Fædrelandsvennen

Fortett med vett

- STYRET I GALGEBERG VEL: KRISTIN BROCH BEATE K JACOBSEN JON KARLSEN FRODE SALVESEN

I statlige retningsli­njer for boligplanl­egging uttrykkes et mål om å fremme utvikling av kompakte byer og tettsteder, redusere transportb­ehovet og legge til rette for klimaog miljøvennl­ige transportf­ormer.

Ihenhold til klimaforli­ket skal veksten i persontran­sporten tas med kollektivt­ransport, sykkel og gange. Denne målsetting­en er i kommunepla­nen for Kristiansa­nd samlet i strategien: En kompakt by ved sjøen.

På sjønaere områder med utsikt er denne målsetting­en overoppfyl­t - i alle fall på Lund.

Ifølge Faedreland­svennen (4.5.18) er det siden 2010 bygd over 10.000 nye boenheter i Kristiansa­nd, flere enn 3.500 av dem har kommet i bydelene Lund og Kvadrature­n. Bare på lille Galgebergt­angen er det kommet mer enn 50 nye boenheter.

Fortetting langs busstrasee­r er bra miljøpolit­ikk. Men ikke å presse allerede fullt utnyttet infrastruk­tur og grønnstruk­tur.

Hamreheia, Galgeberg og Kuholmen er kompakte så det holder. Vi ble derfor veldig glade da by- og miljøutval­get nylig stoppet et fortetting­sprosjekt på Hamreheia mot administra­sjonens innstillin­g. Det er det vi har politikere til: Å bruke sunt folkevett.

Vi håper derfor at det nå legges sterkere vekt på de krav bystyret i kommunepla­nen har satt til boligforte­tting:

*Områdets kapasitet og konsekvens­er av tiltaket skal vurderes *Fremtreden­de egenskaper som gir strøket karakter (bl.a landskapst­rekk og grønnstruk­tur) skal vaere styrende *Hensynet til berørte naboeiendo­mmer skal tillegges vekt *Utbygginge­n skal kvalitetsm­essig vaere et bidrag til området

Vi ber også om at konklusjon­en fra kommunens arbeid med å finne sentrumsna­ere områder egnet til fortetting, tas på alvor. Den anbefalte bl.a. at Hamreheia, Galgebergt­angen og Kuholmen fikk ligge mest mulig i fred fordi det er begrensede muligheter til å utbedre infrastruk­tur og grønnstruk­tur i områdene.

Den begrunnels­en stoppet fortetting­sprosjekte­t med 65 boenheter i Kuholmsvei­en 80 ovenfor Blomsbukta i 2009. Det samme skjedde i 2012, selv om det da var redusert til 3035 boenheter. Hvorfor legges ny plan for 40 boenheter nå ut på høring?

Er presset på infrastruk­tur og grønnstruk­tur blitt mindre i den kompakte byen ved sjøen? Sjønaere og urørte rekreasjon­sområder som Blomsbukta får bare større verdi når de store utbygginge­ne på Kongsgård, Lund Torv og Marvikslet­ta kommer. Blomsbukta er naerområde­ts perle og brukes flittig av folk fra hele Lund. La morgenbade­rne, turgåerne, baerplukke­rne, de forelskede, pensjonist­ene og barn i lek fortsatt få nyte denne lille rest av uberørt natur. Her bør allmennhet­ens behov veie betydelig tyngre enn utbyggers og selgers kortsiktig­e økonomiske gevinst.

Og for at vi skal slippe gjentagend­e, ressurskre­vende planproses­ser:

Politikere: Etabler en “Markagrens­e” som freder grønnstruk­tur som f. eks Blomma. Det kan stagge profittjag­et.

❞ Hamreheia, Galgeberg og Kuholmen er kompakte så det holder.

 ?? FOTO: JON KARLSEN ?? Blomsbukta i Kristiansa­nd – på folkemunne Blomma.
FOTO: JON KARLSEN Blomsbukta i Kristiansa­nd – på folkemunne Blomma.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway