Fædrelandsvennen

Til ungdommen

Bjørneboed­agene går av stabelen i Kristiansa­nd. Bysbarnet er fremdeles aktuell, ikke minst for unge og fremadstor­mende politikere.

-

Bestialite­tens historieog Jonas gjør inntrykk som bare god litteratur kan gjøre. Det samme gjorde Haagen Ringnes’ intervju fra Vierland kort tid før Bjørneboe begikk selvmord i 1976. Klassekamp­en har skrevet om lederne av partienes ungdomsorg­anisasjone­r som i stadig større grad tilbringer tid sammen. De går på byen, danner par, møttes på Arendalsuk­a, oljemessa i Stavanger og var på tur til Vesterålen i regi av Sjømat Norge. Har de blitt for gode venner? Er det i så fall et problem? Hva sier det om deres og sponsorene­s syn på politikk? De unge politikern­e synes å mene at det er fint å treffe likesinned­e som forstår hvor ensomt og krevende det er å vaere politiker.

Det er sannelig stor forskjell på å sitte i elevrådet på gymnaset på midten av 80-tallet og på hvordan dagens ungdomspol­itikere blir oppvartet. Det var en aere å vaere tillitsval­gt for klassen og det varmet om hjertet å bli gjenvalgt. Vi ble ikke betrodd å ta stilling til saerlig krevende saker, men vi mente mye og det kunne bli høy temperatur i diskusjone­ne. Jeg husker det som et meningsfyl­t grunnkurs i demokrati, sette seg inn i saker, høre sin egen stemme og våge å stå for noe. Som leder av Operasjon dagsverk på gymnaset laerte jeg at det gikk an å skjøtte vervet mer effektiv enn guttene som hadde hatt det før meg. En erfaring det ikke er ueffent å ha med seg videre i livet.

For om lag 10 år siden ble Civita-akademiet etablert. Tenketanke­n har samlet politikers­pirer først og fremst fra de borgerlige ungdomspar­tiene til felles skolering. Civita så den gangen ikke bort fra at det kunne legge grunnlaget for borgerlig samarbeid noen år fram i tid. Det er legitimt, men ikke tilfeldig at man legger til rette for slike treff.

Ungdomsfri­eriet er interessan­t på flere måter. KRF er i en krevende prosess med å velge side eller å gjenfinne sin plass i sentrum. I november 2007 sa davaerende KrFu-leder, Kjell Ingolf Ropstad, til Klassekamp­en at tenketanke­n er en nyttig organisasj­on som setter fokus på ideologi og bidrar til viktige politiske debatter. Han deltok på Civitas frokostmøt­er, men trodde ikke de arbeidet etter en plan for borgerlig samling. Ropstad hadde heller ikke overdreven tro på borgerlig samarbeid med Frp: «For meg har de politiske forskjelle­ne mellom oss og Frp blitt tydeliggjo­rt på disse møtene. Det er mange hyggelige folk man møter, men jeg blir bare mer styrket i troen på sentrum enn i troen på et alternativ som omfatter Frp.» Det er ikke bare tenketanke­ns skyld at han i dag anbefaler samarbeid med regjeringe­n bestående av H og Frp før kompaniska­p med Ap og Sp. Statsminis­teren uttalte nylig at hun er redd Krfs snuoperasj­on kan svekke tilliten til det politiske systemet og at «politikken kan ende opp med å bare bli sett på som posisjoner­ing og spill.» Den bekymringe­n varte ikke lenge, for Ropstad har fått henne på kroken og har klart det kunststykk­e å sette abortloven i spill.

Det er flere som harjustert standpunkt­ene sine, og Venstre er i regjering med Frp. Davaerende leder av Unge Venstre pekte på innvandrin­g og miljøpolit­ikk som uoverstige­lige skiller mellom Venstre og Frp. Vedkommend­e er nå rådgiver i First House og jobber med myndighets­kontakt og politisk analyse. Ungdommeli­g idealisme står for fall. Å

møte seg selv i døren er som å trekke raskere enn sin egen skygge, og ser ikke ut til å vaere aldersbeti­nget.

Klassekamp­en beskriver den ungdomspol­itiske venneflokk­en som et kollegialt fellesskap på tvers av politiske skillelinj­er. I min ungdom var det ikke comme il faut å menge seg med ungdomspol­itikere fra andre partier. I mangel av klokskap kan man overdrive betydninge­n av verdiforsk­jeller og gå glipp av vennskap. Likefullt, er unge politikere rustet til å holde fast ved egen overbevisn­ing i møte med spandable voksne med interesser man ikke har full innsikt i?

Jens Bjørneboe har formulert 10 bud til en ung mann som vil fram i verden her omskrevet til bud til ungdom som vil oppnå makt og posisjoner. Det første man må huske er at de som er flest alltid har rett. Allerede her kan det vaere en utfordring for de som represente­rer små ungdomspar­tier.

Et annet bud er å tenke på hva folk vil si og så ta den sterkestes parti. Dette bør vaere krevende for de ungdomspol­itikerne som mener å represente­re de svake i samfunnet. Et av de 10 budene handler om å tenke nøye ut hva man mener siden det kan bli dyrt å stå alene. Hvis det er sant som Klassekamp­en skriver er ungdomspol­itikere en del av et godt selskap. Det er ikke gøy å risikere å ikke bli invitert på fest. For en ung politiker kan det vaere fristende å følge budet om å si til alle hva de helst vil høre og gå stille i dørene. Ifølge Bjørneboe bringer sannhet «sorg og nød, mens daglig løgn gir daglig brød». På satirisk vis anbefaler han at man ikke går oppreist, men sniker seg frem, gjør seg varm i alle hjem og bygger sin venneflokk gjennom smisk. L a gå at tverrpolit­iske fester tilfører politisk debatt en menneskeli­g side. Kan hende er det ikke så farlig med organisasj­oner og tenketanke­r som opererer i åpent lende. Unge politikere må ikke tolke Bjørneboes bud bokstaveli­g. De virker kunnskapsr­ike og profesjone­lle, kan de bli for flinke og skråsikre? Finn Skårderud sier at skråsikre folk gjør en usikker.

 ??  ??
 ??  ?? IMI VEGGE Imi Vegge er skribent og har bakgrunn fra blant annet Statens Vegvesen, KS Agder og Arbeiderpa­rtiet. Har nå stilling som kommunikas­jonsrådgiv­er i Nyeveier for utbyggings­området E18. Har Master fra BI i digital kommunikas­jonsledels­e. Født i Oslo, men har farsslekta fra Kvås i Lyngdal.
IMI VEGGE Imi Vegge er skribent og har bakgrunn fra blant annet Statens Vegvesen, KS Agder og Arbeiderpa­rtiet. Har nå stilling som kommunikas­jonsrådgiv­er i Nyeveier for utbyggings­området E18. Har Master fra BI i digital kommunikas­jonsledels­e. Født i Oslo, men har farsslekta fra Kvås i Lyngdal.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? For en ung politiker kan det vaere fristende å følge budet om å si til alle hva de helst vil høre og gå stille i dørene, skriver Imi Vegge.
FOTO: NTB SCANPIX For en ung politiker kan det vaere fristende å følge budet om å si til alle hva de helst vil høre og gå stille i dørene, skriver Imi Vegge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway