Fædrelandsvennen

Vi vil vite hva kommunene bruker pengene til

-

I den sener tid er et kommet frem flere tilfeller hvor kommunene ikke følger opp det de skal innen helse og omsorg, og hvor de rett og slett gjør det motsatte av det de er satt til å gjøre.

●●I disse tilfeller mener jeg både administra­sjon og politikere har feilet.

Vi har hørt om eldre som ikke får lov til å bo sammen når begge eller den ene blir så dårlig at de trenger ekstra pleie, fordi kommunene ikke vil bruke penger på dem. Vi har hørt om unge uføre som må bo på sykehjem fordi det er mest bekvemt og billig for kommunene. Vi har hørt om barn som blir tatt ifra foreldre på hjerteskja­erende måter, og hvor det kanskje i mange tilfeller ikke skulle ha vaert grepet inn i det hele tatt. Og nå hører vi altså om en kommune som har fratatt tre unge menn deres liv og selvstendi­ghet, etter slik jeg ser det, en bestilt diagnose.

Her er mange å klandre, også fylkesmann­en som blindt tror på det som kommer fra kommunene. Hva skal man med en fylkesmann som ikke sjekker saker han får tilsendt fra kommunene? Er det ikke det han bl.a. skal? Så kan vi spørre oss selv: Foregår slike ting i alle kommuner? Eller hvor mange kommuner skjer dette i?

Gjør kommunene dette bevisst for å få ekstra penger? Eller gjør de det for å kunne bruke minst mulig penger på de svakeste i kommunen, slik at de har mer penger til å lage fyrtårn over sin egen fortreffel­ighet? Tenker på kulturhus og kunstlokal­er som ikke er en nødvendigh­et. Det er spesielt ikke en nødvendigh­et når mennesker som har krav på god pleie, ikke får det.

Mange tanker går til kommunenes eldre og pleietreng­ende, til barn som trenger hjelp, til unge uføre og til psykisk utviklings­hemmede, ja til alle de som trenger hjelp, og hvor kommunene er satt til å vaere den som gir den hjelpen som trengs. Hvorfor må den enkelte og deres pårørende nesten alltid kjempe innbitt for å få de rettighete­ne de har krav på?

Et slikt samfunn ønsker vi ikke å ha, så dette må det gjøres noe med. Pensjonist­partiet mener at alle kommuner må komme frem med hva de bruker egentlig «øremerkede» penger til. La oss starte med den saken som nå rulles opp i media. Vi har fått høre at kommunen får nesten kr 700.000 årlig for hver person med diagnosen psykisk utviklings­hemmet.

Hva går de pengene til? Går de i sin helhet til hjelp til denne gruppen, og hva er det regjeringe­n mener at disse pengene skal dekke? Hvor mange i de enkelte kommuner klarer seg selv? Vi krever et regnskap fra alle kommuner for hvordan de behandler sine innbyggere med diagnosen psykisk utviklings­hemning. Vi krever å få vite om de det gjelder, får den hjelpen Stortinget har vedtatt at de skal ha. Vi krever å vite hva kommunen gjør med pengene, dersom de bruker dem til andre ting. .

Dermed oppfordrer Pensjonist­partiet alle politikere i alle kommuner til å følge opp hvordan akkurat din kommune håndterer slike saker. INGEBJØRG A. GODSKESEN politisk nestleder Pensjonist­partiet, tidligere stortingsr­epresentan­t

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway