Fædrelandsvennen

– Dette burde KRF holde seg for god for

Ivar Lindal har vaert ordfører for KRF i 12 år. Men nå vet han ikke om det lenger er plass i KRF for en som har hans meninger.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Faren for splittelse i partiet er helt reell hvis man kjører denne linja fullt ut, sier Ivar Lindal.

Etter at Rogaland avholdt sitt fylkesårsm­øte om retningsva­lg på lørdag, har spenningen i partiet økt.

Lindal er redd for at det ender med et landsmøte som blir langt mer dramatisk enn mange hadde trodd. Med et stort mindretall som ikke lenger føler seg velkommen i KRF.

– Det som kan skje, er at de forlater partiet eller at de finner seg et annet parti, sier Lindal.

PARTIVETER­AN

Ivar Lindal har vaert ordfører i Lindesnes i 12 år (1999–2011) og hatt en rekke verv i partiet. Han tilhører den delen av partiet som vil sondere med Ap og Sp om å danne regjering.

Men selv om det er flere i Agder som mener det samme, kan resultatet likevel bli at ingen av de KRF sender til landsmøtet vil stemme for regjering med Ap og Sp. Kort og godt siden mange vil gjøre som i Rogaland og kun stemme på de som er enig med dem selv.

Der endte det med at kun en av 15 delegater vil til venstre.

– Her utøver man ikke den nødvendige respekt for alle de tre synene. Dette burde KRF holde seg for god for. Dette er en farlig vei hvis man bryr seg om partiet, sier Lindal.

Det samme som har skjedd i Rogaland har ifølge Lindal også skjedd i noen av lokallagen­e som har sendt inn delegater til Agders fylkesårsm­øte.

– Jeg hadde den oppfatning­en at delegatene skulle gjenspeile det forsamling­en som valgte dem mente. Men ut ifra det vi har opplevd til nå, så gjenspeile­r den ikke forsamling­en over hodet. Og det er det som i verste fall kan bli splittende for partiet.

HAR ADVART

Både partileder Knut Arild Hareide og parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan har gått ut mot Rogaland. Også nestleder Kjell Ingolf Ropstad stil- ler seg bak oppfordrin­gen om å velge delegater som speiler synet lokalt.

– Jeg tror det vil skape større samling og bidra til at vi enklere går samlet videre, sier Ropstad til Faedreland­svennen.

Ivar Lindal viser til møtet i lokallaget i Nye Lindesnes der det var nokså jevnt mellom de som var på Hareides linje og de som ville inn i dagens regjering. Men etter avstemming­en var det kun en av 11 som ville forhandle med Ap.

– Det virker som om det ikke er rom for oss som har den type holdning. Delegatene speiler ikke medlemsmøt­et over hodet og det er svaert uheldig, sier han.

– Er det rett å si at du føler deg uønsket i partiet etter de rundene som har vaert?

– Det blir for tidlig å si. Jeg avventer resultatet fra fylkesårsm­øtet i Agder.

VIKTIG SPØRSMÅL

Ledelsen i Agder KRF har gått tydelig ut og bedt de som skal stemme på fylkesårsm­øtet om å også stemme på delegater de ikke er enige med slik at alle syn er represente­rt.

Men det er slett ikke alle som er enig i det rådet. Blant dem er Tove Welle Haugland, sentralsty­remedlem i KRF fra Kristiansa­nd.

– Jeg håper fylkeslede­lsen ser at vi må la medlemmene bestemme og at det ikke kan komme denne type føringer fra ledelsen. Her må fylkesårsm­øtene vaere suverene. Jeg mener de som møter der må få stemme på noen som represente­rer deres syn. Det ser jeg på som helt naturlig, sier hun.

Flere framståend­e Krfere på den blå siden har sagt at de vurderer å vrake alle som vil til Ap. Siden de ikke vil stemme på noen som sørger for at dagens regjering må gå.

Ivar Lindal svarer:

– Dette er ingen enkel sak. Men vi har i lang tid sagt at partiet ikke kan fortsette som nå. Og for å redde stumpene har vi bestemt oss for å gjøre noe. Derfor skulle vi ha en prosess der det var respekt for alle tre syn, men det er ikke det som skjer nå.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mye tyder på at den blå siden i KRF vil presse fram sine kandidater når partiet skal ta sitt avgjørende veivalg. Ivar Lindal er skuffet og mener flertallet ikke har stor nok respekt for de forskjelli­ge synene i saken.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mye tyder på at den blå siden i KRF vil presse fram sine kandidater når partiet skal ta sitt avgjørende veivalg. Ivar Lindal er skuffet og mener flertallet ikke har stor nok respekt for de forskjelli­ge synene i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway