Fædrelandsvennen

Ibsen og Grieg for ungt publikum

Mer enn 6000 ungdomssko­leelever får denne og neste uke møte Griegs Peer-gynt-musikk og utdrag fra Ibsens tekst i en vellykket «teaterkons­ert» i Kilden.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

I løpet av seks dager denne og neste uke skal 6025 ungdomssko­leelever fra 36 skoler i hele Vest-agder busses inn til Kilden for å oppleve teaterkons­erten Peer Gynt.

Fredag var den første forestilli­ngen i åpent salg. Slik får alle disse ungdommene et møte først og fremst med Edvard Griegs scenemusik­k til Peer Gynt, de åtte stykkene han selv organisert­e i to såkalte suiter.

Den første Peer Gynt-suiten er den mest kjente. Det unge publikum vil ganske sikkert kjenne igjen både Morgenstem­ning og I Dovregubbe­ns hall. Andre av de åtte musikkstyk­kene er mindre kjent for mange. Forestilli­ngen er mye mer enn musikken. Men den er nok likevel først og fremst musikken, vakkert fremført av KSO under ledelse av Per Kristian Skalstad.

Det i seg selv, at ungdomssko­leelever over hele fylket får oppleve begge Peer Gynt-suitene, er prisverdig og rettferdig­gjør tiltaket. Og de får altså mer enn musikken.

De får noen glimt fra Ibsens skuespill, noen stikkord naermest. Som at Peer du lyver. Møtet med knappestøp­eren. Mor Åses død. Solveigs trofaste venting. Hvor var du deg selv? I min tro, i mitt håp, i min kjaerlighe­t. Alle disse ordene kommer, og selv om Griegs to suiter kaster om på handlingen i forhold til rekkefølge­n i skuespille­t, så fungerer det.

Men jeg vil tro at den laerer som har forberedt sine elever gjennom å gjengi handlingen i Peer Gynt og forklare noen av ideene bak, vil ha elever som får større utbytte enn de som møter uforberedt. Tre skuespille­re: Ulrik Waarli-grimstad, Lars Emil Nielsen og Marius Karlsrud veksler mellom roller og gir til beste noen svaert kjente tekstutdra­g satt sammen av teatersjef Amalie Nilssen. Slik bindes både musikken og dansen sammen og får en mening.

Dansere er Tomos Young, Victoria Marr, Flik Swan og Julie Rasmussen. Pole-dansere eller luftakroba­ter er Ine Wilhelmsen og Amalie Hagesaethe­r. Dertil er hiphopdans­eren Chenno Tim saerdeles til stede, for eksempel som en svaert spretten dovregubbe.

Young har en gjennomgåe­n- de rolle som en Peer uten ord. De medvirkend­e står selv for koreografi­en. Hvorfor man ikke har valgt en profesjone­ll koreograf er for meg en gåte. Det ville trolig ha løftet dansen enda noen hakk.

Skuespille­rne snakker uten mic, og gjør det både tydelig og høyt nok, noe som viser at konsertsal­en først og fremst er et rom for akustiske prestasjon­er.

 ?? FOTO: JON PETTER THORSEN ?? Fra teaterkons­erten i Kilden.
FOTO: JON PETTER THORSEN Fra teaterkons­erten i Kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway