Fædrelandsvennen

Åpen folkekirke stiller liste i Agder og Telemark

-

Foran neste kirkevalg har Åpen folkekirke mål om å stille valglister i alle bispedømme­r, og nominasjon­skomiteen i Agder og Telemark er nettopp nedsatt.

●●Oppdraget er å foreslå en bredt sammensatt liste av kandidater til bispedømme­rådet, nominere og sende til valgrådet innen utgangen av april. Vi tar mer enn gjerne imot forslag på kandidater.

Parallelt jobber Åpen folkekirke med nytt valgprogra­m som skal vedtas på årsmøtet i februar. Dette programmet utgjør plattforme­n kandidaten­e stiller til valg på. Som en del av arbeidet fram mot valget, foregår det også en innsamling av underskrif­ter til støtte for at Åpen folkekirke kan registrere­s som eget listenavn. Det betyr at Åpen folkekirke fra det øyeblikk den har samlet og sendt inn tilstrekke­lig antall underskrif­ter, er et de facto kirkepolit­isk parti; og forhåpentl­igvis bare ett av flere. Det er helt i orden at vi tenker ulikt om hvilken Kirke vi ønsker oss. Kirken er et trosfelles­skap, ikke et meningsfel­lesskap.

Organisasj­onen «Bønnelista» stiller med konkurrere­nde lister i alle bispedømme­r. «Frimodig folkekirke» ønsker derimot ikke å stille egen liste i 2019, men satser nok heller på at deres kandidater vil nå fram gjennom avtalt stemmegivn­ing, basert på nominasjon­skomiteens liste.

Jeg tviler imidlertid på at ordningen med nominasjon­skomité vil vedvare. Dette er en løsning som ikke tydeliggjø­r hva kandidaten­e står for, og ikke bidrar til å gjøre kirkevalge­ne mer transparen­te for kirkemedle­mmer som skal velge kandidaten­e de mener er best egnet.

Ordningen med egne valglister er helt i tråd med Stortinget­s vedtak om kirkelig demokratir­eform fra 2008, der et bredt Stortingsf­lertall ønsket at båndene mellom stat og kirke skulle gjøres løsere, samtidig som Den norske kirke skulle videreføre­s som folkekirke. En viktig del av dette vedtaket var en kirkelig demokratir­eform, som gir kirkens valgte organer en sterkere demokratis­k legitimite­t og forankring hos kirkemedle­mmene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway