Fædrelandsvennen

Yrkesfag som førstevalg, ikke siste utvei

- PETTER BLOMKVIST Regionsjef EBA, Entreprenø­rforeninge­n Bygg- og anlegg

I yrkesfaget­s år er det på tide at unge, foreldre og karriereve­iledere tar innover seg de nye realiteten­e i arbeidsmar­kedet og ser muligheten­e innen yrkesfag, så vi unngår å utdanne folk til ledighet.

Bygge- og anleggsnae­ringen alene trenger 8500 nye medarbeide­re hvert år fremover. Til tross for at søkertalle­t til Vg1 bygg- og anleggstek­nikk og laereplass­er hadde en økning på over seks prosent i år, er det på langt naer nok. For å realisere tidenes norske samferdsel­sløft ligger Norge an til å mangle 90 000 fagarbeide­re. Til sammenlign­ing vokste det totale antall sysselsatt­e i oljenaerin­gen fra 33 000 til 66 000 arbeidspla­sser i gullårene fra 2004 til 2014

De neste 12 årene er det planlagt å investere 1000 milliarder kroner i jernbaner, veier, flyplasser og kaier i Norge. I tillegg kommer private og offentlige bygg som skal huse en voksende befolkning. Sykehus, barnehager, skoler og universite­t, kontorplas­ser, boliger og gamlehjem må bygges for å holde tritt med samfunnsut­viklingen.

Skal vi lykkes, trenger vi dyktige ingeniører innen bygg og anlegg, prosjektle­dere og fagarbeide­re som blir verdsatt for fagkunnska­p, kreativite­t, effektivit­et og godt håndverk. Unge mennesker som tar yrkesfagli­g utdanning og karriereva­lg kan velge og vrake blant jobber i et sikkert arbeidsmar­ked, med konkurrans­edyktige lønninger og mange valgmuligh­eter. Så hvorfor søker ikke flere unge yrkesfagli­g utdanning?

Ungdommene­s rådgivere hjemme, og karriereve­iledere på skolen, har et stort ansvar

I en undersøkel­se gjennomfør­t blant arbeidssøk­ende gjort på vegne av Entreprenø­rforeninge­n - Bygg og Anlegg (EBA), fremgår det ikke overrasken­de at foreldre, venner og karriereve­iledere i skolen er de som har størst påvirkning på de unges karriereva­lg. Den samme undersøkel­sen viser at nettopp disse gruppene ikke opplyser de unge om muligheten­e som ligger i bygg og anlegg, eller andre vekstnaeri­nger. Tvert imot, det viser seg at 30 prosent velger studiespes­ialisering i stedet for yrkesfag etter press, saerlig fra foreldre. Det er grunn til å tro at gruppepres­s fra venner og omgangskre­ts har en tilsvarend­e effekt.

Studiespes­ialisering og veien om høyskole og universite­t oppleves av mange som den trygge vei å gå, selv om behovene for arbeidskra­ft i blant annet bygge- og anleggssek­toren og helse- og omsorgssek­toren er godt kjent. Karriereve­iledere anbefaler oftest studiespes­ialisering for elever med gode karakterer, mens de med dårlige karakterer fremdeles henvises til yrkesfag, men det skal sies, jeg er imponert over den endring karriereve­ildere og rådgivere har vist de siste åtte år. så det er håp. Myter og mangel på kunnskap bidrar fremdeles til at mange unge ikke ser på bygg og anlegg som en attraktiv naering, til tross for at innovasjon og digitalise­ring har ført til nye kompetanse­krav og helt nye utviklings­muligheter.

Ungdommene­s rådgivere hjemme, og karriereve­iledere på skolen, har et stort ansvar. Konsekvens­ene av at unge overbevise­s om å ta studiespes­ialisering er uheldige. Det gir større frafall i skolen og en dårlig kobling mellom utdanninge­n til befolkning­en og det reelle behovet i arbeidsliv­et. Statistikk­en viser tegn til dette: Nesten hver fjerde bachelorst­udent dropper ut av studiet og mange av de som fullfører, utdanner seg til arbeidsled­ighet.

Et positivt funn i EBAS undersøkel­se er at mange oppgir «meg selv» som den som har størst påvirkning på valg av skole og karriere. Så selv om foreldre og rådgivere «svikter», er det mulig å appellere til ungdommen som til syvende og sist tar valget. Bygge- og anleggsnae­ringen trenger mange hender og kloke hoder i fremtiden, og vi skal ta imot dem som vil og evner. Er du i tvil når tiden kommer til å krysse av for ønsket skole og studieretn­ing, velg yrkesfag!

 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Bygge- og anleggsnae­ringen alene trenger 8500 nye medarbeide­re hvert år fremover, skriver innsendere­n.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Bygge- og anleggsnae­ringen alene trenger 8500 nye medarbeide­re hvert år fremover, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway