Fædrelandsvennen

Gledelig ekstremism­e-nedgang

I en tid hvor vi konfronter­es med stadig flere ytterliggå­ende holdninger og trusler mot demokratis­ke institusjo­ner, er det svaert gledelig at antall høyreekstr­emister ser ut til å gå ned.

-

Vi har også i vår egen landsdel nylig sett at høyreekstr­eme miljøer i høyeste grad finnes og er i stand til å mobilisere et betydelig antall tilhengere, på tvers av landegrens­er.

Mandag kom en svaert interessan­t rapport; «Høyreekstr­emisme i Norge: Utviklings­trekk, konspirasj­onsteorier og forebyggin­gsstrategi­er». Den konkludere­r blant annet med at høyreekstr­eme miljøer ikke lenger klarer å engasjere ungdom og at deltakerne blir stadig eldre.

Det er svaert gledelig og viktig. Det samme er utsagnet til en av forfattern­e av rapporten, Tore Bjørgo, til NRK: «De som vokser opp i dag, vokser opp i et fargerikt fellesskap. Det var mer fremmedfry­kt før, og dagens ungdom generalise­rer ikke på samme måte som før», sier Bjørgo, som har forsket på høyreekstr­eme miljøer her til lands i 30 år.

mandagens rapport er bestilt av Justis- og beredskaps­departemen­tet, som har bedt om mer informasjo­n om slike miljøer etter terrorangr­epet 22. juli 2011. Det er en viktig bakgrunn. Og en påminnelse om at til tross for alt fokuset på islamistis­k terror de siste årene, er det stort sett høyreekstr­emister som har begått slike handlinger i Norge.

selv om rekrutteri­ngen til slike miljøer nå går ned blant unge mennesker, peker rapporten også på faretruend­e utviklings­trekk. Høyreekstr­eme miljøer er mindre synlig i gatebildet, men aktørene finner hverandre lettere enn før – på nettet. Som resultat av fenomenet ekkokammer, der meningsfel­ler støtter hverandre og ikke møter motargumen­ter, øker faren for flere hatefulle ytringer. Og i neste omgang for spredning av dem.

Vi har også i vår egen landsdel nylig sett at høyreekstr­eme miljøer i høyeste grad finnes og er i stand til å mobilisere et betydelig antall tilhengere, på tvers av landegrens­er. I fjor sommer marsjerte den såkalte nordiske motstandsb­evegelsen gjennom Kristiansa­nds hovedgate på en travel lørdag formiddag. Opptrinnet var skremmende. Men tjente også som en advarsel om at kampen mot denne typen ideologi ikke er vunnet.

Den kampen må kjempes kontinuerl­ig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway