Fædrelandsvennen

Skal ligge minst to år i nødhavn

Det verneverdi­ge skipet MS Hamen skal ligge minst to år i nødhavn på Andøya i Kristiansa­nd.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Vi har vel brukt mellom 35 og 40 timer på turen fra Rubberstad­neset i Bømlo kommune til Kristiansa­nd, forteller Arne Øistein Holm, styreleder for Stiftelsen MS Hamen Ex DS Tandik.

– Båten har ikke gått for egen maskin, nei, humrer han.

Fredag morgen forrige uke ankom det 252 fot lange skipet MS Hamen Andøya i Kristiansa­nd.

NORSK SKIPSFARTS­HISTORIE

Den 69 år gamle verneverdi­ge båten, som ble bygget i 1949 i Sunderland i England, ble slept fra Bømlo i Hordaland ved hjelp av den danske slepebåten Ronja, og la til kai ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter – side ved side med DS Hestmanden.

– Mens Hestmanden represente­rer norsk skipsfarts­historie fra 1911 og fram til etterkrigs­tida, represente­rer Hamen betydninge­n av den norske handelsflå­ten, som eskalerte i vekst på 50–60 tallet, opplyser Håkon Sandåker, kulturvern­leder ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter.

KULLTRANSP­ORT

Skipet, som opprinneli­g hadde navnet SS Pompey Power, fraktet kull fra gruver i Nord-england til kraftverk i Portsmouth i Sør-england fram til rundt 1960.

– Deretter ble skipet solgt til rederiet Orion i Drammen og fikk navnet DS Tandik. Det seilte i utenriksfa­rt fram til 1962, inntil det ble solgt til Hans Utkilen sitt rederi i Bergen og fikk navnet MS Hamen. Båten fortsatte så i nordsjøfar­t, med frakt av stållast, mellom Mo i Rana og engelske havner fram til 1985 da den gikk i opplag, forklarer Ida Pettersen, fartøyvern­konsulent ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter.

På 90-tallet ble skipet kjøpt av Lupin Shipping i Sverige og lagt i Iddefjorde­n, som ligger mellom Norge og Sverige. Der sank etter hvert den bakre delen av skipet.

NYTT LIV

Stiftelsen MS Hamen Ex DS Tandik kjøpte båten og hevet den på begynnelse­n av 2000-tallet. Det er blitt gjort noe reparasjon­sarbeider, men svaert mye gjenstår.

– Vi kommer hit for å ligge i opplag i minst to år. Vi skal få en tilstandsk­ontroll av båten og planlegge prosjektet vårt videre, sier Arne Øistein Holm.

– Riksantikv­aren har sagt ja til at vi kan få dekket utgifter til å ha Hamen i opplag her. Båten har søkt nødhavn, og vi skal sikre den videre, fortsetter Håkon Sandåker.

Ida Pettersen skal skrive en rapport om skipet, på oppdrag fra Riksantikv­aren. Den skal danne grunnlag for en eventuell restaureri­ng av det verneverdi­ge fartøyet.

– Gjennom rapporten skal vi finne ut hvordan båten er blitt endret på ulike tidspunkte­r, slik at den kan tilbakefør­es i henhold til hvordan båten var på et visst tidspunkt, forklarer hun.

DET ELDSTE SKIPET

MS Hamen er det eneste eksisteren­de lasteskipe­t fra norsk utenriksfl­åte i epoken fra etterkrigs­tida og fram til midten av 80-tallet, ifølge Holm.

– Det som gjør skipet ekstra aktuelt for Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter er at skroget et klinkebygd, akkurat som på Hestmanden, påpeker han.

Det at skipet legges i opplag i Kristiansa­nd, skaper arbeid for de ansatte på fartøyvern­senteret i form av blant annet utbedring av lekkasjer. Nå håpes det på at et eventuelt framtidig restaureri­ngsarbeid vil skape ytterliger­e arbeid.

– Det er naturlig at vi blir involvert i dette, sier Sandåker, som tror Hamen i framtida blir en arena hvor historien til den norske internasjo­nale handelsflå­ten vil bli formidlet.

Det er ukjent hvor mye det vil koste å restaurere MS Hamen, men det er liten tvil om at det vil koste betydelige summer.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? MS Hamen til kai ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter på Andøya i Kristiansa­nd.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE MS Hamen til kai ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter på Andøya i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Fra venstre: Fartøyvern­konsulent Ida Pettersen, kulturvern­leder Håkon Sandåker, begge er ansatt ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter, og Arne Øistein Holm, styreleder for Stiftelsen MS Hamen Ex DS Tandik.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Fra venstre: Fartøyvern­konsulent Ida Pettersen, kulturvern­leder Håkon Sandåker, begge er ansatt ved Bredalshol­men Dokk og Fartøyvern­senter, og Arne Øistein Holm, styreleder for Stiftelsen MS Hamen Ex DS Tandik.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Arne Øistein Holm viser fram et bilde av skipet i full drift, da det fraktet kull i England og hadde navnet SS Pompey Power.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Arne Øistein Holm viser fram et bilde av skipet i full drift, da det fraktet kull i England og hadde navnet SS Pompey Power.
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Hamen, med en lengde på 252 fot og med en bruttotonn­asje på 1364 tonn, side ved side med Hestmanden på Bredalshol­men.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Hamen, med en lengde på 252 fot og med en bruttotonn­asje på 1364 tonn, side ved side med Hestmanden på Bredalshol­men.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway