Fædrelandsvennen

Fikk gjedde på to kilo

- KJETIL NYGAARD

Da Steinar Doknes trakk opp garnet, ble han forskrekke­t. I det var det ei to kilo tung gjedde.

– Jeg har sett mye store vak, så jeg heiv ut et garn. Men da jeg trakk det lørdag morgen og det var ei stor gjedde i det ble jeg forskrekke­t, sier Steinar Doknes til Faedreland­svennen.

Han bor like ved Gillsvann, og har fisket i vannet siden han var en liten guttunge. I tillegg til gjedda var det også et eksemplar av arten suter i garnet.

– Den har det heller aldri vaert noen av i Gillsvann før, så det må vaere noen som har gjort noe fanteri. Jeg frykter gjedda har etablert seg i vannet nå, sier han.

Gjedda finnes naturlig ikke i Vest-agder. Det eneste vannet som har gjedde er Stølsvanne­t i Vennesla. Der ble det i fjor oppdaget at noen har satt ut gjedde.

FAUNAKRIMI­NALITET

Fiskeforva­lter Lars Berg Holtan i Vest-agder fylkeskomm­une bruker kraftigere ord enn fiskeren selv.

– Dette er faunakrimi­nalitet av verste sort! Det er ingen sjans for at gjedda har kommet til Gillsvann av seg selv, med mindre den har utviklet vinger, og det har den ikke. Den har kommet til Gillsvann med menneskehe­nder, sier Holtan.

Han forklarer at enhver introduksj­on av en fremmed art kan ha en stor negativ påvirkning på andre arter i et vann. I Gillsvann er det blant annet ørret, sjøørret og abbor.

– Gjedda er den verste fisken man kan få introduser­t i et vann. Den er en glupsk rovfisk som vil gjøre store innhogg i andre bestander, sier han.

– FRYKTELIG ALVORLIG

Saken registrere­s og behandles av Fylkesmann­en. Fiskeforva­lter Birgit Solberg hadde nettopp registrert hendelsen da Faedreland­svennen snakket med henne mandag ettermidda­g.

– Dette er fryktelig alvorlig. Det viktigste for oss er å spre informasjo­n om hvor utrolig dumt det er å sette ut gjedde. Vi vurderer å politianme­lde det, for det er helt ulovlig. Men det er vanskelig å bevise hvem som har gjort det, sier hun.

– Hva kan vaere motivet for å sette ut gjedde?

– Det vet nok kun de som har satt dem ut. Mange synes det er gøy å fiske etter gjedda, men det blir ren spekulasjo­n, sier Solberg.

– Kan det hende at det kun er denne gjedda som er satt ut i Gillsvann?

– Det er tidlig å si. Vi kan jo håpe, men det blir også bare spekulasjo­n, sier hun.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Steinar Doknes fikk denne gjedda på to kilo i Gillsvann i helga. Nå frykter man for bestanden av andre fiskearter i vannet.
FOTO: PRIVAT Steinar Doknes fikk denne gjedda på to kilo i Gillsvann i helga. Nå frykter man for bestanden av andre fiskearter i vannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway