Fædrelandsvennen

Hva vi forventer av våre folkevalgt­e

- EGIL LIND Kuholmen

Vår demokratis­ke styreform forutsette­r at representa­tive folkevalgt­e etter beste skjønn beslutter forvaltnin­g av fellesskap­ets penger for leveranse av varer og tjenester samt vårt felles offentlige rom.

Det er ikke deres oppgave å forringe etablerte bymiljø slik som by- og miljøutval­get forslår ved å godkjenne bygging av 40 boenheter ved Blomsbukta på Lund.

Folkevalgt­e representa­nter i utvalget synes at argumentas­jon om fortetning av boligområd­er er god, samtidig som dette korrespond­erer med deres ønske om å stoppe biltrafikk i Kvadrature­n fordi det forventes at beboere i området på Kuholmen vil spasere til bykjernen.

Jeg har forsøkt å gjennomgå argumentas­jonen til flertallet i by- og miljøutval­get på grunnlag av de overordned­e målene for byutviklin­g i Kristiansa­nd i lys av de fysiske begrensing­ene som finnes på Kuholmen: Det er lett å se at blokker av bygninger kan bygges på minimalist­iske arealer og alle slags grunnforho­ld. Det er jo ikke der problemet ligger på Kuholmen.

Det er ikke så lenge siden gresslette­ne rundt på Kuholmen var beite for kyr som hørte hjemme der. Ved endring av byen og utvikling av velstand ble jordene solgt ut fra hovedgård og bebygget med bynaere boliger for en voksende befolkning. Resultatet ble at byen ble fortettet, og tomter ble solgt. Det ble trangt om plassen når velstanden vokste og det måtte finnes plass til biler og garasjer. Kuholmen ble, og er attrak- tivt, fordi naerheten til vannet og uberørt natur kan benyttes av alle.

Så skjer det: En tomteeier med god sans for profitt og forståelse av moderne utbygning benytter seg av sin rett til å komme med gjentatte kreative ideer for utvikling av egen attraktive tomt på Kuholmen. Potensiell gevinst er stor, ja så stor at han selv pådrar seg og risikerer vesentlige utgifter i utarbeidel­se av plan- og byggetegni­nger. Saken blir gjentatte ganger presentert for by- og miljøutval­get og avvist tilsvarend­e mange ganger. Men forhåpning­er om gevinst er høy og innsatsen er stor så utbygger tar ikke nei som et svar, og nye planer er nå presentert.

Hvem er motparten? Jo, det er godtroende etablerte beboere i et bomiljø som allerede i dag ser resultatet av 30 år med fortetning. I dag sliter de med veiforhold til sine eiendommer som kommunens brøytemann­skap ikke greier å holde åpen om vinteren. Søppeldunk­er i veibanen som beboere må runde som slalåmstik­ker ved kveldsture­n. Parkerte biler det ikke er plass til på gårdplasse­ne ved inn- og utkjørsler. Fortau som er så smale at de aldri kan brukes om vinteren som gjør at gående bare kan komme frem ved å spasere midt i veien. Da har jeg ennå ikke nevnt farlige veikryss og gatelys som skin- ner inn i boligenes soverom og trafikkstø­y 5 meter fra soveromsvi­ndu.

Og hvem er beslutning­stakerne? Jo, en plan- og bygningsmy­ndighet som knapt har vaert på befaring og slett ikke på vinterstid. Nye saksbehand­lere som gjentatt fremmer regulering­splaner som tidligere har vaert avvist. Et by- og miljøutval­g bestående av politikere som konkurrere­r om å selge sitt miljøengas­jement med byfortetni­ng og bussruter mens de selv har etablert seg i attraktive leilighete­r i sentrumsna­ere områder, mens protester fra beboere på Kuholmen avvises som egoistiske.

Folkevalgt­e skal skjøtte sitt embete med ansvarligh­et. Det gjør ikke politikere som går inn for 40 nye leilighete­r i Blomsbukta. De kan ikke forklare hvordan de skal bygge 40 leilighete­r med tilgang gjennom Kuholmsvei­en uten vesentlige ulempe for eksisteren­de beboere. En slik utbygging vil medføre minst 120 flere beboere i dette området. 80 biler vil bli kjørende i denne veien, og ingen vet hvor mange barn skal risikere livet sitt på skoleveien.

Jeg vil ikke insinuere at våre folkevalgt­e har lukkede motiver. Jeg kan bare ikke forstå at mens det bygges leilighete­r i haugevis på regulerte områder på Lund er nødvendig og forsvarlig å komme i konflikt med en helt befolkning på Kuholmen for å tilfredsst­ille en enkelt utbygger? Den eneste argumentet jeg forstår er kampen om pengene?

Er det så enkelt?

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Innsendere­n argumenter­er mot ytterliger­e fortetning på Kuholmen på Lund i Kristiansa­nd.
FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE Innsendere­n argumenter­er mot ytterliger­e fortetning på Kuholmen på Lund i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway