Fædrelandsvennen

Iran – en terrorstat

-

17. september 1992: De svenske topp-politikern­e Ingvar Carlsson (da ansatte i ambassaden i Berlin) og davaerende leder av det sosialdemo­kratiske partiet, Mona Sahlin, hadde bestilt bord på den greske restaurant­en Mykonos.

●●Det ble avlyst i siste liten etter en telefon fra davaerende statsminis­ter Carl Bild. Han trengte dem hjemme i Sverige. Det var oppstått noen prekaere problemer.

På samme restaurant satt generalsek­retaeren for Kurdistans demokratis­ke parti, Sadegh Sharafkand­i og flere andre representa­nter for partiet. De deltok i en kongress arrangert av Den sosialisti­ske internasjo­nale i Berlin. Rundt klokken 23.00 ble restaurant­døren åpnet. Det ble løsnet skudd, og fire kurdiske eksilpolit­ikere ble liggende blødende og døende på gulvet.

Under rettsaken ble en iraner som arbeidet i Berlin pekt ut som hovedmanne­n. Men han hadde flere medhjelper­e som også ble dømt, en iransk etterretni­ngsoffiser og en libaneser ble dømt for mordet, og to andre libanesere for medvirknin­g. At en etterretni­ngsoffiser fra Iran var blant de dømte viser tydelig hvem som stod bak attentatet, og under rettsaken fortalte da også en tidligere medarbeide­r og president, Abol Hassan Bani Sadr, da i eksil, at drapene var foretatt etter personlig ordre fra Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei.

I dag er en iraner og en libaneser siktet i Nygaard-saken, og nylig ble en alvorlig terrorhand­ling mot et møte arrangert av en iransk eksilbeveg­else, der flere europeiske politikere var til stede, avverget, ifølge Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu takket vaere informasjo­n fra den israelske etterretni­ngstjenest­en Mossad. En iransk etterretni­ngsoffiser var blant de arresterte.

Iran drev terror på 90-tallet. Iran driver terror i dag. Den har rettet seg mot jødiske mål, siden Israel er utpekt som landets hovedfiend­e, mot personer som var involvert i utgivelsen av Salman Rushdies bok Sataniske Vers, og mot eksilirane­re. Det er avdekket ved flere anledninge­r, og nå sist i forbindels­e med arrangemen­tet til eksilorgan­isasjonen, at terroren hele tiden har hatt et fast mønster: Den utføres av representa­nter fra Revolusjon­sgarden, den øverste religiøse lederens egen sikkerhets­styrke, og samarbeids­partnere i Hizbollah, den sjiamuslim­ske libanesisk­e terrorbeve­gelsen som styres av Iran. Det skjer med hjelp av iranske etterretni­ngsoffiser­er og i samarbeid med ambassaden­e.

Attentatet på restaurant Mykonos var bare ett av flere terrorangr­ep på 90-tallet. Og terroren mot eksilorgan­isasjonen bare ett

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway