Fædrelandsvennen

Overrasken­de optimistis­k klimasjef

Den som trodde Cicero-sjef Kristin Halvorsen kom til Lilletun-forelesnin­gen som en dommedagsp­rofet tok grundig feil.

-

skinte, vinden blåste og bølgene skvulpet?

●●Hun virket sikker på at vi kommer til å løse fremtidens energibeho­v med fornybare, baerekraft­ige løsninger. Er det så enkelt?

●●Bare uker etter at den siste, alvorlige og skremmende klimarappo­rten fra FN ble publisert, den som formanet om at verden må gjennom endringer i et omfang vi aldri før har sett, kom hun som leder landets fremste klimaforsk­erne til Lilletun-forelesnin­gen og manet til optimisme.

●●Riktignok minnet hun om at fossile utslipp må vaere halvert innen 2030 og i null innen 2050, og hun understrek­et viktighete­n av å klare 1,5 graders målet – ikke 2 grader, men så la hun raskt til: – Jeg sier ikke dette for å skremme altså. Jeg selv er en ukuelig optimist. Vi kommer til å klare dette.

●●Så snakket hun entusiasti­sk om hvordan vi kommer til å endre oss. Vi ble spurt om hvor mange driller vi hadde hjemme. Selv har hun to. I fremtiden kommer vi ikke til å eie sånne ting. Vi kommer til å dele drill med naboen. – Tenk så fint og ryddig det kommer til å bli i boden, sa Cicero-sjefen. Ikke kommer vi til å trenge bokhyller heller. For bøkene er på pc’en.

●●Røykeloven ble brukt som eksempel på hvor bra det går med radikale endringer i samfunnet. Det samme med el-biler.

●●- Den største transforma­sjonen handler ikke om å gå fra fossil til fornybar energi, det viktigste handler om det vi har mellom ørene, avsluttet hun med. Og så kom alvoret:

●●– Det mest utrygge er å fortsette som nå. For da er vi på vei mot fire grader oppvarming. Og da kommer det til å regne mye på Sørlandet og kjellerne deres blir fulle av vann.

●●Det var underholde­nde å høre på den tidligere politikere­n. Befriende optimistis­k også. Kristin Halvorsen kan fortsatt kunsten å sjarmere en forsamling, men jeg ser ikke bort fra at vi om 50 år kommer til å stille oss spørsmålet: Hva var det Cicero-sjefen egentlig sa på Lilletun-forelesnin­gen i 2018?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway