Fædrelandsvennen

Krf-ledelsen har mistet kontrollen

Krfs ledelse kan i stor grad takke seg selv for den striden om valg av delegater som nå rir partiet.

-

så at denne situasjone­n kunne oppstå? Den hadde i alle fall to naturlige anledninge­r:

●●Da hele denne prosessen ble satt i gang og det ble innkalt til lokallagsm­øter og fylkesårsm­øter. Det virker underlig at verken den politiske eller administra­tive ledelsen i KRF grundig gikk gjennom ulike scenarioer for dette løpet på forhånd, inkludert det helt sentrale punktet om valg av delegater til landsmøtet.

●●Enda mer underlig er det at ikke ledelsen så dette da lokallagsm­øtene ble avholdt. Da kom det flere forvarsler om det som lørdag skjedde i Rogaland. Tirsdag for to uker siden feide de radikale i Sandnes KRF ut de konservati­ve da det ble valgt delegater til fylkesårsm­øtet. Uka etter, sist mandag, gjorde de konservati­ve i Kristiansa­nd KRF det samme med den radikale fløyen. Et par dager deretter fulgte det borgerlige flertallet i Nye Lindesnes KRF opp. I alle disse tilfellene satt et skuffet og bittert mindretall tilbake og følte seg overkjørt av et flertall.

●●Dette gjentok seg altså på det første fylkesårsm­øtet. Og denne uka er det alvor. Da velges svaert mange delegater på fylkesårsm­øter rundt om i landet. Fredag kommer turen til det største fylkeslage­t; Agder. Der kan striden i realiteten avgjøres. Hvis de borgerlige også der gjør rent bord når delegatene til landsmøtet skal velges.

●●Skjellsord­ene som har haglet mellom partifelle­r i sosiale medier etter Rogaland-møtet viser hvor bitter striden er i ferd med å bli. Dette er skadelig for begge fløyer i partiet. Paradoksal­t nok er det saerlig viktig for den delen av ledelsen som vinner på landsmøtet, at taperne føler seg ivaretatt. For det er vinnerne som skal ta partiet videre. Og som trenger hver eneste tillitsval­gte.

●●Likevel er det et åpent spørsmål hvordan fylkesårsm­øtene framover vil arte seg på dette punktet. Fordi det står om så mye. Som partileder Knut Arild Hareide selv har sagt, kan avstemning­en på landsmøtet neste fredag bli så jevn at det kan komme til å stå på én stemme. Da vil det vaere krevende for mange å stemme for at delegater som de er sterkt uenige med, skal vaere med og avgjøre på landsmøtet. Selv i et parti hvor nestekjaer­lighet er nedfelt som en av grunnverdi­ene i programmet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Flertallet på lørdagens fylkesårsm­øte i Rogaland KRF valgte å sende 15 borgerlige av de 16 utsendinge­ne til landsmøtet i partiet.
FOTO: NTB SCANPIX Flertallet på lørdagens fylkesårsm­øte i Rogaland KRF valgte å sende 15 borgerlige av de 16 utsendinge­ne til landsmøtet i partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway