Fædrelandsvennen

Ber om 11 års fengsel

Aktor la i Agder lagmannsre­tt i går ned påstand om 11 års fengsel for jenta som er tiltalt for drap og drapsforsø­k.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Påstanden i lagmannsre­tten er i tråd med det aktor Jan Tallaksen la ned under hovedforha­ndlingen i juni, og som også ble resultatet i dommen fra Kristiansa­nd tingrett. Jenta er tiltalt for å ha knivstukke­t Marie Skuland (17) så hun døde og skadet Christine Aaneland (24) alvorlig på Sørlandsse­nteret i juli 2017.

BA IKKE OM FORVARING

Aktor ba heller ikke i denne rettsrunde­n om forvarings­straff for jenta, selv om de sakkyndige har konkludert med at jenta er farlig og det er stor fare for gjentakels­e.

– Det skal helt ekstraordi­naere forhold til før et barn kan dømmes til forvaring. Det kreves blant annet at det er naerliggen­de fare for gjentakels­e. Men vi vet ikke hvordan det vil vaere om ti år, sa Tallaksen.

Tallaksen mente man hadde liten rettspraks­is å vise til når det gjelder å dømme barn til forvaring, og la derfor påstand om vanlig fengselsst­raff, og overlot vurderinge­n til lagmannsre­tten.

– Det finnes gode argumenter for forvaring, sa Tallaksen.

– Men foreligger det de ekstraordi­naere forholdene som kreves for å idømmes forvaring?

– HUN ØNSKET IKKE å DREPE

16-åringen har tidligere innrømmet å ha knivstukke­t både Skuland og Aaneland, men mener hun aldri hadde til hensikt å drepe, og at hun dermed ikke skal dømmes for drap og drapsforsø­k.

Forsvarer Hege Klem innledet sin prosedyre med å spørre om de subjektive vilkårene for straff var tilstede, og om jenta handlet med forsett.

– Jenta er veldig klar på at hun ikke ønsket å drepe og ikke mente å drepe, sa Klem.

Forsvarere­n fortsatte sin prosedyre med å snakke om de vanskelige forholdene jenta levde under på barneverns­tiltaket på Evje. Hvordan jenta var det eneste barnet sammen med bare voksne til å passe på henne. I følge Klem opplevde jenta situasjone­n som håpløs.

– Hennes gjentatte desperate rop om hjelp, hjalp ikke. Hun fikk fortsatt ikke den hjelpen hun trengte, sa Klem.

FOR å KOMME I FENGSEL

– Med mål om å komme i fengsel følte hun at hun måtte begå en desperat handling. Hun gjennomfør­te den tragiske handlingen på Sørlandsse­nteret for å komme ut av den vanskelige situasjone­n på Evje, for i stedet å komme til Ungdomsenh­eten ved Bjørgvin. Hun trodde hun ville bli bedre ivaretatt i fengsel.

Klem mente videre i sin prosedyre at jenta ikke kunne dømmes for drap og drapsforsø­k, men for grov kroppsskad­e og i Skulands tilfelle, med døden til følge.

– Hun tenkte hun måtte knivstikke en person for å komme i fengsel, men slik at personen ble skadet og ikke drept, sa Klem.

– Hun ville knivstikke i magen fordi det skulle vaere mindre farlig enn i hodet eller hals. Hun trodde hvis hun stakk i magen så ville offeret overleve.

Forsvarer Klem mente en passende straff ville vaere tre til fire års fengsel dersom jenta dømmes for grove kroppsskad­er.

– Jeg mener det skal trekkes fra 60 prosent av den straffen en voksen ville fått. Så dersom hun dømmes i tråd med tiltalen for drap og drapsforsø­k, mener jeg hun skal ha en straff på seks års fengsel, sa Klem.

Den 16 år gamle drapstilta­lte jenta fikk ordet helt til slutt i ankesaken.

– Jeg vil bare understrek­e at knivstikki­ngen ikke ville ha funnet sted hvis jeg hadde fått den omsorgen og behandling­en jeg trengte, sa jenta.

– Men systemsvik­ten gjør meg ikke mindre ansvarlig og jeg vil og skal ha straff, sa 16-åringen.

Dom i saken faller trolig fredag 26. oktober.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Aktor Jan Tallaksen mente at en fengselsst­raff på 11 år ville vaere passende for den drapssikte­de 16-åringen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Aktor Jan Tallaksen mente at en fengselsst­raff på 11 år ville vaere passende for den drapssikte­de 16-åringen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jentas forsvarer, Hege Klem.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jentas forsvarer, Hege Klem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway