Fædrelandsvennen

Mor til avdøde Marie Skuland pirket rett i kjernen av saken - tiltalte kan vaere farlig.

En alvorlig personligh­etsforstyr­relse? Det kan vaere grunn for en forvarings­dom. Da familien til avdøde for første gang uttalte seg i retten – poengterte de nettopp det.

- Karen Kristine Blågestad, kulturreda­ktør

–Det var ikke noe system som drepte vår Marie, sa moren med skjelvende røst. Og fortsatte videre med at saken i lagmannsre­tten enda tydeligere har vist tiltaltes svake endringspo­tensiale.

Alle våre liv er ødelagt. Men vi er opptatt av at andre skal slippe det vi jobber med hver dag, fremholdt hun og mente at det er en stor risiko å slippe tiltalte ut uten at faren for gjentakels­e skal vurderes.

●●Et kraftig, men kort vitnesbyrd fra en flokk med pårørende som gjennom rettsforha­ndlinger i både tingretten og lagmannsre­tten har vaert diskré med egne følelser og sorg. Det må ha kostet enormt. Fredag pirket mor til avdøde Marie Skuland rett i kjernen av saken – tiltalte kan vaere farlig. Det vet de.

dømme barn er vanskelig. Og det er vondt. Rystende. Det unge, ødelagte mennesket. Men som selv har tatt ett liv og nesten ødelagt et annet. Som har latt to unge, helt uskyldige ofre betale prisen for sin egen misnøye over eget liv. Som har stukket en nokså kraftig kokkekniv i intetanend­e, unge liv for «å rope om hjelp».

●●Rettspsyki­atere står fast ved det de sa sist. Selv om den tiltalte jenta har vist mer stabil atferd den siste tiden med mindre utageringe­r, så tror de at det er de strenge rammene i fengsel som begrenser henne. Ikke nødvendigv­is noen emosjonell eller intellektu­ell utvikling.

●●De bruker fortsatt de samme beskrivels­ene av henne: manipulere­nde, selvsentre­rt, dramatiser­ende, sosialt ustabilt, lett krenkbar, manglende empati og de fastslår uten å nøle at det er fortsatt er fare for at hun kan ty til vold. De er usikre på om hun har noen indre motivasjon til endring, de mener hun fortsatt har en tendens til å legge alt ansvar over på andre og at det er et dårlig «prognostis­k» tegn.

●●Og i enden av disse resonnemen­tene er de svaert bekymret og usikre på fremtidig behandling. Og enda mer bekymret over hva som vil skje med henne når hun som 18-åring skal forlate den spesialsyd­de Ungdomsenh­eten i Bjørgvin og ut i vanlig fengsel – med betydelig mindre behandling og oppfølging – hvis hun blir dømt til ordinaer fengselsst­raff.

●●Psykologsp­esialisten­e i Bjørgvin, som har hatt henne i behandling i godt over ett år nå, har definert henne med en «emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse». Og sier at behandling­en av henne vil ta mange, mange år, uten at de vil presisere et tall. Men de også uttrykker bekymring for henne, i et fengsel uten det spesialdes­ignet med behandling, skole og samvaer som de tilbyr.

●●Aktor Jan Tallaksen legger fortsatt ikke ned påstand om forvaring. Han konkludere­r med at det skal enda litt mer til for å dømme ungdommer under 18 år til forvaring. Men han legger vekt på det er vanskelig og han ser gode argumenter for begge deler. Og ser også bekymret på tiltaltes utvikling når hun skal over i ordinaert fengsel.

●●Forsvarer Hege Aarli Klem prosederer på at tiltalte skal dømmes for grov kroppskade og grov kroppskade med døden til følge. Ikke forsøk på drap. Hun mener også at utmålingen må ta hensyn til tiltaltes unge alder, det hun mener er en massiv svikt i hjelpeappa­ratet, den vanskelige oppveksten og tilståelse­n til den unge jenta. At hun umiddelbar­t erkjente de faktiske forholdene, unntatt forsettet.

●●Både forsvarer og aktor diskuterte i sine prosedyrer forvaring. En tidsubeste­mt straff hvor den dømte blir vurdert før løslatelse, for å hindre gjentakels­er. De henviste begge til den såkalte Vollensake­n, som er den eneste dommen i Norge som har dømt en person under 18 år til forvaring. Et barneverns­barn som drepte en barneverns­ansatt. Og de henviser til denne dommen fordi omstendigh­eter og utførelse er mer dramatiske og brutale enn tragedien fra Sørlandsse­nteret. Et eller annet sted mellom Vollen-saken og drapssaken fra Sørlandsse­nteret mener aktoratet at grensen for forvaring skal gå.

●●Familien mener – naturlig nok – at grensen skal gå et helt annet sted. Neste fredag skal Agder Lagmannsre­tt bestemme hvor linjen skal gå. Det er bra den nye juryordnin­gen krever begrunnels­er. For denne grensesett­ingen skaper presedens. Uansett utfall krever denne dommen gode avveininge­r og argumenter. Den vil si noe om hvordan man straffer barn for drap eller grov kroppsskad­e i Norge.

●●Men det hjelper ikke ofrene for drapet på Sørlandsse­nteret:

Ingen straff kan gi oss Marie tilbake, sa en hardt prøvet mamma i retten fredag.

 ??  ??
 ??  ?? Her er den tiltalte like etter ugjerninge­ne på Sørlandsse­nteret i fjor sommer. Kan hun bli like farlig igjen.
Her er den tiltalte like etter ugjerninge­ne på Sørlandsse­nteret i fjor sommer. Kan hun bli like farlig igjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway