Fædrelandsvennen

Jente alvorlig skadet i skolebuss-krasj

En buss med skoleeleve­r fra Bogafjell skole i Rogaland kolliderte fredag ettermidda­g med autovernet på fylkesvei 43 nord for Rom i Lyngdal. Tre personer er skadet, én alvorlig.

- JAN ODDVAR EIDE VEGARD NEKSTAD ARILD SANDVIK JARLE R. MARTINSEN

– En buss har kommet fra Kvås nedover mot E 39, og har kjørt rett i en fender. Det er en enslig buss som er involvert, opplyste politibetj­ent Hanne Rom Havaas til Faedreland­svennen.

Ulykken ble meldt klokka 12.53. Den skjedde på Skrumoen bro, på fylkesvei 43 like nord for Rom.

40 skoleeleve­r, tre laerere og en bussjåfør var involvert.

– Tre personer er skadet, bekrefter lensmann i Farsund og Lyngdal Jan Terje Aas til Faedreland­svennen.

• Det er ei jente under 18 år som er fløyet med luftambula­nse til sykehuset i Kristiansa­nd. Sykehuset bekrefter at hun er alvorlig skadet, men stabil.

• Ei annen jente under 18 år er bekreftet mottatt ved sykehuset i Kristiansa­nd. Hun er lettere skadet.

• Den siste er sjåføren, som er mottatt ved sykehuset i Flekkefjor­d, og er lettere skadet.

Elevene i bussen tilhørte 7. klasse (11–12 år) ved Bogafjell skole i Rogaland. De har denne uka vaert på leirskole på Evje og var på vei hjem til Sandnes da ulykken skjedde.

UKJENT ÅRSAK

Lensmann Jan Terje Aas sier at politiet ikke kjenner årsaken til ulykken.

– Det eneste vi vet nå er at det var en aleneulykk­e. Årsaken eller foranledni­ngen til at bussen kjørte ut er ukjent. Dette vil den videre etterforsk­ningen avklare, sier han.

– Utover nå sikrer vi skadestede­t og gjør kriminalte­kniske undersøkel­ser. Det er opprettet et krisesente­r som alle elevene er kjørt til, sa politibetj­ent Hanne Rom Havaas.

FRA ROGALAND

Rektor Jørgen Slyk ved Bogafjell skole i Sandnes bekrefter at det er elever fra skolen som er involvert i ulykken.

Han forteller at elevene på 7. trinn har vaert på leirskole på Evje siden mandag og var på vei hjem.

– Det er en vond situasjon for elevene og laererne. De har hatt ei kjekk uke på leirskole, og det er fryktelig trist å avslutte på denne måten, sier Slyk til Stavanger Aftenblad.

– Elevene har fått mat og drikke og den nødvendige første omsorgen i Lyngdal og vil etterpå ta busser hjem til Bogafjell. Der vil det psykososia­le teamet fra kommunen vaere til stede for å snakke med elever og foreldre, sier kommuneove­rlege Hans Petter Torvik i Sandnes kommune til Aftenblade­t, og legger til:

– Det viktigste er å skape trygghet, og for elevene betyr det at de får møte sine naermeste. Foreldrene har fått beskjed av skolen at de ikke skal kjøre til Lyngdal, men møte elevene her på skolen.

SATT FASTKLEMT

Én person satt fastklemt etter ulykka. Klokka 14.03 meldte politiet på Twitter at det fortsatt ble jobbet med å frigjøre vedkommend­e. 20 minutter senere kom det melding om at personen var frigjort og fløyet til sykehus med luftambula­nse.

Bussjåføre­n ble ifølge Rogaland Taxi kjørt til sykehus.

– Første prioritet nå er å ivareta de involverte som var på bussen, uttalte operasjons­leder Linn Andresen i Agder politidist­rikt.

HØRTE KJEMPESMEL­L

Nabo Arnold Drangeland var hjemme i stua da han hørte kjempesmel­let fra kollisjone­n, omtrent 30 meter unna huset.

– Det var to busser ifølge fra Rogaland Taxi, forteller han til Faedreland­svennen.

Da han kom til skadestede­t var de godt i gang med å evakuere bussen.

– De hadde ringt etter politi og ambulanse. Ganske raskt ble det kontroll på situasjon fordi det var så mange voksne der, forteller han.

Lyngdal kommune satte krisestab klokka 14.10.

– Vi er på plass med kriseteam på Lyngdal kirkesente­r. De som ikke er skadet eller er mer eller mindre friske, er på vei i buss hit, sier Lyngdal-ordfører Jan Kristensen, til Faedreland­svennen.

SJÅFØREN TIL SYKEHUS

Daglig leder i Rogaland Taxi, Svein Asbjørn Svimbil, opplyser at bussen var på vei fra Evje. Den var én av to busser som var på vei hjemover.

– Vi følger våre interne varslingsr­utiner og jobber for å få oversikt. Det er sendt en ny buss til stedet, for å transporte­re hjem de som ikke er skadet, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Bussen fikk store skader i fronten etter ulykken. Eleven som ble sittende fastklemt, satt foran til høyre.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Bussen fikk store skader i fronten etter ulykken. Eleven som ble sittende fastklemt, satt foran til høyre.
 ?? FOTO: DAVID SVENNEVIK ?? Bussen tilhører selskapet Rogaland Taxi.
FOTO: DAVID SVENNEVIK Bussen tilhører selskapet Rogaland Taxi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway