Fædrelandsvennen

Dèjá vu i siloen

-

Høsten 1980, rett fra en litt forsinket militaertj­eneste i Bardufoss, tilbrakte jeg ved språkskole­n Eurocentre i Paris. At franskunde­rvisningen viste seg ikke å vaere så intensiv som markedsfør­ingen hadde lovet, fikk så vaere. Byen var nemlig fantastisk, og vi var en internasjo­nal elevgjeng som uhyre raskt laerte å sette pris på god mat, drikke og medfølgend­e hygge. Og ikke minst var vi aktive kulturkons­umenter i en av verdens fremste kulturbyer.

●●Noe av det jeg husker best, er Centre Pompidou. Fortsatt, 38 år senere, fremstår arkitektur­en som futuristis­k og innholdet som spektakula­ert.

●●Og hva var en av de viktigste og mest omtalte attraksjon­ene i det mangslungn­e kultursent­eret senhøstes 1980 – kort tid etter at John Lennon ble skutt?

Jo, Marianne Heskes løe.

●●I all sin enkelhet, med romslig plass rundt seg, fremstod den som en fascineren­de kontrast til all den hypermoder­ne kunsten som ellers preget Pompidou-senteret. Så var det da også en jevn strøm av franske og internasjo­nale besøkende til rommet løa hadde for seg selv. De vandret rundt den, studerte laftetekni­kken og syntes tydelig at dette var fine greier. Og jeg fikk anledning til stolt å stotre på fransk at jeg var norsk, at løa var typisk for hjemlandet mitt, men ikke alt var sånn i Norge, altså!

●●Nå gleder jeg meg til å se den gamle løa i den gamle kornsiloen.

●●Som John Fogerty så lyrisk uttrykker det: It’s deja vu all over again.

 ??  ?? RUNE ØIDNE REINERTSEN
RUNE ØIDNE REINERTSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway