Fædrelandsvennen

La havna vaere havn

-

Vestre Havn har i århundrer vaert et område for sjørettet transportv­irksomhet.

●●Båter kom og gikk med fisk, tømmer, kull, koks, ja alle typer gods. Det var handel, arbeid og folkeliv knyttet til virksomhet­en. Kort sagt: En levende havn.

For tiden er byutviklin­g det store mantraet, og kaikanten overtas av dyre boliger som fylles opp av en grånende generasjon. Hvor god byutviklin­g er det å fortsette slik? Og hvorfor fortrenge skipstrafi­kken fra dens naturlige plass? Når cruiseskip­ene nettopp har fått en kai til cirka 100 mill. inkl. landstrøm, må den bli vaerende. Hvor ellers? Handelssta­nden har sterke interesser i å lose passasjere­ne kortest mulig vei til sentrum av byen. Passasjerf­erjene er det nok også politisk enighet om fortsatt å ha i Vestre Havn, naer europavei, buss og jernbane.

Byen flommer i dag over av planlagte og halvsolgte boligprosj­ekter – i et for tiden noe labert marked. Skipsanløp til den tradisjons­rike silokaia ville ikke utbyggerne på Odderøya vite noe av, og man kan jo spørre seg om ikke cruisehavn­a, siloanlegg­et og fiskemotta­ket setter store begrensing­er for en eventuell byutviklin­g på Lagmannsho­lmen, og således markedsver­dien av den.

Vestre Havn bør først og fremst vaere havn fordi hele området er og blir transport- og reiseprege­t, med naerliggen­de jernbanest­asjon, busstermin­al, havnebygg, hotell og snart en ny havnegate. Hvorfor ikke flytte danskeferj­ene til Lagmannsho­lmen slik at all passasjert­rafikk samles der? Dessuten er det et jernbanesp­or dit. Tuben kan da flyttes og gi langt bedre plass for ny havnegate. Legg ny ferjeatkom­st på yttersiden av Havnebygge­t og videre sør for havnegata. Det vil åpne seg parkerings­muligheter ved Havnebygge­t og på Lagmannsho­lmen som kan vaere tilstrekke­lig, eventuelt med noe parkering på to plan. Flytt containerh­avna til dagens ferjeområd­e der den får nok plass uten de store kostnadene som utfylling på Kmvtomta medfører. Lokaliseri­ngen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway