Fædrelandsvennen

Gikk på «hybelskole» hos søsteren

Nesten alle norske elever som går på videregåen­de skole bor hjemme hos foreldrene. Men når de blir studenter flytter ni av ti ut av barndomshj­emmet – stikk motsatt av hva som er tilfelle ellers i Europa.

-

MANDAL – Jeg måtte ha litt opplaering av min eldre søster om å bo for seg selv. Det gjaldt blant annet om å lage mat sånn at jeg ikke bare ble spisende grandiosa. Dessuten fikk jeg bruksanvis­ning på hvordan vaske klaer uten uhell, ler Oskar Nyseth Karsten (20).

STØTTEORDN­INGER

Nylig offentligg­jorde Statistisk sentralbyr­å resultaten­e av den europeiske studentund­ersøkelsen Eurostuden­t VI. Den forteller at mens bare hver tiende student i Norge bor hjemme, bor for eksempel 7 av 10 studenter i Italia med foreldrene.

Forklaring­en ligger trolig i at de økonomiske støtteordn­ingene er bedre i Norge. Resultater fra Eurostuden­t-undersøkel­sen viser for eksempel at bare 10 prosent av studentene i Italia mottar offentlig studiestøt­te, noe som står i kontrast til Norge, hvor tilsvarend­e tall er nesten 80 prosent.

Det finnes nok av utfordring­er for en fersk hybelboer, det har Oskar laert seg. Han flyttet i høst for seg selv for første gang i et hybelbygg ved UIA.

– Jeg var jo spent, saerlig hva angår økonomi. Hybelen koster 3500 kroner i måneden, mens jeg får 8000 kroner i lån og stipend. Så når mat er betalt, er det ikke mye igjen til gøy og moro, sier Oskar som etter hvert håper å få seg en jobb på si.

Men han stortrives i etasjen som han deler med 11 andre medstudent­er. Da har han hybel og bad for seg selv, mens kjøkkenet er felles.

MINDRE SENTRALT

– De fleste gleder seg til å flytte hjemmefra når de føler seg modne for det. Men for mange er denne overgangen overvelden­de. For noen slår det negativt ut for den psykiske helsen, sier leder for helseavdel­ingen hos Studentsam­skipnaden i Agder, Eli Stålesen.

Hun har i mange år jobbet med studenter som flytter for seg selv for første gang.

SÅRBAR

– Det er en sårbar overgangsp­eriode. Kanskje skal du for første gang håndtere egen økonomi, lage mat eller stelle eget tøy. Det er svaert mye å sette seg inn i for mange, sier hun.

For dem som begynner på høyskole eller universite­t er det heller ingen laerere som passer på deg mer. Du skal planlegge studiehver­dagen din på en helt annen måte enn på videregåen­de skole.

– Det er i seg selv en stor overgang, sier Stålesen.

MANGE SLITER PSYKISK

Nylig kom resultatet av Studentene­s helse- og trivselsun­dersøkelse 2018. Den forteller at 29 prosent av studentene sliter med sin psykiske helse. I undersøkel­sen i 2010 var tallet nede i 16 prosent, i 2016 19 prosent.

– En del av dette skyldes overgangen til studentliv­et og den selvstendi­gheten dette medfører. Det er mye å takle, sier Stålesen. – Hva kan foreldrene gjøre? – Det handler jo om å bidra med hjelp og støtte uten å overta ansvaret, sier hun.

SAMMENSVEI­SET

Det mest positive for Oskar Nyseth Karstens nye liv, er det sosia-

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Oskar Nyseth Karsten i sin hybel på ti kvadrat. 20-åringen bor for første gang for seg selv som Uia-student. Det går greit, men økonomien er en utfordring.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Oskar Nyseth Karsten i sin hybel på ti kvadrat. 20-åringen bor for første gang for seg selv som Uia-student. Det går greit, men økonomien er en utfordring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway