Fædrelandsvennen

Abort-kortet i Krf-kampen

Erna Solberg bør vokte seg for å framstå som desperat i kampen om å tekkes KRF.

-

Kampen om Krfs retningsva­lg blir mer dramatisk for hver dag som går. Fram til nylig holdt de andre partileder­ne seg på behørig avstand. Men de siste dagene har statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg kastet seg inn i Krf-striden på en måte som ikke kler en statsminis­ter og Høyre-leder.

Først brukte hun i et intervju i Dagens Naeringsli­v uvanlig harde ord om Knut Arild Hareides linjeskift­e. Statsminis­teren og Høyre-lederen mente Krf-lederen utfordrer tilliten til det politiske systemet hvis han feller regjeringe­n. Og kalte det «maktbehov» og «mangel på demokrati». Få har problemer med å skjønne at hun reagerer på deler av Hareides kritikk mot regjeringe­n. Men ordbruken hennes var langt over mål.

Deretter svarte hun kjapt på Krf-nestleder Kjell Ingolf Ropstads krav om en innskjerpi­ng av abortloven. Ropstad, som var nøye med å presisere at dette ikke var noe ultimatum, vil ha et forbud mot såkalt tvillingab­ort. Og en innstramni­ng av dagens rett til abort etter 12. uke i tilfelle det ufødte barnet diagnostis­eres med alvorlig sykdom, for eksempel Downs syndrom. Solberg gikk langt i å antyde at hun er klar for å diskutere endringer i abortloven på disse punktene for å få KRF med i regjeringe­n.

både tvillingab­ort og abort etter 12. uke av svangerska­pet er alvorlige tema, med mange sider. Så alvorlige og med så mange sider at de ikke egner seg som kasteballe­r i innspurten av en hektisk og dramatisk strategikr­angel i et politisk parti.

solbergs uttalelser denne uka tyder på at hun har en reell frykt for at Hareide skal vinne fram i eget parti. Kanskje håper hun både å friste Krf-ere over til borgerlig side og å tirre opp radikale elementer i Ap. Det er vel kjent at blant andre Aps kvinnebeve­gelse og AUF kan styre sin begeistrin­g for viktige sider ved Krfs politikk i utgangspun­ktet. Både disse og andre aktører i Ap kan la seg provosere av Ropstads krav om en strammere abortlov.

Lykkes dette, kan Solberg innkassere en viktig seier – på kort sikt. Men den politiske debatten på lang sikt er ikke tjent med slike hestehandl­er om så alvorlige spørsmål.

Abortspørs­mål egner seg ikke som kasteballe­r i innspurten av en hektisk og dramatisk strategikr­angel i et politisk parti.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Erna Solberg vil diskutere endringer i abortloven for å få KRF med i regjeringe­n.
FOTO: NTB SCANPIX Erna Solberg vil diskutere endringer i abortloven for å få KRF med i regjeringe­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway