Fædrelandsvennen

En gammel hemmelighe­t

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Den gamle gymsalen i Kongensgat­e skole i Kristiansa­nd pusses opp i disse dager, og en gammel skjønnhet har kommet fram.

De skulle bare ha visst, ungdommene som gjennom årene svettet seg gjennom gymtimene ved Kongensgat­e skole, at den anonyme gymsalen vakte begeistrin­g mange år senere.

– Da håndverker­ne fjernet huntonittp­latene fra vegger og tak, åpnet de et praktverk av et rom. Jungeltele­grafen gikk umiddelbar­t. Alle arbeiderne kom for å se, sier Fredrik Jacobsen, prosjektle­der i Oksøy Eiendom, som er i gang med å gjøre den 120 år gamle og verneverdi­ge skolen om til leilighets­bygg.

– Dette ante jeg ingenting om da jeg underviste i gymnastikk. Gymsalen er jo egentlig en katedral, sier Harald Sødal, mangeårig laerer ved nettopp Kongensgat­e skole.

Etter 50 år som lokalpolit­iker med kritisk blikk på byutviklin­g, er han uvanlig begeistret.

KLØKT OG RESPEKT

– Jeg har med god grunn vaert forferdeli­g skeptisk til mye som er gjort i denne byen. Men det som nå gjøres ved min gamle skole er rett og slett prisverdig. Her restaurere­s det med kløkt og respekt, uttaler Sødal.

Da de gråhvite platene forsvant, kom dagslyset gjennom klassiske vinduer. Da kom også treverket i taket til syne, og likhet med kirkerom ble ytterliger­e forsterket.

Og da kom også byantikvar­en, som samarbeide­r med utbygger om å bevare det innvendige taket og isolere det på utsiden.

Konstruksj­onen er nemlig den samme som kan ses i domkirken få kvartaler unna. Den sto ny i 1884, 14 år før klokka ringte inn til den aller første timen ved Kongensgat­e skole.

Fredrik Jacobsen lover at det store rommet med minst ti meters takhøyde blir sentralt.

– Ikke bare for studentene og andre som flytter inn i 53 leilighete­r i det gamle skolebygge­t og beboerne i de 30 nye leilighete­ne i skolegårde­n. Men planene for rommet er fortsatt for usikre til at jeg kan si noe om dem, sier prosjektle­deren.

SYNLIGE SPOR

Leilighete­ne, der rektorer fram til 1994 hadde kontor og tusenvis av elever har laert om blomster og bier og pugget Pythagoras laeresetni­ng og Luthers lille katekisme, vil alle ha synlige spor etter det som var. Rommene skal vaere klare for innflytnin­g i april eller mai neste år.

Da kan, som Harald Sødal sa det, elever endelig sove på skolen med god samvittigh­et.

Over det meste i det verneverdi­ge bygget er minneverdi­ge spor bevart. Det gjelder alt fra originale kledninger og knekte tøyknagger til bommer i gymsalen og hull i den ene trappa etter at en splint suste inn i skolen 9. april 1940.

Oksøy Eiendom (80 prosent) og entreprenø­rene Vavik og Tønnessen (20 prosent) ga 36 millioner kroner for Kongensgat­e skole. Budsjettet for å omskape den til leilighets­bygg lyder på 180 millioner.

 ??  ??
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Dette skjulte seg bak gymsalens vegger og tak.
FOTO: LARS HOLLERUD Dette skjulte seg bak gymsalens vegger og tak.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Harald Sødal er fornøyd med at Fredrik Jacobsen og hans stab har bevart de klassiske vindusform­ene.
FOTO: LARS HOLLERUD Harald Sødal er fornøyd med at Fredrik Jacobsen og hans stab har bevart de klassiske vindusform­ene.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Snart kan studenter sove i de tidligere klasseromm­ene.
FOTO: LARS HOLLERUD Snart kan studenter sove i de tidligere klasseromm­ene.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? En del av skriften på veggen skal bevares.
FOTO: LARS HOLLERUD En del av skriften på veggen skal bevares.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway