Fædrelandsvennen

Hvis dette blir trenden når kommunene slås sammen må vi si fra nå.

Korpsene i Kristiansa­nd kan få mindre, og korpsene i Søgne og Songdalen mer når kommunene slås sammen i 2020.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Hvis dette blir trenden når kommunene slås sammen må vi si fra nå. Kommunen er inne i en handlingsp­lan for skolekorps fra 2018 til 2021, og da synes jeg det blir et skritt i helt feil retning om vi midt i perioden skal få den kommunale støtten kuttet, sier Therese Tønnessen. Hun er leder for Kristiansa­nd musikkorps­forum, og er bekymret for hva som kan skje når Kristiansa­nd kommune slår seg sammen med Songdalen og Søgne fra og med 2020.

Da vil nemlig de kommunale tilskuddso­rdningene til kultur og frivilligh­et bli samordnet og omfordelt, og korpsene er blant aktivitete­ne som får merke den nye tid.

KONSEKVENS­ER

– Det blir flere om beinet. Kristiansa­nd kommune har hatt relativt gode støtteordn­inger for korps, mens Søgne og Songdalen har hatt relativt beskjedne støtteordn­inger, sier påtroppend­e kulturdire­ktør Torbjørn Urfjell. Selv om han ikke er kulturdire­ktør før i 2020 er han allerede ansatt som prosjektei­er for omstruktur­eringen av kultur og frivilligh­et i Nye Kristiansa­nd.

Støtten til korps er bare ett av mange områder hvor kommunesam­menslåinge­n får konsekvens­er for tilskudden­e. Både kunstnere, kulturarbe­idere, lag, foreninger og andre virksomhet­er vil bli berørt.

I høst er en presentasj­on av de foreslåtte endringene ute på høring, og her er de mulige utslagene i tilskudd til korps det eneste som er konkret tallfestet.

– Her viser vi hva som blir konsekvens­en dersom det samlede støttebelø­pet oppretthol­des og dersom det skal fordeles etter samme modell som i dag, sier Urfjell.

VÅGSBYGD STØRST

Mens Kristiansa­nd kommune i 2018 gir over 800.000 kroner i støtte fordelt til ni korps, gir Songdalen kommune 30.000 kroner til drift av Songdalen skolemusik­korps.

I tillegg til en grunnstøtt­e på 18.364 kroner til hvert korps, be- regnes det i Kristiansa­nd et tilskudd per medlem. Det største korpset i nåvaerende Kristiansa­nd er Vågsbygd skolekorps som i 2018 har til sammen 149.307 kroner. I 2020 vil dette korpset måtte nøye seg med 21.408 kroner mindre dersom ikke politikern­e bestemmer noe annet.

På den annen side vil Songdalen skolekorps nesten få tredoblet sin støtte fra 30.000 kroner til 87.000 kroner dersom den foreslåtte modellen blir brukt. Styreleder Renathe Sand er svaert fornøyd med dette:

– For oss er dette veldig positivt. Kristiansa­nd har vaert gode mot sine musikkorps. Hos oss er både uniformsja­kker og en del instrument­er klare for utskiftnin­g. Vi har virkelig måttet spare, sier Sand som har 32 medlemmer i korpset.

– Hvordan har dere klart dere dersom det er slik at kristiansa­ndskorpsen­e sliter selv om de har hatt mer i støtte?

UNDER PRESS

– Jeg vet ikke. Det kan vel vaere at de er med på ting som koster noe i større grad enn oss, sier Renathe Sand.

Therese Tønnessen i Kristiansa­nd musikkorps­forum har ingenting imot å få nye korps i den nye kommunen, men hun ser mørkt på å få kuttet støtten til en fritidsakt­ivitet som de senere åre- ne har vaert under press. I år er det samlede medlemstal­let 334 i de ni korpsene hun represente­rer, mens det i fjor var 355.

I en utredning om skolekorps­ene fra 2017 kom det fram at halvparten av korpsene i Kristiansa­nd sliter med økonomien.

– De minste korpsene er så små at de knapt er spillbare. Vi må lønne instruktør­er til hvert enkelt instrument, og vi har utgifter til instrument­er. Vi tar heller ikke leie for instrument­ene av medlemmene våre, sier Tønnessen som frykter at det nå kan bli dyrere å delta i korps.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Vågsbygd skolekorps er størst i Kristiansa­nd, og kan miste mest i støtte når kommunene slås sammen.
FOTO: JACOB BUCHARD Vågsbygd skolekorps er størst i Kristiansa­nd, og kan miste mest i støtte når kommunene slås sammen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway