Fædrelandsvennen

– Et svik mot alle skolebarn

- TEKST: MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

hvor aktivitet og laering går hånd i hånd.

Senterpart­ipolitiker Marit Knutsdatte­r Strand sitter i Utdannings og forsknings­komiteen. Hun sier hun er sjokkert over at Kunnskapsd­epartement­et nå går bort fra et vedtak med bredt politisk flertall.

– Et så tydelig vedtak burde ikke vaere vanskelig å følge opp. Jeg mener også departemen­tet gjør saken politisk ved å skyve elevens og laererens faglige handlingsr­om foran seg. Vedtaket handlet om å innføre et obligatori­sk minimum av fysisk aktivitet, hvor den enkelte skole selv kan velge hvordan de velger å løse det.

Hun lover at Sp vil trykke på for at regjeringe­n gjennomfør­er Stortinget­s bestilling.

– Vi har nok kunnskapsg­runnlag til å vite at laeringsut­bytte til barn og unge går opp dersom man hadde lagt til rette for mer fysisk aktivitet i skolen. Det er barnas helse dette går ut over, sier hun. Statssekre­taer Rikke Høistad Sjøberg (H) svarer på vegne av kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner og Kunnskapsd­epartement­et.

ANLEDNING TIL å VARSLE

– Vi er helt enige i at fysisk aktivitet er viktig for barn og unge, både fra et helse- og utdannings­perspektiv, sier hun.

Hun legger til at de nå gjennomfør­er et forsknings­prosjekt sammen med Helse- og omsorgsdep­artementet for å se på økt fysisk aktivitet.

– Men her har Stortinget ved- tatt noe som krever mer tid og laerere, uten at pengene følger med. Konsekvens­en er at laererne må ta av fagtimer eller organisere aktivitet i friminutte­ne, sier Sjøberg.

Hun påpeker også at departemen­tet har anledning til å varsle dersom de mener det er tungtveien­de årsaker til at Stortingsv­edtak ikke bør følges opp, eller at intensjone­r bør følges opp på andre måter.

– Det er dette vi nå gjør, sier Sjøberg.

– Det at noen skoler får dette til, betyr ikke at det er riktig å pålegge alle å gjøre det. Derfor foreslår vi at vi ser på erfaringer fra dem som får det til, og laerer av disse. Et statlig pålegg om fysisk aktivitet i skoletiden må følges opp av Stortinget med de ressursene som trengs. Dersom Stortinget ikke ønsker å bevilge penger, så må de eventuelt si noe om hvilke fag denne tiden skal tas fra.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MARITA AAREKOL FOTO: VIDAR RUUD/SCANPIX ?? I fjor vedtok Stortinget én time fysisk aktivitet i skolen hver dag, og ble applaudert av fagmiljøer Nå fraråder Kunnskapsd­epartement­et dette. INGEN PENGER: – Her har Stortinget vedtatt noe som krever mer tid og laerere, uten at pengene følger med, sier statssekre­taer Rikke Høistad Sjøberg (H), her sammen med kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner.
FOTO: MARITA AAREKOL FOTO: VIDAR RUUD/SCANPIX I fjor vedtok Stortinget én time fysisk aktivitet i skolen hver dag, og ble applaudert av fagmiljøer Nå fraråder Kunnskapsd­epartement­et dette. INGEN PENGER: – Her har Stortinget vedtatt noe som krever mer tid og laerere, uten at pengene følger med, sier statssekre­taer Rikke Høistad Sjøberg (H), her sammen med kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner.
 ?? FOTO: ARKIV/BERIT ROALD (SCANPIX) ?? MINDRE AKTIVE: Allerede fra barn er ni år, stuper aktivitets­nivået. – Det er for mye stillesitt­ing i skolen, sier lege og forsker Ole Petter Hjelle.
FOTO: ARKIV/BERIT ROALD (SCANPIX) MINDRE AKTIVE: Allerede fra barn er ni år, stuper aktivitets­nivået. – Det er for mye stillesitt­ing i skolen, sier lege og forsker Ole Petter Hjelle.
 ?? TOR STENERSEN FOTO: ?? Ole Petter Hjelle, forsker på sammenheng­en mellom fysisk aktivitet i skolen. – Dette er et svik mot et historisk vedtak, sier han.
TOR STENERSEN FOTO: Ole Petter Hjelle, forsker på sammenheng­en mellom fysisk aktivitet i skolen. – Dette er et svik mot et historisk vedtak, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway