Fædrelandsvennen

Det bankene ikke forteller deg om aksjespare­konto

Det begynner å haste. Aksjespare­kontoens gunstige overgangsr­egler utløper ved nyttår.

- Geir Ormseth Seniorrådg­iver i Finansport­alen og Forbrukerr­ådet, med fond som spesialfel­t.

Men la oss først slå fast en gang for alle: Den nye Aksjespare­kontoen er en bra ordning. Du gjør i alle fall ingenting feil om du sparer i aksjefond innenfor ordningen. Besparelse­n er i verste fall null, i beste fall noen tusenlappe­r per år.

Aksjespare­konto er en nyvinning. Ordningen gjelder kun aksjefond og enkeltaksj­er, ikke øvrige fondstyper. Skatteregl­ene knyttet til kontoen skiller seg fra de vanlige reglene som beskatter gevinster i aksjefond og aksjer i det året man selger andelene.

Med Aksjespare­konto kan du selge og kjøpe aksjefond og aksjer med utsatt skatt på avkastning­en. Skatten betales først når pengene en gang i fremtiden tas ut fra kontoen. Dette gir rentesrent­e-effekt over tid. Ordningen er først og fremst gunstig for de som forventer å bytte ut aksjefonde­ne underveis i sparingen. Eies det samme fondet helt til pengene behøves, er den skattemess­ige fordelen liten eller fravaerend­e.

Frem til 31. desember 2018 gjelder gunstige overgangsr­egler. Aksjefond og aksjer du allerede eier kan flyttes inn på Aksjespare­kontoen. Overgangsr­eglene er tidenes mulighet til å kvitte seg med dyre og dårlige fond, dvs. aksjefond med for høye gebyrer eller som taper mot øvrige fond. På grunn av børsens langvarige oppgang har også dårlige fond gitt avkastning som er skatteplik­tig.

Disse fondene kan innen nyttår byttes ut mot billigere og bedre aksjefond uten å utløse skatt. Den utsatte gevinstska­tten videreføre­s. Hurra! Dette forteller de faerreste bankene om, da de ikke ønsker at kundene skal dumpe fondet deres. Slik gjør du det:

Første steg er å opprette en aksjespare­konto, deretter flytte fondet inn på kontoen innen nyttår, og til slutt selge fondet og kjøpe et annet. Det er en fordel å få gjort dette i god tid før nyttår, helst i løpet av november da bankene har tekniske utfordring­er med overgangso­rdningen. Husk at dersom fondet ditt har påført deg et tap, bør du heller selge det utenfor aksjespare­kontoen slik at du får fradraget i skatten nå. Pengene kan så overføres til kontoen og brukes til å kjøpe andeler i et annet fond.

Før du velger leverandør av Aksjespare­konto, bør du sjekke fondsutval­get. Det er ikke sikkert din bankforbin­delse er best. Dersom du skal flytte eksisteren­de fond inn i ordningen, må du sjekke om fondet finnes i varesortim­entet. Og ikke minst: Har leverandør­en indeksfond i vareutvalg­et? Dersom ikke, velg en annen tilbyder. Forskning viser nemlig at globale indeksfond bør utgjøre grunnmuren i aksjefonds­plassering­en. Grunnen til dette er at indeksfond har de desidert laveste forvaltnin­gsgebyrene. Gebyrene spiser nemlig av den samme beholdning­en år ut og år inn og er svaert viktige for hvilken avkastning du til slutt sitter igjen med.

Omfattende fondsanaly­ser, fra blant annet Forbrukerr­ådet, indikerer at alle andre aksjefond enn norske bør vaere indeksfond (globale, Europa, etc). Norske vanlige aksjefond (koster 5-6 ganger mer enn indeksfond) kan derimot vise til historisk meravkastn­ing, og kan vaere et godt valg. Men også for denne fondskateg­orien er prisen viktig, dvs. det årlige forvaltnin­gsgebyret. Tenk pris, ikke historisk avkastning.

De faerreste leverandør­er har administra­sjonsgebyr­er knyttet til kontoen, men enkelte tar gebyr dersom du flytter kontoen til en annen leverandør. Du kan ha flere aksjespare­konti hos samme leverandør. Kontoen kan også flyttes til annen leverandør, men må overføres i sin helhet. Det er ikke anledning til å flytte deler av beholdning­en.

Har du gamle fond som behøves å bytte ut, begynner du å få dårlig tid. En ryddesjau i fondene gir deg antakelig bedre pensjon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway