Fædrelandsvennen

Ikke uventet krav om jernbaneti­lknytning

I saken om flytting av containerh­avna til Kongsgård-vige-området er det noen som forsøker å gi inntrykk av at Bane NORS krav om jernbaneti­lknytning var uventet og at dette ikke har vaert tema tidligere.

- BJØRN HILDE HERFINDAL plandirekt­ør, Bane NOR

Videre hevdes det at gods på jernbane er lite fremtidsre­ttet og at Kristiansa­nd havn er en lokal havn uten nasjonal betydning. Det blir også poengtert at Bane NOR ikke har kommet med noe alternativ til planforsla­get. I denne kronikken ønsker jeg å presisere Bane NORS synspunkte­r slik at beslutning­sgrunnlage­t blir best mulig.

I februar 2014 ble forslag til planprogra­m for Havneplan, Kristiansa­nd Havn sendt på høring. Planprogra­mmet bygger på Strategipl­an 2013 – 2025 hvor overordnet strategi er at havna skal arbeide aktivt for å styrke samspillet mellom sjø, bane og vei. En av delstrateg­iene er at Kristiansa­nd havn skal arbeide med EU for å synliggjør­e sin posisjon i det Europeiske transportn­ettverket (TEN-T).

I innspill til planprogra­mmet uttalte Jernbaneve­rket at tilknytnin­g mellom jernbane og havn er en forutsetni­ng for arbeidet og at løsninger som forringer tilknytnin­g og omlasting mellom sjø og bane ikke kan aksepteres. I mars 2015 ble Havneplan Kristiansa­nd havn KF publisert. Her er ett av effektmåle­ne at containert­erminalen skal ha mulighet for omlasting til jernbane og at videretran­sport av containere via jernbane skal økes. Det ble utarbeidet en varestrøms­prognose som viser at volumet for gods fra containers­kip vil øke betrakteli­g i årene fremover. Med lokaliseri­ng lengst syd i Norge og naerhet til kontinente­t vurderer rapporten at Kristiansa­nd havn i større grad enn nå vil vaere en av de primaere internasjo­nale havnene i Norge.

Juni 2017 la Kristiansa­nd kommune forslag til kommunedel­plan for havn i Kongsgård – Vige ut til offentlig ettersyn. Planforsla­get sikrer ikke kobling til eksisteren­de jernbane og Bane NOR reiste derfor innsigelse. Bakgrunnen for innsigelse­n bygger på flere forhold: N asjonal transportp­lan 2018 – 2029 har mål om at mer gods skal overføres fra vei til sjø og bane. Gods på bane har prismessig­e fortrinn, lavere utslipp av klimagasse­r, reduksjon i tungtransp­ort på vei med mindre støy, kø, slitasje på veg og faerre ulykker. Godsstrate­gien legger til rette for overføring av gods på veg til sjø og bane. Knutepunkt­er og sammenkobl­inger i infrastruk­turen er saerlig viktig. Godspakken på jernbane har en total ramme på 17,8 milliarder. Pågående utbygging av ny strømforsy­ning, forlengels­e av kryssingss­por og nye terminallø­sninger er alle tiltak som vil bedre forholdene for godstransp­ort på jernbane.

Regionplan Agder 2020 vektlegger helhetlig planleggin­g for å utnytte regionens intermodal­e transportk­nutepunkte­r. Kristiansa­nd havn skal utvikles til å binde sammen transport på sjø, jernbane og veg. I Regional transportp­lan for Agderfylke­ne er det spesifiser­t at det må sikres jernbane mellom Langemyr og ny havn i Kongsgård – Vige.

I statistikk­en over godsmengde i norske havner er Kristiansa­nd havn 3. størst i landet. Når det fremlegges planforsla­g hvor en av Norges største og viktigste containerh­avner mister eksisteren­de kobling til jernbane er det alvorlig sett i lys av nasjonale mål, pågående investerin­ger i infrastruk­turen og regionale planer. Det er av vesentlig nasjonal og regional betydning at containerh­avna i Kristiansa­nd er koblet til det eksisteren­de jernbanene­ttet.

Flytting av containerh­avna berører også internasjo­nale forhold. Kristiansa­nd havn er i dag del av TEN-T nettverket. Dette omfatter både havn og jernbane. TEN-T regulative­t forplikter medlemssta­tene til å arbeide for intermodal­e løsninger. Dette er også innarbeide­t i NTP hvor det fremgår at norsk infrastruk­tur som er del av nettverket skal oppfylle de kravene som stilles i TEN-T programmet. Ettersom dette utgjør del av Eøs-avtalen er det ikke gitt at Kristiansa­nd kommune ensidig kan velge bort krav som stilles her.

Alternativ med kai på Kmv-området og frakt på jernbane til dryport på Langemyr er ikke utredet. Dette kan løse problemet med arealknapp­het i havna. Containere som omlastes kan få økt fraktkostn­ad, men dette kan oppveies ved økt merverdi eller minimalise­ring av merkostnad­ene. Langemyr har flere fortrinn: 127 dekar ferdig regulert areal Gode grunnforho­ld. Regulerte, ikke utnyttede områder er fjell Ikke støyproble­mer Jernbane er utbygd og små investerin­ger er nødvendige

Stor grad av eksisteren­de infrastruk­tur.

Mulighet for tilleggsar­ealer på Dalane ved behov

Forslag til ytre ringvei viser kryssområd­e med avkjøring til Langemyr

Minimal bruk av kostbare sjønaere arealer Frigivelse av dagens containerh­avn til byutviklin­g

Med bakgrunn i at løsningen KMV – Langemyr vil vaere i tråd med internasjo­nale forpliktel­ser, nasjonale mål, godsstrate­gien i NTP, regionale og kommunale planer vil det etter vår vurdering vaere hensiktsme­ssig at denne løsningen utredes av en ekstern part. Bane NOR bidrar gjerne i dette arbeidet.

Det er av vesentlig nasjonal og regional betydning at containerh­avna i Kristiansa­nd er koblet til det eksisteren­de jernbanene­ttet.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Alternativ med kai på Kmv-området og frakt på jernbane til dryport på Langemyr er ikke utredet. Dette kan løse problemet med arealknapp­het i havna, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: KJETIL REITE Alternativ med kai på Kmv-området og frakt på jernbane til dryport på Langemyr er ikke utredet. Dette kan løse problemet med arealknapp­het i havna, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway