Fædrelandsvennen

En ny forretning­sidé fikk trafikkska­dde Terje tilbake i jobb. Nå står den for halve bedriftens omsetning.

Terje Falander fryktet han aldri mer kunne jobbe etter å ha blitt alvorlig skadet i en ulykke.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Jeg ble skikkelig kvestet i ulykken, og normalt skulle det vaert umulig for meg å komme tilbake i jobben som bilopprett­er. Takket vaere en positiv arbeidsgiv­er som så muligheter og Nav som har bidratt med tilrettele­gging, har jeg kunne fortsette i drømmejobb­en, sier Terje Falander.

Det var ettermidda­g 7. september 2005, og arbeidsdag­en ved Øvrebø Bil & Karosseri på Skarpengla­nd var slutt. Terje Falander som da var 32 år gammel, satte seg i bilen og kjørte hjemover mot Vennesla. Midt på Driveneshe­ia, ved parkerings­plassen til Naspevarde­n, kom en bil som hadde foretatt en forbikjøri­ng rett imot ham i feil kjørefelt. Terje Falander prøvde kastet bilen ut på parkerings­plassen på sin høyre side, men det gjorde samtidig den møtende bilen.

FIKK KNUST HOFTA

– Jeg hørte rykter om ulykken, og kjørte opp for å se. Ut fra de omfattende skadene på bilene, var det nesten et under at ikke noen mistet livet, sier Lars Ottar Eikeland.

Han er daglig leder i Øvrebø Bil & Karosseri, som han eier sammen med Ole Jacob Aadnesen.

Mens føreren av bilen som forårsaket ulykken slapp fra ulykken med moderate skader, ble Terje Falander alvorlig varig skadet. Han fikk knust hofta og bekkenet og ødelagt nervesyste­met i høyre bein. Han fikk operert inn kunstig hofte, og 13 år etter ulykken har han fremdeles store nervesmert­er.

KJEMPET SEG TILBAKE

I tillegg til omfattende fysiske skader gikk Terje Falander etter ulykken psykisk i kjelleren. Han fryktet å verken kunne fortsette i jobben han var så glad i, eller sin store hobby som var rally.

– Jeg har aldri vaert noen teoretiker, og kunne ikke se for meg å måtte sitte foran en pc og jobbe på et kontor. Derfor er jeg så utrolig glad for at bedriften med bistand fra Nav har kunne tilrettele­gge verkstedlo­kalet slik at jeg kunne komme tilbake i min opprinneli­ge jobb, sier Terje Falander.

Tilrettele­ggingen, som bedriften med støtte fra Nav har gjort, er blant annet løfteutsty­r som gjør at Terje Falander kan sitte framfor å stå så mye mens han arbeider. Han er på jobb i verkstedet tre dager i uka, og trener med fysioterap­eut de to andre ukedagene for å vedlikehol­de kroppen. En stund etter ulykken gjorde han også comeback bak rattet i rallybilen sin, men har nå lagt opp som motorsport­utøver.

SUKSESS FOR BEDRIFTEN

– Terje kunne ikke arbeide like raskt og lenge av gangen som før ulykken. For at ikke dette skulle gå ut over kundene våre måtte vi tenke nytt. Løsningen ble å prøve å kjøpe innløste biler fra forsikring­sselskaper. For så å byg- ge disse skadede bilene opp igjen og selge dem, sier Lars Ottar Eikeland.

Den nye satsingen som kom i stand for å gi den trafikkska­dede medarbeide­ren tilrettela­gt arbeid, viste seg også å bli en suksess for Øvrebø Bil & Karosseri. Bedriften kjøper årlig 50–60 biler som settes i stand og selges videre. I dag utgjør dette halvparten av bedriftens omsetning og har alene gitt arbeid til fire-fem personer.

INKLUDERIN­GSDUGNAD

– Norsk arbeidsliv preges av hard konkurrans­e og høye krav til effektivit­et. En arbeidsgiv­er kan kanskje føle at det er en risiko å ansette arbeidstak­ere med redusert arbeidsevn­e. Men det finnes flere gode virkemidle­r, og om alle drar lasset sammen er det gode sjanser for å lykkes, sier rådgiver Arild Bakken i Nav Arbeidsliv­ssenter Vest-agder.

Han sier de er helt avhengig av velvilje fra arbeidsgiv­ere dersom en skal lykkes med god integrerin­g og økt verdiskapi­ng.

– Jeg vil rose Terje Falander for hans store innsats og vilje til å komme tilbake i arbeid. Det er ingen tvil om at det har kostet mye, og at han har i perioder har trosset smerte og fysiske begrensnin­ger. Han er en god rollemodel­l for både yngre og eldre. Jeg har også hatt tett kontakt med Øvrebø Bil & Karosseri, som framstår som en raus arbeidsgiv­er som er god på inkluderin­g, sier Arild Bakken.

Rådgiver i Nav Arbeidsliv­ssenter Vest-agder

 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Terje Falander (t.v.) er takknemlig for at han fikk fortsette som bilopprett­er. Det er Lars Ottar Eikeland og Ole Jacob Aadnesen i Øvrebø Bil og Karosseri glad for.
Foto: Kjartan Bjelland Terje Falander (t.v.) er takknemlig for at han fikk fortsette som bilopprett­er. Det er Lars Ottar Eikeland og Ole Jacob Aadnesen i Øvrebø Bil og Karosseri glad for.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ved å sitte en del og arbeide på biler som ikke kunder venter på neste dag, har Terje Falander klart å fortsette i arbeidet som oppretter ved Øvrebø Bil & Karosseri.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ved å sitte en del og arbeide på biler som ikke kunder venter på neste dag, har Terje Falander klart å fortsette i arbeidet som oppretter ved Øvrebø Bil & Karosseri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway