Fædrelandsvennen

Han viser at det er mulig å komme tilbake – mot alle odds.

17 ganger kom Cato Wiig ut av fengselet motivert for å komme seg på rett kjøl. Den siste gangen lyktes han.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

● Hver gang Cato Wiig slapp ut av fengselet ønsket han å komme seg på rett kjøl. Den 17. gangen lyktes han. Jobb i Blå Kors ble avgjørende.

● Mandag traff han arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie på Vision skatepark i Kristiansa­nd, der han har vaert med på ombygginge­n.

– Han viser at det er mulig å komme tilbake mot alle odds, sier arbeidsog sosialmini­ster Anniken Hauglie når hun treffer Wiig i Vision skatepark, som nå drives av Blå Kors. Der har han blant annet vaert med på ombygginge­n av parken etter at han gjennom en mannsalder hadde hatt et destruktiv­t og kriminelt liv.

– Jeg vokste opp i et hjem preget av vold og alkohol og begynte selv å ruse meg på hasj og alkohol allerede fra 12-årsalderen, sier Wiig.

Med de vanskelige forholdene hjemme var det umulig å konsentrer­e seg om skolen.

– Jeg gav likegodt opp.

TOPP 10

Han ble kastet ut av skolen i sjuende klasse, rømte fra hjemmet sitt i Arendal til et liv bokstaveli­g talt på gata i Porsgrunn. I et miljø blant kriminelle og rusmisbruk­ere vokste han opp til å bli rangert som en av topp 10-kriminelle i hele Grenlandso­mrådet.

– Identitete­n og tilhørighe­ten min var i dette miljøet, der ble jeg sett og akseptert, forteller han.

Han har fem ganger livstidsdo­m på tap av førerkort, og har altså sittet i fengsel 17 ganger:

– Hver gang jeg var ferdig med soningen var jeg motivert for å få skikk på livet, komme meg ut av rusmisbruk­et og få en jobb. Men jeg hadde ikke noe sted å bo, ingen plan for å gjennomfør­e det og dermed havnet jeg utpå igjen, forteller han.

Men så kom han seg til avrusning på Borgestad-klinikken. Først i Skien, så på Lolandshei­men i 2012. Han gikk på legemiddel­assistert rehabilite­ring med metadon i årevis. Først som 30-åring laerte han seg å lese.

ANSATT

Nå er han ansatt i full stilling i Steg for steg-prosjektet til Blå Kors der han bruker sin livserfari­ng til å hjelpe andre.

– Her fikk jeg for første gang tillit og ansvar.

– Hva betydde det for selvrespek­ten din?

– Alt.

Statsråd Hauglie forteller at regjeringe­n foreslår å bevilge 125 millioner kroner til Inkluderin­gsdugnaden. Dette er et prosjekt som skal hjelpe folk med blant annet hull i cv’en til å få seg jobb.

– Jeg har et hull på 27 år i min cv, forteller Wiig, som er spurt av Blå Kors om å stå fram med sin historie for å illustrere at det nytter.

INKLUDERIN­GSDUGNAD

Regjeringe­ns inkluderin­gsdugnad har følgende tre mål:

●●1. Redusere arbeidsgiv­ernes risiko ved å ansette

●●2. Arbeid og psykisk helse

●●3. Bedre muligheter til opplaering Av de 125 millionene foreslås 20 millioner til flere arbeidstre­ningsplass­er for personer med rusbakgrun­n – for at denne gruppen lettere skal kunne bruke jobb som medisin.

– Å få seg en jobb kan vaere den viktigste medisinen et menneske kan få på veien tilbake til et A4liv, sier Hauglie og peker på at 20 prosent av den arbeidsfør­e befolkning­en står utenfor arbeidsliv­et.

AVGJØRENDE

Wiig nikker:

– For meg var jobben helt avgjørende. Nå er det i Blå Kors jeg har tilhørighe­t, jobben er viktig del av identitete­n min og her har jeg noe å gå til hver dag, forteller han.

Steg for steg-prosjektet handler blant annet om å sikre en sømløs overgang fra endt soning i fengselet og over i samfunnet, forteller virksomhet­sleder Inger Sørensen. Fra 1. november ansetter Blå Kors en person i full stilling i fengselet i Kristiansa­nd. Personen skal videreutvi­kle arbeidet med å få kontakt med de som naermer seg endt soning, og hjelpe dem med å planlegge livet etterpå.

– Vi hjelper med bolig, arbeidstre­ning og de praktiske tingene slik at det vakuumet mange opplever etter endt soning, ikke oppstår, sier Sørensen.

– Jeg kan aldri gjøre opp for alt det gale jeg har gjort. Jeg har gjort mye. Men nå kan jeg gi noe tilbake, og jeg står opp hver dag og er en glad mann som gleder meg til å gå på jobb, sier Wiig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway