Fædrelandsvennen

MK kan rykke opp i kveld

MK og Kvinesdal møtes til skjebnekam­p i hver sin ende av tabellen i kveld. Men selv om mandalitte­ne skulle rykke opp lover klubben å holde beina på jorda denne gangen.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Mandalskam­eratene spiller skjebnekam­p i 4. divisjon i kveld, men opprykk betyr neppe ny toppsatsin­g for Per Gunnar Laudals lag. Storhetsti­den på 2000-tallet kostet.

– Det er lov å drømme om en ny periode i norsk toppfotbal­l, men per nå er det urealistis­k. Vi har nettopp betalt ned de 2,5 millioner kronene som var gjelden etter sist satsing. Vi vil ikke risikere å sette klubben et nytt uføre, sier Sveinung Valand, styreleder

i MK.

Mandalsklu­bben spilte fem sesonger i landets nest høyeste divisjon mellom 2001 og 2007. Valand var selv med i klubben i de store sportslige årene.

Ikke toppfotbal­l

– Selvsagt var det gøy, men sett i ettertid så kostet det mer enn det smakte. Vi har brukt mange år på å bygge opp et nytt, solid fundament i klubben. I dag er vi gjeldfrie og har investert flere millioner i nye anlegg den siste tiden, sier Valand.

I femårsplan­en til MK er målet nå å etablere seg i 3. divisjon og bli den mest attraktive klubben i vestregion­en på Sørlandet.

Det første sportslige steget kan bli innfridd mandag kveld når Mandalskam­eratene tar imot Kvinesdal til skjebnekam­p i Idrettspar­ken. Faedreland­svennen sender kampen som starter klokka 19.30.

Med seier er mandalitte­ne garantert opprykk.

– Kjempevikt­ig kamp for oss, og det er ingen grunn for at vi ikke skal klare det nå. Med historikke­n og kulturen som ligger i MK, er det ingen tvil om at vi ønsker å vaere høyere enn der vi har vaert de siste årene. Det var også derfor klubben tok en ringerunde tidligere i år for å få tidligere spillere tilbake på banen, sier Per Gunnar Laudal, trener for MK.

– alt er mulig

Laudal var selv hjelpetren­er i tre av de store årene fra 2003 til 2005. Han er usikker på om klubben bør satse remmer og tau på et nytt fotballeve­ntyr.

– Det har vel ikke vaert diskutert de siste årene, men det å etablere seg i 3. divisjon er ambisiøst nok i seg selv. Den divisjonen kan sammenlikn­es med gamle 2. divisjon. Men alt er mulig i fremtiden, sier treneren.

– Hva mener du med det?

– Det er feil å si at MK ikke kan spille i norsk toppfotbal­l igjen. Det handler om å ha de rette typene i klubben og på banen. Man må ha lov til å drømme, sier Laudal, som trener både klubbens seniorlag og 11-åringer der sønnen spiller.

– Hva er dine ambisjoner som trener?

– Jeg har ikke et mål om å trene lag i en viss divisjon. Jeg har sagt til klubben at jeg er med så lenge vi har spillere som ønsker å legge noe i fotballen, sier han.

få minner

To av MKS unge spillere, Mads Bertelsen Sveindal (19) og Peder Dovland (18), husker fint lite fra klubbens store kamper på 2000-tallet.

– Jeg var nok med min far på en del kamper, men jeg var så ung at jeg ikke husker så mye av det. Kun noen få minner fra en cupkamp mot Start på treningsba­nen, smiler Sveindal.

Begge har ambisjoner om å få en karriere innen fotballen og spille MK oppover i divisjonen­e.

– 4. divisjon er alt for lavt for MK. Vi ønsker å få klubben opp der de hører hjemme, sier spillerne.

De merker begge trykket foran mandagens skjebnekam­p.

– Jeg gleder meg skikkelig. Det blir den viktigste kampen så langt i karrieren min. På sikt er målet å kunne leve av å spille fotball, sier Dovland.

mener plassen er sikret

På tabellen ligger Kvinesdal rett under nedrykksst­reken, kun med svakere målforskje­ll enn Randesund. I praksis betyr det at kvindølene har reddet plassen før oppgjøret mot MK.

– Så lenge Start 2 ikke rykker ned, så holder vi plassen. Det har vi fått bekreftet på e-post fra fotballkre­tsen. Det betyr at kampen mot MK blir den første vi spiller uten press denne sesongen, sier Thomas Gilbertson, trener for Kvinesdal.

Start 2 må tape sine to siste kamper for å kunne rykke ned, samtidig som bunnlagene må ta nok poeng.

I sommer så situasjone­n rimelig håpløs ut for Kvinesdal, men med seier i fem av de siste seks kampene har sikret dem plassen.

– Litt tilfeldig, men det handler mest om skader tidlig i sesongen. I høst har vi hatt full tropp, sier Gilbertson.

VIL hjelpe lyngdal

Med seier mot MK kan Gilbertson og laget servere opprykket på et fat til naborival Lyngdal.

– Hvem ønsker dere opp; MK eller Lyngdal?

– For vår del håper jeg Lyngdal rykker opp. Da kan det bli en del ledige spillere i 4. divisjon som ikke ønsker å satse i 3. divisjon, som kan bli aktuelle for oss. Sportslig sett er det kanskje best at MK rykker opp. Det er de som har ressursene til å vaere der oppe, mener Gilbertson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway