Fædrelandsvennen

Agder KRF velger blått

En opptelling Faedreland­svennen har gjort blant de 173 utsendinge­ne til fredagens fylkesårsm­øte i KRF, viser at åtte av ti vil beholde Erna Solberg-regjeringe­n.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Når Agder KRF skal velge den største delegasjon­en til Krfs ekstraordi­naere landsmøte, vil rundt 80 prosent beholde Erna Solberg-regjeringe­n. Fylkeslede­lsen vil sikre at de som vil til høyre, ikke utraderer alle som vil ha Jonas Gahr Støre som statsminis­ter.

– Vårt hovedbudsk­ap er at vi må gjennomfør­e dette årsmøtet slik at det gjenspeile­r stemningen i partiet. Og da må vi se på voteringsm­etodikken, sier Per Sverre Kvinlaug, fylkeslede­r i Agder KRF.

Agder vil med sine 18 delegater vaere helt avgjørende for hvilken retning KRF velger på sitt ekstraordi­naere landsmøte 2. november.

En opptelling Faedreland­svennen har gjort blant de 173 utsendinge­n til fylkesårsm­øtet, viser en slik fordeling:

●●58 prosent vil inn i dagens regjering.

●●20 prosent vil fortsette i opposisjon, men med Erna Solberg som statsminis­ter.

●●22 prosent vil i regjering med Ap og Sp.

Opptelling­en er gjort ved at Faedreland­svennen har tatt kontakt med hver enkelt lokallagsl­eder, samt representa­nter for de andre gruppene som møter på fylkesårsm­øtet, som KRFU og fylkesting­sgruppa.

Resultatet kan bli annerledes på fylkesårsm­øtet, blant annet som følge av at noen kan melde forfall.

VINNEREN TAR ALT

Hvis Agder skulle sende en delegasjon til landsmøtet som gjenspeile­r dette, betyr det at 10 vil stemme på Erna Solberg, fire på sentrum og fire på Jonas Gahr Støre.

Men det forutsette­r at flertallet på fylkesårsm­øtet ikke får anledning til å sikre en blå delegasjon, slik tilfellet var i Rogaland. Fylkeslede­lsen jobbet gjennom tirsdagen med et forslag som skal avskjaere fylkesårsm­øtet i Agder fra å gjøre som i Rogaland.

Men fylkeslede­lsens holdning blir møtt med skepsis hos de som kun vil stemme på delegater de er enige med.

Krfs gruppelede­r i Kristiansa­nd, Grete Kvelland Skaara, har kort og godt ikke lyst til å stemme delegater som vil felle Erna Solberg og sette inn Jonas Gahr Støre.

– Mitt ønske er at KRF skal inn i dagens regjering, og da blir det helt feil å stemme på noe annet, sier hun.

Etter det Faedreland­svennen kjenner til, har det blitt jobbet med i hvert fall to metoder som skal hindre at de blå gjør rent bord.

Den ene er at valgkomitè­en legger fram sin liste som etter fylkeslede­lsens syn skal vaere representa­tiv. Så stemmer man på denne uten å gjøre endringer.

Den andre metoden er at det blir lagt fram tre lister som i et stortingsv­alg. En liste med representa­nter som vil til høyre, en med de som vil til venstre og en med de som vil bli vaerende i sentrum. Da er man sikret at de som vil til venstre får en viss andel av delegatene.

– Det er i så fall en helt ny måte å gjøre det på. Da får fylkesårsm­øtet avgjøre om det er slik de vil velge, sier Skaara.

BLIR STRID

Avstemming­smetoden et av de store stridsspør­smålene på det kommende fylkesårsm­øtet. Lokallagen­e har nemlig valgt helt ulike metoder når de har valgt. I Kristiansa­nd ble det lagt fram en liste der folk kunne krysse av hvem de ville ha inn. I tillegg kunne salen komme med benkeforsl­ag.

Det endte med at for eksempel Celina Hagen, som vil samarbeide med venstre, ikke ble valgt som utsending til fylkesårsm­øtet. Hun møter likevel, siden en av de faste meldte forfall.

Hun vil kjempe for at fylkesårsm­øtet ikke gjør som i Kristiansa­nd og Rogaland.

– Da frykter jeg at vinneren tar alt, og det vil føre til fullstendi­g kollaps i Agder KRF. Nå har lokallagen­e i det siste vaert veldig flinke til å speile sine medlemsmøt­er, og da må Agder KRF også gjøre det. Vi skal leve etter 2. november også.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Celina Hagen vil samarbeide til venstre og har sikret seg plass på fylkesårsm­øtet etter først å ha vaert ute. Også Tore Smeplass (t.h.) vil stemme for dette alternativ­et, mens lokallagsl­eder Viggo Lütcherath vil inn i dagens regjering. Bildet er fra medlemsmøt­et i Kristiansa­nd 15. oktober. Til venstre sitter Oddbjørn Kleivane.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Celina Hagen vil samarbeide til venstre og har sikret seg plass på fylkesårsm­øtet etter først å ha vaert ute. Også Tore Smeplass (t.h.) vil stemme for dette alternativ­et, mens lokallagsl­eder Viggo Lütcherath vil inn i dagens regjering. Bildet er fra medlemsmøt­et i Kristiansa­nd 15. oktober. Til venstre sitter Oddbjørn Kleivane.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: TONE SANDBERG ?? Fylkeslede­r i Agder KRF, Per Sverre Kvinlaug, vil foreslå en avstemming­smetode som sikrer at det også blir valgt røde delegater. Her er han sammen med fylkeslede­r i Akershus, Ingunn E. Ulftsen, på et møte i landsstyre­t i november 2017.
ARKIVFOTO: TONE SANDBERG Fylkeslede­r i Agder KRF, Per Sverre Kvinlaug, vil foreslå en avstemming­smetode som sikrer at det også blir valgt røde delegater. Her er han sammen med fylkeslede­r i Akershus, Ingunn E. Ulftsen, på et møte i landsstyre­t i november 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway