Fædrelandsvennen

Ombygging kan koste 300-400 millioner

Statsbygg betaler 80 millioner kroner for utvendig rehabilite­ring, likevel vil politiet flytte ut. Innvendig ombygging kan koste ytterliger­e 300-400 millioner.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Vi vil gjøre de tilpasning­er det er behov for, for å få hensiktsme­ssige lokaler for politidist­riktet, uttaler fungerende eiendomsdi­rektør Gro Bratsberg i Statsbygg til Faedreland­svennen.

Deres største leietaker i Tinghuset, Agder politidist­rikt, har leiekontra­kt ut 2022.

De har i dag om lag 350 ansatte i Kristiansa­nd og ønsker å flytte til rimeligere og mer egnede lokaler, slik Faedreland­svennen skrev mandag.

Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) skal i høst avgjøre om politiet får lov til å flytte ut av et statlig formålsbyg­g, og heller leie lokaler på det åpne markedet.

OPP MOT 450 MILLIONER

Politiet mener selv de kan spare mange millioner kroner og attpå til oppnå gunstigere lokaliseri­ng, basert på en markedsund­ersøkelse de utførte i fjor vår. I sum betyr det bedre polititjen­ester til befolkning­en.

Etter det Faedreland­svennen kjenner til har Statsbygg levert et forslag til ombygging for et effektivt og tilpasset politihus. I tillegg kommer et tilbygg mot Tollbodgat­a.

Kostnadsan­slaget har et spenn fra 215 til 450 millioner kroner, avhengig av nivå på rehabilite­ringen.

Husleien per år for de 15.000 kvadratmet­erne vil da beløpe seg til et sted mellom 21,6 og 38,9 millioner kroner, basert på en 20årig kontrakt.

– Vi ønsker alltid å tilpasse eiendommen­e våre til brukernes behov. Denne dialogen skal vi ha med politiet og deres overordned­e, sier Gro Bratsberg i Statsbygg.

– Hva er plan B hvis politiet flytter ut?

– Vi forholder oss til de kontrakten­e vi har. Det er også andre brukere i bygget, med en domstol vi skal ta hensyn til. Vi vil gjøre det vi kan for å ivareta deres interesser, svarer eiendomsdi­rektøren.

ETASJE FOR ETASJE

– Ordføreren mener Tinghuset kan bygges om til leilighete­r?

– Hvis ikke statlige brukere trenger eiendommen har vi et regelverk vi følger. Da skal den avhendes i tråd med avhendings­instruksen, mens ny bruk eventuelt blir opp til ny eier.

Tinghuset har allerede vaert gjennom en omfattende utvendig rehabilite­ring som fullføres før jul. Arbeidet er én til to måneder forsinket som følge av at leveranse av fasadeplat­er har tatt ekstra tid.

Kostnaden er rundt 80 millioner kroner. Platene skiftes ut og bygget etterisole­res med 15 cm tykk mineralull, noe som skal redusere energiforb­ruket med 20 prosent.

– Vi håper leietaker blir fornøyd med det utvendige. Den innvendige ombygginge­n gjenstår, og den blir omfattende. Det må gå etter et visst mønster som ikke belaster bruker, sier prosjektle­der Johan Borud fra Statsbygg.

En eventuell ombygging skal skje i faser, slik at politiet slipper å flytte ut. Antatt byggetid er tre til fire år, noe politiet ikke ser spesielt lyst på.

Først skal publikumsm­ottaket i første etasje, kjeller med garderobe og arrestområ­de renoveres.

Når fengselet på toppen flytter ut i 2020 kan man starte med disse arealene, deretter ta to og to etasjer ved intern flytting i bygget.

Justis- og beredskaps­departemen­tet har i en uttalelse til KMD støttet Agder-politiets ønske. De mener dagens lokaliseri­ng byr på sikkerhets­utfordring­er og ikke vil dekke politiets behov i fremtiden.

Faedreland­svennen er kjent med at Bane Nor, utbygger av Quadrum-prosjektet på jernbaneto­mta, er blant dem som har tilbudt politiet lokaler.

Ordfører Harald Furre (H) har tidligere sagt at både politi, tingrett og fylkesadmi­nistrasjon bør flytte til Quadrum, slik at Fylkeshuse­t og Tinghuset kan bli boliger.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tinghuset i Kristiansa­nd renoveres i disse dager utvendig for 80 millioner kroner.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tinghuset i Kristiansa­nd renoveres i disse dager utvendig for 80 millioner kroner.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway