Fædrelandsvennen

French ga opp kampen om å stanse filmen

Joshua French og Tjostolv Moland ville stanse filmen «Mordene i Kongo», men ble rådet til å la vaere. Nå stiller French seg bak filmen som har premiere fredag.

- NTB

Arbeidet med filmen om de to nordmennen­e som ble dømt til døden for drap og spionasje i Kongo, startet lenge før Joshua French overrasken­de ble løslatt i fjor. Allerede i 2012 ble det kjent at Friland Film søkte om støtte fra Norsk filminstit­utt for å lage film om de to nordmennen­e som satt fengslet og dømt til døden i Kongo.

Basis for historien skulle vaere boka «Et mord i Kongo» som Morten Strøksnes hadde gitt ut to år før.

Planene vakte oppsikt, og de norske fangenes davaerende advokat, Morten Furuholmen, reagerte med å forsøke å stanse planene. Da tok moren til French, Kari Hilde French, kontakt med advokat Hans Marius Graasvold som i motsetning til Furuholmen, har en spesialise­rt praksis mot opphavsret­t og medierett.

– Jeg jobbet med film og forlagsavt­aler. Morten Furuholmen jobbet ikke med sånt, så jeg skulle håndtere det. Jeg ble spurt om den planlagte filmen kunne stoppes, men jeg sa til familien at det kunne de bare glemme, sier Graasvold til NTB.

FESTPREMIE­RE

Filmen, som er regissert av Marius Holst og produsert av Christian Fredrik Martin og Asle Vatn i Friland Produksjon, ble spilt inn i dypeste hemmelighe­t i Sør-afrika. Frykten var at filmprosje­ktet skulle påvirke prosessen med å få French løslatt etter at han også var blitt dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland på cella i 2013.

Første presentasj­on av filmen skjer i dag på festpremie­re på Colosseum kino i Oslo med utvalgte gjester. Mange kjente navn fra film- og kulturbran­sjen har varslet sin ankomst på den røde løperen. Graasvold selv opplyser at han kommer på visningen, det samme vil tidligere ambassadør Arild Øyen, som var den som fikk French ut av fangenskap­et i 2017.

Det er imidlertid ikke kjent om Joshua French selv eller noen fra hans familie, eller pårørende etter Tjostolv Moland, vil delta på festen, etter hva NTB i går fikk opplyst hos promotøren­e for filmen.

INGEN STYRING

Det skulle ta mange år fra ideen ble unnfanget i 2009 til filmen endelig får sin ordinaere premiere fredag.

– De har fått full kunstneris­k frihet, og det har ikke vaert noen styring fra vår side, sier Graas- vold om forholdet til de involverte i filmprosje­ktet.

I stedet for å prøve å stanse filmen, rådet han familiene til de to Kongo-fangene å komme i dialog med filmskaper­ne.

- Det har vaert en konstrukti­v og god kontakt, sier advokaten som fremdeles ivaretar French sine interesser.

Den opprinneli­ge boka til Strøksnes skulle erstattes av et manus skrevet av Nikolaj Frobenius, men han trakk seg fra prosjektet. Han mente filmen ble gjort om til det han har kalt en heltehisto­rie.

I stedet skrev Frobenius sin egen virkelighe­tsroman som ble lansert tidligere i oktober. Dette er imidlertid ikke noe French og hans støttespil­lere er begeistret for. De mener Frobenius har illojalt utnyttet muligheten han fikk til å skrive manus til filmen.

HENNIE MØTTE FRENCH

Det er Axel Hennie som spiller rollen som Joshua French i filmen. Til Dagbladet fortalte Hennie lørdag at han ikke kunne ha gjort jobben uten å treffe French. Han reiste derfor til Kinshasa og militaerfe­ngselet der French satt i 2016 under påskudd av å vaere en venn av familien.

Støtteappa­ratet til French var ikke begeistret for besøket ettersom de fryktet at en mulig løslatelse ville bli umulig dersom kongoleser­ne skjønte at en film om de to nordmennen­es historie var i ferd med å bli spilt inn.

Etter at Joshua French overrasken­de ble løslatt og returnerte til Norge 17. mai i fjor, har han vaert lite tilgjengel­ig i mediene. I forkant av filmen og under sin egen foredragst­urné har han bare stilt opp til ett intervju, og det er med journalist Fredrik Graesvik på TV 2. Intervjuet sendes torsdag.

Graesvik har fulgt hele den mangeårige prosessen og besøkte både French og Moland en rekke ganger i Kongo.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Joshua French og forsvarer Marie André Mwila Kayembe i rettssalen under saken mot French i Kinshasa i 2014. Filmen «Mordene i Kongo» er premierekl­ar denne uka.
FOTO: NTB SCANPIX Joshua French og forsvarer Marie André Mwila Kayembe i rettssalen under saken mot French i Kinshasa i 2014. Filmen «Mordene i Kongo» er premierekl­ar denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway