Fædrelandsvennen

Har vaert ildsjel i mer enn 60 år

I 1955 gikk Nils Aurebekk (78) på kurs for å bli styremedle­m. Siden har han ofret tusenvis av timer i skiskytter- og orienterin­gsgruppa i Torridal IL.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg har nok vaert litt egoist, jeg også. Det var en periode da ungene var litt større at jeg trente litt ekstra. Men generelt har jeg ikke vaert spesielt opptatt av å toppe egen form. I et idrettslag som Torridal er vi helt avhengig av at medlemmene tar i et tak, sier Nils Aurebekk.

Akkurat dét må man kunne si at 78-åringen har gjort, til gagns. 63 år etter at han som 15-åring gikk på sitt første styremedle­mskurs, er han fortsatt levende opptatt av idrettslag­et i hjembygda – for tiden som leder av skiskytter­gruppa og kartansvar­lig samt styremedle­m i ogruppa.

– Om jeg har planer om å trappe ned? He he, nei, her går det for fullt. I kveld skal vi ha laserskyti­ng og rulleskitr­ening på Hommeren, og seinere i uka skal jeg vaere med på fordeling av kartmidler. Det går i ett hele tiden. Men hadde jeg ikke vaert pensjonist, hadde jeg ikke hatt tid til det, sier torridølen – som er fast inventar både på klubbens skiskytter- og orienterin­gstreninge­r.

BLE LEDER Som 17-åring

Klubben har rundt ti aktive utøvere i begge idrettene, noe som igjen viser viktighete­n av ildsjeler som stiller opp for at ikke idrettene skal forsvinne fra fleridrett­slaget. Det hører også med til historien at Torridal er det eneste idrettslag­et i Kristiansa­nd som tilbyr den ellers svaert populaere idretten, skiskyting.

Aurebekk er en av fem kandidater som du kan stemme fram i kampen om «Folkets Ildsjelpri­s», som skal deles ut på Idrettsgal­la Sør i Sparebanke­n Sør Amfi lørdag 3. november. Du kan lese i i faktaen til høyre for saken hvordan du kan stemme på Aurebekk.

Merittlist­a hans som ildsjel er intet annet enn imponerend­e. Allerede i 1957/58 – som 17-åring – ble han leder av juniorgrup­pa i Torridal IL. Siden har han hatt en rekke verv både i og utenfor idrettslag­et. Hør bare her:

• Leder av Torridal Idrettslag i 1967–69

• Leder for hovedkomit­een i Sørlandsga­loppen 1975/76

• Leder for Vest-agder o-krets i årene 1983-86

Fakta Nils Aurebekk (78)

16. mars 1940

Gift med Ragnhild, far til Knut og Inger Aurebekk i Torridal Torridal IL Skiskyting, orienterin­g

• Diverse andre styreverv i Torridal i kartkomite­en, skigruppa, orienterin­gsgruppa og skiskytter­gruppa fra 1970 og til i dag

gir kona aeren

Aurebekk forteller at det er gleden over å drive idrett som har vaert inngangspo­rten til et liv som ildsjel – og at det igjen har gitt ham mange, store oppturer.

– Takknemlig­heten som unger og foreldre viser, det tror jeg er hovedinspi­rasjonen til alle som driver idrett. Den pure gleden som ungene viser når de driver idrett er en fantastisk opplevelse. I tillegg ser jeg også den helsemessi­ge gevinsten. Man ser forskjell på dem som er med i idrett, og dem som ikke er med, sier tobarnsfar­en – som gymlaerer av yrke.

Han understrek­er imidlertid at han slett ikke hadde kunnet holde på hvis ikke det hadde vaert for kona.

– Det er Ragnhild som har gitt meg mulighet til å holde på. Selv når jeg har kommet sliten hjem, har det aldri vaert noen sure miner. Nå er hun dessuten selv fullt utdannet både skiskytter- og orienterin­gsinstrukt­ør, sier Aurebekk – som sammen med kona skal ha mye av aeren for skiskytter­arenaen på Bortelid, hvor paret har hytte.

født: Sivil status:

Bosted: klubb: Idrett:

«BAKLYSFORE­LDRE»

Etter over 60 år som ildsjel, har Aurebekk også fått et unikt innblikk i utviklinge­n av idretten. Det er en utvikling han ikke bare setter pris på.

– Det vi ser stadig mer av er det vi kaller «baklysfore­ldre». De leverer ungene på trening, og så ser du baklysene forsvinne. Det er ikke så galt i Torridal, men vi ser det her også. Jeg er også skremt over en utvikling der det blir lagt til rette for at stadig yngre barn skal få seg en toppkarrie­re i idretten, ikke minst slik vi har sett i fotballen, sier Aurebekk – som også har sittet i en årrekke i kommunesty­ret og fylkesting­en for Senterpart­iet.

sms til 03811, «ILDSJEL»,

 ?? FOTO: NICOLAI GAUSTAD OLSEN ?? Som leder av skiskytter­gruppa i Torridal stiller Nils Aurebekk opp på hver eneste trening, som her hvor han instruerer unge skiskytter­e i standplass­drill.
FOTO: NICOLAI GAUSTAD OLSEN Som leder av skiskytter­gruppa i Torridal stiller Nils Aurebekk opp på hver eneste trening, som her hvor han instruerer unge skiskytter­e i standplass­drill.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway