Fædrelandsvennen

Listhaugs bok

Sylvi Listhaugs bok leses inn i striden om Krfs veivalg. Men den kan også gi et forvarsel om den striden Frp vil stå i den dagen Siv Jensen gir seg som partileder.

-

Sylvi Listhaugs bok «Der andre tier» har først og fremst vaert imøtesett med spenning fordi den kan tenkes å påvirke det dramatiske retningsva­lget KRF står overfor. Listhaug er svaert omstridt og til dels mislikt i Knut Arild Hareides parti. Både fordi hun har gjort bruk av polarisere­nde og splittende retorikk til et kjennemerk­e. Og fordi hun er en av flere sentrale Frp-ere som har kommet med rabiate uttalelser om KRF. I valgkampen anklaget Listhaug Hareide for å «sleike imamer oppetter ryggen».

Derfor har det

vaert regnet som en mulighet at flere krasse utfall mot KRF i Listhaugs bok, kan føre til at tvilende Krf-ere støtter Hareides valg om å gå fra blå til rød side i politikken. Det vil i så fall vaere et betydelig paradoks hvis Listhaug bidrar til en slik utvikling.

et annet interessan­t

perspektiv å lese boken i, er utviklinge­n innad i Frp. Listhaug er konstituer­t som nestleder og velges etter alt å dømme til nestleder på ordinaert vis på landsmøtet til våren. Der og da blir hun i så fall en av favoritten­e til å etterfølge Siv Jensen som partileder. Et slikt skifte kan ligge flere år fram i tid, men det kan også komme relativt raskt. Saerlig hvis KRF feller Solberg-regjeringe­n. Da vil det vaere naturlig med et lederskift­e i Frp i god tid før neste stortingsv­alg.

i det lyset

er det interessan­t å se at Listhaug bruker boken til å blankpusse sin kristenkon­servative profil. Hun angriper både KRF og Den norske kirke for å innta for liberale standpunkt­er. KRF anklages for ikke å ta vare på den kristne kulturarve­n, og Den norske kirke mener hun er i ferd med å «råtne på rot».

Listhaug har åpenbart

en høy stjerne i store deler av Frp i dag. Men det er også betydelige miljøer i partiet som kan styre sin begeistrin­g for det som oppfattes som ensidig kjør på innvandrin­g og kristenkon­servative saker. Dette gjelder både de som jobber for å vide ut Frps politiske profil og den liberalist­iske fløyen i partiet.

når tiden kommer

for et ledervalg i Frp, vil dette trolig også bli et retningsva­lg. Listhaug har i boken tydeliggjo­rt hvilken retning hun vil ta partiet i.

Det er også betydelige miljøer i Frp som kan styre sin begeistrin­g for Listhaugs profil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway