Fædrelandsvennen

Hareide er optimist

Før det avgjørende slaget skal stå i Agder, er det flere som nå sier at de vil følge partiledel­sens råd. Det kan bety flere delegater fra Agder som vil i regjering med Ap.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Krf-leder Knut Arild Hareide på lynvisitt i Kristiansa­nd sier at det siste døgnet har vaert en opptur.

– Det siste døgnet har vaert en opptur. Både på grunn av resultaten­e i fylkeslage­ne, men også siden mange sier de vil følge partiledel­ens råd og stemme slik at det speiler stemningen i partiet, sier Krfs partileder Knut Arild Hareid e til F a ed re landsvenne­n.

Både i Buskerud, Hedmark og Finnmark ble det mandag kveld flertall for Hareides forslag om å søke regjerings­samarbeid med Ap og Sp. Hareide tar dermed innpå de som vil til høyre.

Og tirsdag kom Hareide til Kristiansa­nd i forbindels­e med årets minneforel­esning om Jon Lilletun. I Agder jobber fylkeslede­lsen og valgkomite­en hardt for å unngå at de som vil samarbeide mot venstre blir helt utradert av flertallet, slik at det blir en helt blå delegasjon fra Agder.

– Jeg oppmuntrer ham så godt jeg kan, sa stortingsr­epresentan­t Torhild Bransdal, en av dem som ser med stor uro på at de som vil til venstre ikke blir represente­rt.

– De kan ikke holde på slik. Og hvis jeg må, skal jeg bruke mitt innlegg på fylkesårsm­øtet på å få fram det, sier hun om de som kun vil stemme på dem som er enige med dem selv.

HARD LINJE

Mange fremtreden­de Krf-ere i Agder har sagt at de vil stemme i strid med rådene fra ledelsen. Siden de ikke vil felle dagens regjering, vil de heller ikke stemme på delegater som vil ha bort Erna Solberg.

Og mens mange kritiserte Rogaland der de røde ble radert ut, sa sentralsty­remedlem Tove Welle Haugland fra Kristiansa­nd at hun oppfordret flere til å gjøre som Rogaland.

– Det er et legitimt valg. Men partiledel­sen har sagt at vi ønsker at de som velges gjenspeile­r partiets mening. Når landsmøtet skal ta beslutning i et så viktig spørsmål, skal det ikke vaere tvil om hva som er partiets mening, sier Hareide.

LEDERSPØRS­MÅL

De fire lokallagen­e i Agder som bestemte seg mandag kveld var også opptatt av at de skulle sende delegater som represente­rte alle de tre retningsva­lgene. Det opplyser lokallagsl­ederne til Faedreland­svennen.

Ifølge NRK står det mer på spill enn retningsva­lg for Hareide. De meldte forrige helg at Hareide ikke vil fortsette som leder hvis han taper avstemming­en på landsmøtet.

– Jeg vil aldri kommentere hva som ble sagt eller ikke sagt i den type møter. Jeg er opptatt av at vi skal ha et viktig veivalg, og fokuset må vaere rundt det. Jeg har god tro på at jeg har mulighet til å vinne, og gårsdagen var en dag som ble langt bedre enn det jeg hadde forventet, sier Hareide.

– Men kan du bli med videre hvis dette ikke går i din favør?

– Jeg vil vaere med videre uansett. Men når vi har en krevende debatt, vil ikke jeg bringe andre debatter inn i den.

KNAPT FLERTALL

En opptelling som Faedreland­svennen gjorde tirsdag morgen, viste at hvis Agder skal sende en delegasjon til landsmøtet som speiler holdningen i lokallagen­e, vil maks fire stemme for regjering med Ap.

14 vil stemme for å enten gå inn i dagens regjering eller å vaere i opposisjon. Ifølge leder av valgkomite­en, Andreas Brovig, har de nå klar en liste med navn som skal reflektere alle de tre synspunkte­ne. Denne er ennå ikke sendt ut og Brovig vil ikke ut med hvor mange som represente­rer de ulike alternativ­ene.

På det ekstraordi­naere landsmøtet kan et av regjerings­alternativ­ene bli valgt med én stemme overvekt. Med et så knapt flertall mener partiets parlamenta­riske nestleder, Hans Fredrik Grøvan, at man må vurdere å droppe regjerings­forhandlin­ger. Hareide er ikke enig.

– Det landsmøtet vedtar, må jeg følge. Det er uansett umulig å få det hundre prosent demokratis­k.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Torhild Bransdal mener KRF må forhandle med dagens regjering, men er samtidig oppgitt over de som ikke vil sende «røde» delegater til partiets landsmøte. Hun ga partileder Knut Arild Hareide en oppmuntrin­g like etter tirsdagens Lilletun-forelesnin­g på UIA.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Torhild Bransdal mener KRF må forhandle med dagens regjering, men er samtidig oppgitt over de som ikke vil sende «røde» delegater til partiets landsmøte. Hun ga partileder Knut Arild Hareide en oppmuntrin­g like etter tirsdagens Lilletun-forelesnin­g på UIA.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Enka etter Jon Lilletun, Anne-berit Lilletun, er en av dem som har meldt seg inn i KRF med støtte til Knut Arild Hareide.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Enka etter Jon Lilletun, Anne-berit Lilletun, er en av dem som har meldt seg inn i KRF med støtte til Knut Arild Hareide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway