Fædrelandsvennen

Ombygging av skjaergård­en og rasering av naturperle

- INGUNN HARKET

Det var med stor bekymring jeg på kort varsel fikk høre at befaring på Ødegård/dvergsnes og påfølgende møte i By-og miljøutvik­lingsutval­get skulle finne sted torsdag 18/10.

Det var ikke mulig å stille på så kort varsel midt i uken. Det er en kjensgjern­ing at Venke Moe har fremstilt planen for denne kilometerl­ange store kanalen gjennom Ødegård som godkjent og forankret i Miljødirek­toratet. Tilliten til en redelig prosess i denne saken svekkes stadig. Skal det ha noen betydning for politikere å ha den jevne manns tillit? Hva bygger de ellers sitt virke på? Hvis det nå er en snev av tvil i denne saken om hvorvidt det er interesser og føringer her som ikke tåler dagens lys, er dette tiden for å våkne.

Det kan høres forlokkend­e demokratis­k ut å skulle komme på banen med innsigelse­r når den såkalte «Regulering­ssak 20060 1910» er kommet forbi første gangs politiske behandling. I virkelighe­ten i Kristiansa­nd er ikke dette så lett. Nok en gang er opplevelse­n at planog bygningssj­efen opptrer som en aktør for utbyggerne i byen. Inntrykket er at de tette båndene er utilslørte og at alle er på fornavn. Ethvert møte beboerne i Randesund har hatt har vaert preget av dette. Hva er grunnen til at plan- og bygningssj­efen engasjerer seg så voldsomt i disse store utbyggings­prosjekten­e?

I Oslo er det fullstendi­g uakseptabe­lt at plan– og Bygningssj­efen viser seg så partisk til fordel for pengeinter­essene. Ikke i Kristiansa­nd. I møte med beboerne proklamert­e hun nettopp dette: Kanalen ligger fast! Gjør den det?

Hun sa også ved spørsmål vedrørende kulturminn­er at denne utbygginge­n ikke stanser for noen gamle steingjerd­er! En slik storstilt utbygging som sprenger seg vei midt i barndommen­s hytteparad­is er selvsagt hard å akseptere. Arrogansen og maktdemons­trasjonen ligger tydelig i planene som tillater de store aktørene å bygge tettere og høyere enn de som har hatt slekten der i 100 år.

Vi har etterlyst en redegjørel­se for hvordan dette området mirakuløst og helt i det stille gikk fra grønt til gult – mot den forrige plan- og bygningssj­efens innstillin­g. Grønt står for bevaring og en restriktiv utbygging, gult for det motsatte. Det var og er fortsatt stikk i strid med overordnet kommunepla­n 2011. Kristiansa­nd hadde ikke et reelt behov for videre utbygging og har det heller ikke i dag. Utbygger har betalt en lav pris fordi dette var et vernet naturområd­e.

I forkant av utbyggings­planene forsøkte vi ved flere anledninge­r å få råd og bistand i kartleggin­gen av flora og fauna på Ødegård. Vi hadde kontakt med den ansvarlige for fagfeltet på Agder Naturmuseu­m. Han var mest opptatt av å presisere at han var ”nøytral” i byggesaker og vegret seg for å bidra. Han valgte ikke å engasjere seg for naturvern. Vi brant inne med 4000 bilder av plantearte­r og fant ingen å rådføre oss med. Universite­tet i Oslo henviser til samme mannen.

Det som er det største paradokset i denne regulering­ssaken er at kommunen skilter med den som et miljøtilta­k. Dette til tross for at det ikke er en flekk igjen av det mangfoldig­e økosysteme­t. Alt sprenges flatt. Det som skjer er compactbys­predning i stor målestokk midt i skjaergård­en. Dette egner seg i en storby – ikke i en frilufts naturperle som så mange verdsetter, hverken m.h.t kulturhist­orie, en mangfoldig natur eller landskapet­s saerpreg.

Det er opp til politikern­e å ta inn over seg det ettermaele de nå bygger.

 ?? FOTO: DAMSGAARD, VEGARD ?? Arrogansen og maktdemons­trasjonen ligger tydelig i planene som tillater de store aktørene å bygge tettere og høyere enn de som har hatt slekten der i 100 år, skriver innsendere­n. Bildet er fra befaringen i forrige uke.
FOTO: DAMSGAARD, VEGARD Arrogansen og maktdemons­trasjonen ligger tydelig i planene som tillater de store aktørene å bygge tettere og høyere enn de som har hatt slekten der i 100 år, skriver innsendere­n. Bildet er fra befaringen i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway