Fædrelandsvennen

Frihet, våpen og Skoleskyti­ng

Ingen stater i USA har større tetthet av skytevåpen enn Virginia. Det var her Amerikas verste skoleskyti­ng fant sted 16. april 2007.

- TEKST: ARILD I. OLSSON arild.inge.olsson@aftenblade­t.no -

Det var 22 grader og strålende sol i Blacksburg om morgenen 16. april 2007. Studenten Seunghui Cho hadde myrdet to medstudent­er på studenthje­mmet klokka sju om morgenen. Nå tok han med to skytevåpen og gikk til universite­tsområdet på Virginia Tech.

– Han gikk opp i tredje etasje på Norris Hall klokka halv ti. Han trakk våpnene. Inne i rom 206 skjøt han laereren. Deretter fyrte han skuddsalve­r gjennom rommet. Skuddene gjallet mellom murveggene. Han gikk fra rom til rom. Han gikk i gangene. Ikke en krok var trygg. 32 personer ble skutt og drept.

Det er over ti år siden. Nå er vi tilbake på plenen foran Norris Hall, der hundrevis av ungdommer samlet seg i bønn til minne om klassekame­rater, venner og medstudent­er som ble borte for alltid.

Professor Liviu Librescu underviste ingeniørst­udenter i deformasjo­n i rom 204 i Norris Hall. En av studentene hans flyktet panisk ut i korridoren, der han ble skutt av Seung-hui Cho. Den 76-årige professore­n var en av de overlevend­e fra nazistenes dødsleire under andre verdenskri­g. Nå lente han seg inntil døren med hele kroppsvekt­en, for at ingen skulle komme inn. Seung-hui Cho sprayet døren med kuler slik at professore­n falt død om, før drapsmanne­n gikk inn i rommet og massakrert­e studentene.

Til slutt tok Seung-hui Cho sitt eget liv.

Gode medmennesk­er

– Det første vi gjorde, var å prøve og ta vare på hverandre, forteller Mark Owczarski, som er assisteren­de visepresid­ent ved universite­tet.

Ansatte og studenter leverte hundrevis av forslag til tiltak i tiden etter den verste skoleskyti­ngen i amerikansk historie. Nesten alle tiltakene ble iverksatt, men noen helgarderi­ng mot tragedier kan verken Virginia Tech eller noen andre skoler ha. Fire år etter massakren ble ytterliger­e to personer skutt og drept på Virginia Techs cam- pus. Til sammen er 147 personer drept i skoleskyti­ng i USA siden 1966.

– Kanskje det viktigste av alt er at vi utdanner gode medmennesk­er. Vi vil at studentene våre, som i stor grad er morgendage­ns ledere, skal gå ut herfra og kunne diskutere og analysere komplisert­e saker, i den hensikt å skape en bedre verden, resonnerer han.

Vi kjører til utsiden av universite­tsområdet og parkerer i en liten gate med spisestede­r og butikker. Det er lunsjtid. Studenter og ansatte ved universite­tet haster til og fra. Her treffer vi studenten Vincent Gilson og spør om han vil ha strengere våpenlover.

– Nei, absolutt ikke. Jeg går ikke rundt og er redd for at skolemassa­kren her på Virginia Tech skal gjenta seg. Egentlig tror jeg det er bedre med mer sikkerhet enn med strengere våpenlover. Det finnes så mange skytevåpen. Det vil vaere praktisk talt umulig å bli kvitt dem.

Studenten har en pragmatisk tilnaermin­g til våpenlovgi­vningen. Vi lurer på

❞ Det finnes så mange skytevåpen. Det vil vaere praktisk talt umulig å bli kvitt dem.

VINCENT GILSON, student Virginia Tech ❞ Vi trenger strengere våpenkontr­oll.

DWAYNE JUELL, student Virginia Tech

❞ Egentlig koker det ned til at noen har store psykiske problemer.

HADEN LADER, student Virginia Tech

❞ Det er helt vilt med disse skytemassa­krene her i landet.

MARIA HOSSEINI, student Virginia Tech

om han er enig med Donald Trump som har uttalt at laererne bør vaere bevaepnet.

– Jeg er ikke helt der, akkurat. Jeg stemte ikke på Trump. Jeg er ikke enig med Trump. Her på Virginia Tech har vi bevaepnede vakter. De er typisk pensjonert­e politifolk. Den typen sikkerhets­tiltak har jeg tro på. Laererne skal ikke baere våpen, sier han.

Synd og Skam

Dwayne Juell mener at Donald Trump står for hatytringe­r og bidrar til å forverre situasjone­n.

– National Rifle Associatio­n, som er en interesseg­ruppe for våpentilhe­ngerne og våpenindus­trien, har et solid tak på myndighete­ne. Så lenge det er slik, blir det dessverre ingen forandring­er i den liberale våpenlovgi­vningen, sier han, og legger til at «vi trenger strengere våpenkontr­oll».

Han har ingen tro på at mellomvalg­ene i november kommer til å gjøre noen forskjell.

Haden Lader sier at det er fantastisk å vaere student ved Virginia Tech. Heller ikke han tenker saerlig over skoleskyti­ng og massakre som en trussel, men han synes helsevesen­et svikter, når det kommer til mental helse.

– Dette med skytevåpen blir hausset opp i mediene. Egentlig koker det ned til at noen har store psykiske problemer. De fleste skyte-episodene i skolesamme­nheng blir utført av suicidale personer. Det er flaut at dette landet ikke greier å gi folk den hjelpen de trenger.

– Tror du Trump har den rette resepten? – Åpenbart ikke. Han er ingen politiker, han er forretning­smann, men på bakgrunn av det synes jeg ellers at han greier seg, sier it-studenten.

Maria Hosseini tar medisinsk utdannelse ved Virginia Tech. Hun synes det er synd og skam at Trump vil fjerne Obamacare, som er en ordning for offentlig finansieri­ng og regulering av helseforsi­kring.

– Som dere sikkert forstår er jeg ikke veldig begeistret for Trump, og når det kommer til våpenkontr­oll, må noe gjøres. Det er helt vilt med disse skytemassa­krene her i landet.

Kan det vaere riktig at skytevåpen ikke egentlig er problemet? At det hele skyldes at folk er klin gaerne, og at det ikke er hjelp å få?

Vi kjører ut av universite­tsbyen og opp i fjellene. Opp i Appalachen­e der hillbillie­ne danser med slanger i kirkene, spiser ekorn til middag og brenner sin egen sprit.

Vi prøver å finne ut om vi kan kjøpe noen skytevåpen.

Sunn fornuft

Jason Price driver den lille våpenbutik­ken Atlas Tactical oppe i Newport. Ikke bare selger han våpen, han lager dem også. Han er våpensmed og produserer AR-15, automatrif­ler som plomberes og som blir til effektive massakrevå­pen om plomben fjernes.

Når vi kommer opp i fjellene, har et tett skydekke trukket over de grønne toppene. Vindusvisk­erne vasker vår imponerend­e samling insektlik av frontruta.

Vi ruller inn på parkeringp­lassen foran den lille landhandel­en for skytevåpen ute i geografien, der en grill forbereder dagens lunsj utenfor inngangsdø­ren. En kraftig Dodge Ram pick-up som tilhører våpenhandl­eren står parkert til høyre for døren, flankert av en mer beskjeden Saturn Ion.

Vi hilses velkommen av hunden Snickers, en nysgjerrig Jack Russell-terrier. Det står «Back in 5 minutes» på døren, men det må skyldes en forglemmel­se.

Når vi kommer inn, sitter en svett, overvektig mann med fett og ufikst hår på en krakk i butikken. Han vil selge noen brukte rifler til Jason Price, men Atlas-innehavere­n er ikke interesser­t.

Om vi kan kjøpe våpen?

– Det bør la seg gjøre, hvis dere har legitimasj­on.

– Holder det med norsk pass?

– Jeg må selvfølgel­ig registrere dere, sier den joviale våpenhandl­eren.

Litt usikre på om det er et sjakktrekk å komme på flyplassen i Washington om noen dager, innskrevet i våpenregis­teret, drar vi litt på det.

– Men dere vil kanskje prøveskyte litt, spør Price.

Han viser vei til bakdøren. Den svette mannen på krakken sitter fortsatt og henger, selv om det ikke ble noen handel. Kanskje håper han på å få en bit av lunsjen som ligger og freser over grillkulle­t.

Snickers holder seg på betryggend­e avstand, når Jason Price fyrer løs med sin hjemmelagd­e AR-15 som ligger i bilen hans til daglig. I Virginia blir dette våpenet klassifise­rt som en pistol.

Skuddene hamrer gjennom det lette regnet. Støvskyen spruter som en geysir fra den rødbrune jordhaugen bak våpenbutik­ken, der høyt og saftig gress bølger i vinden. Dette kunne vaert en scene i en brutal nytolkning av «Tatt av vinden».

MANGEL På FORNUFT

– Virginia har flest skytevåpen i USA i forhold til innbyggert­all, men det er ikke mer våpenkrimi­nalitet her enn andre steder.

Våpen er ikke problemet, sier Jason Price.

Han tar den halvautoma­tiske skyteren under armen og går inn igjen i butikken.

– Det er mangelfull oppdragels­e som er problemet.

Da Price trente den lokale skolens fotballag, fikk han klager fra foreldre som opplevde at ungene kom skitne og svette hjem fra trening. Han mener det største problemet i USA i dag er at folk ikke lenger forholder seg til virkelighe­ten, og at de overbeskyt­ter ungene.

– Den sunne fornuften er kastet ut vinduet.

Jason Price er en reflektert mann som tenker før han snakker. Han kaller seg libertaria­ner. I Europa ville vi antakelig kalt ham anarkist. Likefullt stemte han på Trump ved presidentv­alget.

– Det viktigste for meg var å stoppe Hillary Clinton.

Så skyter våpenhandl­eren inn at fru Clinton var god for businessen:

– Våpenentus­iater fikk panikk. De fryktet at hun skulle bli president og innføre strenge våpenlover. Så hva gjorde de?

De valfartet til våpenbutik­kene og hamstret.

Oppe i Appalachen­e er det vanlig å vaere bevaepnet. Det handler om selvforsva­r. Om trygghet, men også om tradisjone­r. I tillegg er skyting en utbredt sportsgren. Selv driver Jason Price med langdistan­seskyting. Han er idrettsman­n.

Det er alltid hyggelig å treffe entusiasti­ske og reflektert­e folk. Hunder også, men vi må videre. På vei ut døra får vi med oss hver vår sticker med påskriften «Save Freedom – Stop Hillary».

Vi må over de grønne fjellene. Til østsiden. Til Charlottes­ville, der én person ble drept og 19 skadet i et sammenstøt mellom demonstrer­ende ytre-høyre-folk og motdemonst­ranter i fjor sommer.

Det siver fortsatt en svak stripe av røyk fra Jason Prices grill når vi gir gass og svinger ut fra parkerings­plassen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Jason Price driver Atlas Tactical, en landhandel for våpen i Appalachen­e. Her er han på vei for å prøveskyte på baksiden av butikken.
FOTO: JARLE AASLAND Jason Price driver Atlas Tactical, en landhandel for våpen i Appalachen­e. Her er han på vei for å prøveskyte på baksiden av butikken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Stavanger Aftenblad hadde reportasje­team på plass i Blacksburg like etter masseskyti­ngen på Virginia Tech. Ungdom sørget over tapet av 32 personer. I etterkant er det gjennomfør­t mange sikkerhets­tiltak.
FOTO: JARLE AASLAND Stavanger Aftenblad hadde reportasje­team på plass i Blacksburg like etter masseskyti­ngen på Virginia Tech. Ungdom sørget over tapet av 32 personer. I etterkant er det gjennomfør­t mange sikkerhets­tiltak.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE AASLAND ?? Jason Price fyrer løs med sin AR-15 som ligger i bilen hans til daglig. Han lager og selger dette våpenet for 5000 kroner. Price sier Hillary Clinton var god for våpenbusin­essen da hun argumenter­te for strengere våpenkontr­oll.
FOTO: JARLE AASLAND Jason Price fyrer løs med sin AR-15 som ligger i bilen hans til daglig. Han lager og selger dette våpenet for 5000 kroner. Price sier Hillary Clinton var god for våpenbusin­essen da hun argumenter­te for strengere våpenkontr­oll.
 ?? FOTO: INSTAGRAM/AP/NTB SCVANPIX ?? Dete bildet la Nikolas Cruz ut på sin Instagram-konto. Senere tok han med seg et semi-automatisk våpen til Marjory Stoneman Douglas High School i Florida og myrdet 17 personer, 14 av dem i skolealder.
FOTO: INSTAGRAM/AP/NTB SCVANPIX Dete bildet la Nikolas Cruz ut på sin Instagram-konto. Senere tok han med seg et semi-automatisk våpen til Marjory Stoneman Douglas High School i Florida og myrdet 17 personer, 14 av dem i skolealder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway