi i en skinnsofa inne på Sparebanke­n Sør Arena. Vi tenker det er på tide med en prat med Mykland. Om hans nye jobb, forholdet til det å vaere trener og hvordan hans egen suksess av en karriere kan videreføre­s til unge sørlandsta­lenter.

– Jeg har det kjempefint. Det er fantastisk å tenke at «nå vil jeg på jobb» i stedet for «nå skal jeg», sier han.

Etter flere år med forskjelli­ge jobber innenfor blant annet sosialt arbeid med gatelag og innenfor Risør fotballklu­bb, føler han at han er på rett plass. Her får han brukt erfaringen­e fra en svaert innholdsri­k karriere.

– Jeg er engasjert. Det ligger i bunn. Og så har jeg en god del fotballkun­nskap. De to tingene må pedagogisk komme riktig ut av munnen min for at de som hører på skal få noe igjen. Jeg er veldig opptatt av små detaljer i spillet, og det tror jeg passer bra i utviklings­avdelingen, sier Myggen.

Han ser små detaljer i spillet. Han beskrives som en våken fyr, en som alltid følger med. Derfor klarer ikke en gang denne journalist­en å lykkes i et diskré forsøk på å skjule en penn som ikke vil fungere slik den skal.

Myggen følger med.

– TA SEG TID TIL Å STOPPE

Men når han skal forklare hva disse detaljene er, begynner han å le.

– Jeg lurte på hvordan jeg skulle forklare det.

Han tenker seg om i noen sekunder. – Man har 20 spillere, og hver av dem har forskjelli­ge egenskaper. Det kan vaere for eksempel at en back skal se seg selv som en hel fotballspi­ller, i stedet for å begrense seg til den posisjonen. Jeg tror at de som har definert seg selv i en posisjon blir bedre av å høre at «nå har du ballen, nå er du sjef». En back kan for eksempel ha godt av å høre at banen er 60 meter bred, og ikke ti meter. De kan ha en tendens til å se rett frem når de får ballen.

– Midtbanesp­illere kan få instruksjo­ner

på hvor du skal dempe ballen med tanke på kraften på pasningen, sier han.

– Dette virker som ganske enkle ting?

– Det handler om å ta seg tid til å stoppe. Men det er vanskelig å forklare her, jeg skulle hatt ti mann på feltet for å vise. Men jeg er opptatt av at ting skal gjøres riktig, og at vi skal vaere nøye på det vi gjør.

Hans største trenerforb­ilde er Brede Skistad. En mann Myggen har sett opp til hele sin karriere. Selv synes 47-åringen det er vanskelig å definere seg selv som trener all den tid han er så fersk.

Han sier han har nytt godt av fagmiljøet han har rundt seg i Start. Han sier han spør mye, og «bruker det han synes er fornuftig, og kaster resten overbord».

- TOK FOTBALLEN VELDIG ALVORLIG

– Alt jeg har erfart som spiller blir jo brukt i større eller mindre grad. Jeg synes det skal vaere helt naturlig når du kommer på banen at du skal vaere aergjerrig på at en pasning skal sitte, uansett om den er på to, ti eller 20 meter. Der tar jeg med meg veldig mye fra min egen oppvekst, for jeg tok alltid fotballen veldig alvorlig. Det var sånn at det ikke var rom for å kødde bort en trening.

– Det er nok ikke det bildet folk flest har av deg?

– Det er fordi at når du til slutt havner på landslaget så skal alle settes i bås, fordi media har behov for å ha noen å henge knagger på. Fotball har alltid vaert ekstremt viktig for meg å gjøre nøye. Hadde du snakket med noen av de gamle trenerne mine, så hadde de sagt at var jeg på trening, så var jeg på trening. Det tar jeg veldig alvorlig med de jeg trener nå også, sier han.

Han sier han i sin barndom laerte mye av sin far. Blant annet aldri å stå stille etter å ha slått en pasning.

Men der Myggen laerte aller mest var på løkka. Da han gjestet Nrk-podkasten

for ett års tid siden lanserte han ideen «Ta løkka tilbake». Det var der han fikk fotballhod­et som Starts hovedtrene­r Kjetil Fotball Heia Rekdal kaller et av landets beste.

– En viktig del av fotballen burde vaert ballbesitt­else og firkant. Å holde i ballen. Jeg liker når jeg ser to spillere stå og holde ballen i lufta med en viss aergjerrig­het, sier han.

SLIPPER OPPMERKSOM­HET

Samtidig er Myggen klar på at han har mye å laere i sin nye rolle.

– Jeg har ting å laere med tanke på å lede en gruppe. For meg er det viktig å ha samtaler med hver enkelt. Det trenger ikke vaere formelle samtaler, men på treningsfe­ltet eller i bussen på vei til kamp for eksempel.

– Det er nok en fordel at de som er ute på banen har en trener som har erfart å spille masse fotball. Så er kanskje min forse å gi tilbakemel­ding på det leddet de er i, så er det mer å gå på når alt dette skal henge sammen.

Myggen har flyttet tilbake til Kristiansa­nd. Her ble han superstjer­ne på starten av 90-tallet. Han sier han har det fint, at han trives, men at han ikke har noe behov for å sammenlign­e seg med det som har skjedd tidligere i livet.

– Jeg ser ikke noe vits med å dvele over ting som har vaert.

Det passer han heller bra at han er i en rolle hvor han slipper fokus på egen person. For Erik Mykland har fotball alltid vaert det viktigste, og det har vaert såpass gøy at det har veid opp for all oppmerksom­heten som følger med.

Han blir også nå stoppet på butikken, men på en annen måte. Nå er det gamle kjente og andre som ønsker lykke til i ny jobb. En jobb Erik Mykland ønsker sterkt å lykkes i.

– Det er veldig viktig for meg at jeg ikke er dratt inn i Start fordi jeg har spilt fotball her før. Jeg skal ikke vaere i sentrum for noen annen grunn enn at jeg er trener for disse spillerne.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Erik «Myggen» Mykland skuer utover Sparebanke­n Sør Arena, en arbeidspla­ss han håper å ha lenge.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Erik «Myggen» Mykland skuer utover Sparebanke­n Sør Arena, en arbeidspla­ss han håper å ha lenge.
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Et stort glis. Myggen sier han trives veldig godt i sin nye jobb i Starts utviklings­avdeling.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Et stort glis. Myggen sier han trives veldig godt i sin nye jobb i Starts utviklings­avdeling.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Myggen i aksjon mot Tromsø i en seriekamp i 2009.
FOTO: NTB SCANPIX Myggen i aksjon mot Tromsø i en seriekamp i 2009.
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Myggen sier han liker å ha individuel­le samtaler med spillerne.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Myggen sier han liker å ha individuel­le samtaler med spillerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway