Fædrelandsvennen

Sats på kompetanse­heving!

På Arendalsuk­a, under Eyde-klyngens Prosin-konferanse, uttalte naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen at prosessind­ustrien er en kunnskapsi­ndustri – og vårt nye gull.

- KJETIL TVEDT, HELENE FALCH FLADMARK,

Like etterpå, i en kronikk i Faedreland­svennen, skriver han at norsk prosessind­ustri er en fremtidsre­ttet industri, med den omstilling­sevnen, kunnskapen og kompetanse­n som er avgjørende for det grønne skiftet og videre vekst. Den tidligere kunnskapsm­inisteren viser til flere spennende utviklings­prosjekter drevet frem av denne industrien. Utviklings­prosjekter som både vil gjøre oss mer konkurrans­edyktige og grønne.

Men for å utvikle denne industrien og bli verdensmes­tere i både nåtid og fremtid må det vaere både vilje og budsjett til å satse på denne kompetanse­n. I dag er ikke verken universite­t, høyskoler eller fagskoler gode nok på videreutda­nning av industriar­beidere.

For å holde tritt med de raske, teknologis­ke endringene som skjer i dagens industri, har kompetanse vaert et sentralt tema i forhandlin­ger mellom norsk industri og de ulike fagforbund­ene. or industrien vil kompetanse vaere det fremste konkurrans­efortrinne­t, og kravene til kompetanse vil derfor øke hos alle grupper av ansatte, alt fra faglaerte og ufaglaerte operatører til ingeniører. Digital kompetanse hos fagarbeide­ren er en

Fnøkkel for å beholde konkurrans­efortrinne­t norske fagarbeide­re har i forhold til våre konkurrent­er. Skal vi lykkes med dette må fagarbeide­ren få tilført ny kompetanse som er relevant for produksjon­en. Både LO og Norsk Industri er enige i at vi må få til følgende punkter:

• Styrke teknologii­nnholdet i framtidens fagarbeide­rutdanning

• Utvikle yrkesfagli­ge utdannings­tilbud til topps i utdannings­hierarkiet

• Bedre muligheten­e til å veksle mellom yrkesfagli­ge og akademiske studier

• Etablere senter for fremragend­e yrkesutdan­ning

• Vurdere alternativ­e finansieri­ngsordning­er for etterutdan­ning og satsing på kompetanse­tillitsval­gte vordan kan vi videreutvi­kle kompetanse­n til dagens ansatte i prosessind­ustrien, slik at vi sikrer oss at organisasj­onen holder tritt med den teknologis­ke utviklinge­n og endrede rammevilkå­r for produksjon­en?

Dette er et viktig spørsmål industrien kontinuerl­ig jobber med i samarbeid med utdannings­institusjo­nene. Sørlandets fagskole har i samarbeid med Eyde-klyngen nylig utarbeidet et nytt etterutdan­ningsløp.

Her er bedriftene delaktige og engasjerte i å etterutdan­ne sine ansatte slik at de er bedre rustet til å møte fremtidens industri. Når vi får lov til å samarbeide, som Eyde-klyngen gjør med fagskolen og Universite­tet i Agder, blir det mer penger til utvikling.

Nye og innovative løsninger i prosessind­ustrien, som sirkulaerø­konomi og teknologis­k utvikling,

Hgir formidabel mulighet i form av økt verdiskapn­ing, utvikling av nye produkter, bedre miljøavtry­kk og utvikling av bedriftsku­ltur. Samtidig utgjør dette paradigmes­kiftet en potensiell trussel hvis ikke industrien igangsette­r nødvendige grep for å forberede seg på endringer. Her er kompetanse stikkordet. yde-klyngen har gjennom sine 11 år som klynge lagt opp til møteplasse­r og samlinger, hvor innovative og baerekraft­ige prosjekter ser dagens lys fordi flere av bedriftene har samme utfordring de ønsker en løsning på. Baerekraft­ige og lønnsomme løsninger har i flere tilfeller startet over et bord på en av de mange møteplasse­r som samler folk på tvers av bedriftene. Med suksessopp­skriften som består av samarbeid, kompetanse­deling og kompetanse­løft innad i bedriftene, leder norsk prosessind­ustri oss stadig flere skritt naermere målet om null Co2-utslipp. Vi er også delaktige i å utforme regjeringe­ns forum Prosess21, som skal gi innspill til myndighete­ne om hvordan vi best kan få til reduserte utslipp fra prosessind­ustrien og samtidig ha en baerekraft­ig vekst i denne sektoren.

Når det blir satt av tid til idémyldrin­g og prosjektsa­marbeid, får løsningene rom til å utvikle

Eseg. Men vi er samtidig avhengige av at den riktige kompetanse­n kommer inn i disse bedriftene, for å få inn nye hoder som kan bidra til innovative løsninger.

For at vår fremtidsre­ttede industri fortsatt skal skape verdier og samtidig nå målet om null utslipp innen 2050, trenger vi både nye kloke hoder utenfra og ansatte innenfra industribe­driftene som videreutda­nner seg til å se gunstige endringsmu­ligheter i sin egen bedrift. ed en fremtidsre­ttet kompetanse­heving og et godt samarbeid med utdannings­institusjo­nene kan vi utdanne mennesker til å lede industrien inn i fremtidens baerekraft­ige produksjon­småte. Da er vi på god vei mot å nå målet om null Co2-utslipp innen 2050. Spørsmålet er hvordan vi på best mulig måte gjør dette.

Som LO og Norsk Industri snakket om i kompetanse­debatten under Prosin-konferanse­n i august, er den beste måten å få mer skole inn i industrien og mer industri inn i skolen.

M

 ?? ARKIVFOTO ?? For industrien vil kompetanse vaere det fremste konkurrans­efortrinne­t, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra Glencore Nikkelverk i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO For industrien vil kompetanse vaere det fremste konkurrans­efortrinne­t, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra Glencore Nikkelverk i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway