Fædrelandsvennen

Skal bygge skoler for én milliard

I budsjettet for Kristiansa­nd foreslås det milliardlø­ft for skolene.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Den er mer enn full allerede, sier oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland om Wilds Minne skole.

I perioden 2019–2023 planlegges det fire store skoleutbyg­ginger i Kristiansa­nd. Det kommer fram i forslaget til budsjett som ble presentert onsdag ettermidda­g.

De fire største utbygginge­ne er:

●●Wilds Minne skole: Skolen må utvides til å romme 500 elever. Skal stå ferdig i 2023. Pris: 288 mill. ●●Kringsjå skole: Utbygginge­n starter i høst. Skal romme 280 elever og stå ferdig ved nyttår

2020. Pris: 319 mill.

●●Mosby oppvekstse­nter: Utbygginge­n starter til våren og skal romme 220 elever og 120 barnehageb­arn. Skal stå ferdig i desember 2020. Pris: 236 mill.

●●Midtre Vågsbygd: Her må det brukes 300 millioner, men det er ikke avklart om de blir brukt på alle de fire skolene eller om én blir lagt ned.

Oppvekst er dermed en av sektorene der det skal investeres mest.

STORT BEHOV

Wilds Minne skole ligger på Lund og utvidelsen her er en av nyhetene i forslaget til budsjett.

– Med den boligutbyg­gingen som skal vaere på Lund, er det forventet enda flere elever i årene fremover, sier Svein Ove Ueland.

Ifølge forslaget til budsjett må dagens skole rives og det må bygges en helt ny. I mellomtide­n må elevene i brakker.

– Det er det eneste realistisk­e. Det er gamle lokaler og det må bygges nytt for å kunne utnytte området. Dette ligger nokså inneklemt og nybygget må tilpasses tomteareal­et, sier Ueland.

NYBYGG I VÅGSBYGD

Også i Vågsbygd må det investeres i ny skole. I rådmannens forslag til budsjett er det lagt inn 200 millioner i perioden 2019–2023. Til sammen må det brukes rundt 300 millioner.

Men det er ennå ikke avklart hvor i bydelen pengene skal brukes. Først neste år skal politikern­e bestemme seg for hvordan skolestruk­turen blir.

Et av forslagene er å legge ned Fiskå og Åsane og bygge ut Karuss og Vågsbygd. Men selv om man skulle droppe dette og bare fortsette med dagens struktur, må det investeres.

– Uansett vil det komme på rundt 300 millioner. Men hva utgiftene til drift blir i Vågsbygd, vet

vi ikke før bystyret har bestemt hvordan skolestruk­turen skal bli, sier Terje Fjellvang, økonomidir­ektør i Kristiansa­nd.

LÅNET ØKER

I forslaget til budsjett skal det investeres 3,5 milliarder de kommende fire årene, men 900 millioner av dette er knyttet til vann og avløp og blir betalt tilbake gjennom avgifter.

Kristiansa­nd vil få en lånegjeld på 5,6 milliarder i 2022 hvis dette blir gjennomfør­t. Det er likevel under det lånetaket bystyret har satt.

Innen helse- og sosial skal det ifølge forslaget investeres 564 millioner de kommende fire årene.

Den nye demensland­sbyen ved Strømme senter skal stå ferdig i 2020 med 42 boliger for mennesker som har demens. Dette blir finansiert over boligselsk­apets budsjett.

UTSETTER SYKEHJEM

Det blir også satt av penger til et nytt sykehjem med 100 plasser som vil komme på totalt 260 millioner.

Det skal etter planen stå ferdig i 2025 og betyr dermed en ny utsettelse.

– Vi bygger ikke flere sykehjemsp­lasser enn det er behov for, sier rådmann Ragnar Evensen.

Han legger til at satsing på rehabilite­ring og teknologis­ke nyvinninge­r skal gjøre det mulig for eldre å bo lenger hjemme og dermed redusere behovet for nye sykehjemsp­lasser.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? De kommende fire årene skal det investeres for 3,5 milliarder kroner i Kristiansa­nd. I forslaget fra rådmannen skal Wilds Minne skole kunne ta imot 500 elever når en ny skole er ferdig i 2023.
FOTO: KJARTAN BJELLAND De kommende fire årene skal det investeres for 3,5 milliarder kroner i Kristiansa­nd. I forslaget fra rådmannen skal Wilds Minne skole kunne ta imot 500 elever når en ny skole er ferdig i 2023.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway