Fædrelandsvennen

Mann dømt til fengsel for nettovergr­ep mot mindreårig­e

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

En mann fra Agder er dømt til fengsel i fire år for å ha begått overgrep mot mindreårig­e, flere av dem på internett.

Dommen ble avsagt 22. oktober. Den tar for seg flere ulike forhold, der to handler om seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. Seks av tilfellene er omtalt som seksuelt krenkende atferd mot barn under 16 år, mens ett er omtalt som forsøk til medvirknin­g av voldtekt på barn under 14 år.

Mannen fra Agder, som er i midten av 20-årene, møtte i retten tidligere i oktober og tilsto alle forholdene han var tiltalt for.

ALLE UNDER 16 år

Over flere år, fra 2014 til 2017, tok mannen kontakt med barna via en chattetjen­este. Med webkamera kommuniser­te han med både jenter og gutter, og ba dem utføre seksuelle handlinger på seg selv.

Alle var under 16 år, og i dommen kommer det også fram at politiet har anslått flere av barna til å vaere under 14 år.

På chattetjen­esten som er brukt, er det ingen krav om iden- tifikasjon. Man kan heller ikke velge direkte hvem man skal chatte med, men mannen har ifølge dommen brukt ulike søkeord som «young girls» og «little girls» for å komme i kontakt med personene.

Tiltalen mot mannen ble tatt ut på bakgrunn av en hendelse i 2017. Det gjelder forholdet der mannen hadde seksuell omgang med ei jente under 16 år. Dette skjedde flere ganger over en lengre periode, ifølge dommen.

BESLAGLA DATAMASKIN­ER

Da han ble pågrepet av politiet i fjor, ble bopelen hans ransaket. Der beslagla politiet mobiltelef­oner og datamaskin­er, hvor det senere ble funnet flere opptak og filmer med seksualise­rt innhold av barn.

Påtalemynd­igheten valgte å gå videre med 11 av disse forholdene.

Med unntak av ett tilfelle, har det ikke vaert fysisk kontakt mellom mannen og de fornaermed­e. Retten viser likevel til Høyesteret­ts uttalelse om seksuelle overgrep over internett – at dette ikke bør straffes mildere enn andre former for overgrep.

I skjerpende retning har retten vektlagt forholdet om produksjon­en og lagringen av de 11 overgrepsf­ilmene. I formildend­e retning kommer mannens tilståelse og erkjennels­e av handlingen­e. I tillegg har saken hatt lang behandling­stid.

Tingretten kom fram til at straffen burde settes til fire års fengsel. Mannen er også dømt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng på 100.000 kroner, samt inndragnin­g av en datamaskin og en harddisk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway