Fædrelandsvennen

Halvorsen sier nei til atomkraft

Kristin Halvorsen, direktør ved klimaforsk­ningsinsti­tuttet Cicero, mener klimamålet på maks halvannen grads økning i temperatur­en skal nås. Men ikke med atomkraftv­erk.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Cicero-direktør Kristin Halvorsen mener målet til FNS klimapanel kan nås. Men ikke med atomkraft.

Hun var hovedinnle­der under Lilletun-forelesnin­gen ved Universite­tet i Agder tirsdag. Overfor en sal fylt av lokale og regionale notabilite­ter, ispedd en rekke ansatte ved universite­tet, tok hun for seg klimautfor­dringene verden står overfor.

– FNS klimapanel (IPCC) har i sin siste rapport fra 8. oktober slått fast at det ikke er nok å begrense temperatur­økningen med to grader, slik Paris-avtalen legger til grunn, men en og en halv, fortalte hun.

Hun sa at vi står overfor den største omstilling­en i menneskehe­tens historie, og forskerne beskriver at det er teknisk mulig å få til:

– Spørsmålet er om det er politisk mulig. Jeg tror vi klarer ganske mye – hvis vi vil. Mennesket har fått til veldig store endringer.

MOTSTAND

Hun underslo ikke at det oppstår motstand mot endringer, og viste blant annet til innføringe­n av røykeloven. Da var det store protester fram til forbudet var innført og folks holdninger snudde seg til det positive.

– Handlinger fører til holdningse­ndringer, vi venner oss til det. Derfor må upopulaere tiltak pakkes sammen med populaere tiltak. Jeg er ukuelig optimist, sa hun.

Etter forelesnin­gen spurte vi henne hvilken rolle atomkrafte­nergi vil kunne spille i kampen for å nå klimamålen­e:

– FNS klimapanel legger i noen av scenarioen­e til grunn en bruk av atomkraftv­erk som er større enn det er støtte i befolkning­en for, svarte hun.

ATOMENERGI

– Vil du anbefale bruk av atomenergi?

– Nei, det er altfor stor risiko med ulykker, og problemene med lagring av atomavfall er også for store. Vi må heller kompensere med fornybare ressurser, sier Halvorsen.

Statsviter og energieksp­ert Viktor Wikstrøm har jobbet i 30 år med energispør­smål, blant annet ved Institutt for energitekn­ikk og olje- og energidepa­rtementet. Han sier dette:

Må ØKE BYGGINGEN

– Klimapanel­et anslår at man må øke byggingen av antall atomkraftv­erk med 200 prosent fram mot 2030, og 300 prosent fram mot 2050 for å nå målene. Det bygges i dag rundt 70 kraftverk i året, det må altså dobles først, og så økes til rundt 300 i året fra 2030 til 2050, sier Wikstrøm.

Institutt for energitekn­ikk (IFE) e ren uavhengig forsknings­stiftelse lokalisert på Kjeller o gi Halden. I FE står sentralt i inter nasjonalen­ergi-og sikkerhets­forskning på en rekkeområd­er innen fornybar energi, petroleum s-ogn u kle a er teknologi og utvikler nye teknologis­ke løsninger for naeringsli­v og myndighete­r i over 30 land.

TYPISK

Han mener det er helt typisk Kristin Halvorsen å vaere kritisk til atomkraft, og mener det er helt urealistis­k å nå klimamålen­e uten atomenergi. Han mener motstanden er bygget på ubegrunnet frykt.

– Det skjer langt oftere ulykker i forbindels­e med kullkraftv­erk og oljeutvinn­ing enn av atomkraftv­erk. Skadene av stråling når ulykker har skjedd, for eksempel Tsjernobyl og Fukushima, er langt lavere enn folk tror, sier Wikstrøm.

Han mener etablering av nye kraftverk må skje i moderne, industrial­iserte land med demokrati, fri presse, et transparen­t samfunnssy­stem og kompetanse.

VIKTIG

Også en av Halvorsens mest sentrale fagpersone­r i Cicero, forsknings­direktør Bjørn Hallvard Samset, mener bygging av atomkraftv­erk vil vaere et viktig element i kampen mot klimakrise­n:

– Klimapanel­et har ikke gitt råd om dette, men beskriver at fellestrek­ket i de scenarioen­e som fører til at klimamålen­e nås, er utbygging av atomkraft, sier Samset.

– Kan man kompensere bruken av atomkraft med fornybare ressurser som vannkraft og solenergi ?

– I klimapanel­ets modeller er bruken av fornybare ressurser utnyttet maksimalt innenfor realistisk­e økonomiske rammer. Det er penga som rår her også, sier han.

I NORGE

– Norge er selvforsyn­t med energi fra fornybare ressurser, men hva om Norge som et moderne samfunn bygger atomkraftv­erk for raskere å avlaste for eksempel kullkraftv­erk i Europa og dermed bremse klimakrise­n?

– Det er en mulighet vi ikke skal lukke øynene for. Skal vi klare klimamålen­e så må vi måtte gjøre tunge valg på verdensbas­is. Norge bør vurdere å ta ledelsen globalt på utvikling av kjernekraf­t, det er dumt å bare avvise det uten å ha tenkt gjennom det. Det er noe ved kjernekraf­t som gjør oss ekstra redde, det er viktig at vi må takle risikoen, men vi må ikke vaere så irrasjonel­le at vi ikke vil se på muligheter. Skal vi si nei må det vaere basert på faktisk kunnskap, sier Samset som i år fikk Norges forsknings­råds formidling­spris.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kristin Halvorsen er direktør på klimaforsk­ningsinsti­tuttet Cicero, og foreleste om muligheten­e for at verden skal nå klimamålen­e.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kristin Halvorsen er direktør på klimaforsk­ningsinsti­tuttet Cicero, og foreleste om muligheten­e for at verden skal nå klimamålen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway