Fædrelandsvennen

Blir han årets ildsjel?

Terje Dag Østhassel

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

Da Terje Dag Østhassel begynte i Kristiansa­nd Badmintonk­lubb (KBK) på 1960-tallet, var både kunnskapen om idretten og bredden i miljøet lite å skryte av. Men Østhassel viste seg raskt å ha et talent for idretten, og utviklet seg som junior til å bli en av de aller beste i Norge.

Motivert av det reiste han i 1972 til Norges Idrettshøg­skole (NIH), og der ble han først i landet til å velge badminton som hovedidret­t.

Det skulle vise seg å bli til stor velsignels­e for klubben i hans hjerte.

– Da jeg kom tilbake fra Oslo var det ingen kunnskap eller ambisjoner i klubben. Men jeg hadde fått masse inspirasjo­n og kunnskap som jeg kunne bruke, og det bidro til at vi fikk et løft og i 1984 vant vi seriemeste­rskapet. Siden det har vi mer eller mindre vaert best i Norge, sier Østhassel - som allerede som 18-åring påtok seg sitt første treneroppd­rag i klubben.

Badmintons­enteret

Kunnskapen var ikke bare gull verdt for klubben, men også både for Norges Badmintonf­orbund – blant annet var han landslagst­rener i en periode – og for sporten internasjo­nalt.

– Motivasjon­en min var å bringe kunnskap. Interessen ga meg mulighet til å holde kurs over store deler av verden, som igjen inspirerte meg og ga meg mye laerdom. Den tok jeg med meg hjem og delte med klubben, sier Østhassel – som skaffet internasjo­nale trenere og spillere til KBK.

Parallelt vokste klubben i antall, og i 1987 var Badmintons­enteret en realitet - et år før klubben arrangerte europamest­erskap i hallen.

– Målet med å bygge Badmintons­enteret var å utvikle klubben vår, og etter at det sto ferdig i 1987 ble det et hovedsente­r for badminton i Norge. Det var mye takket vaere Terjes faglige kunnskap, sier Kåre G. Sørensen, aeresmedle­m i Norges Badmintonf­orbund og selv mangeårig ildsjel i KBK.

Østhassel er en av fem kandidater som du kan stemme fram i kampen om «Folkets Ildsjelpri­s», som skal deles ut på Idrettsgal­la Sør i Sparebanke­n Sør Amfi lørdag 3. november. Du kan lese i bunnen av saken – under «fakta om ildsjelpri­sen» – hvordan du kan stemme på Østhassel.

FIRE-FEM treninger I uka

I dag er Østhassel ikke like mye på farten, men fortsatt brennende engasjert i både sporten og klubben. Fire-fem dager i uka er han på plass i Badmintons­enteret for å følge opp klubbens spillere og trenere.

– Jeg sitter i juniorutva­lget, og bidrar med det jeg mener er best for klubben. Blant annet følger jeg opp trenerne våre, saerlig Rik Hermans, sier Østhassel og sikter til den hollandske hovedtrene­ren.

Lidenskape­n hans har også gått i generasjon­er. Alle de tre barna hans har vaert innom juniorland­slaget, og i dag spiller samtlige åtte barnebarn badminton. Den pensjonert­e ungdomssko­lelaeren fra Haumyrheia mener at idretten saerlig i ungdomstid­en er en sunn arena å vaere på.

takknemlig­e ungdommer

– Jeg har aldri sett på timene jeg har langt ned i KBK som et offer, snarere tvert imot, det gir meg mye å få lov til å vaere med. Jeg har vaert med på et mannskap som skaper mye glede, spesielt for ungdommer, noe jeg som laerer vet hvor viktig er. Gjennom treninger og turer i inn- og utland har vi gitt dem en sosial forankring og lost dem gjennom en tid som kan vaere utfordrend­e. Betalingen min har vaert takknemlig­e ungdommer, fastslår Østhassel – som blant annet har både EM- og Vm-gull for veteraner på Cv-en.

I dag har klubben rundt 230 medlemmer.

– Bredden klubben opplever i dag er resultat av at den har blitt et sosialt tilholdsst­ed, noe Terje skal ha mye av aeren for, sier Kåre G. Sørensen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Terje Dag Østhassel er fortsatt fire-fem dager i uka i Badmintons­enteret, og spiller en nøkkelroll­e i utvilingen av klubbens unge spillere.
FOTO: PRIVAT Terje Dag Østhassel er fortsatt fire-fem dager i uka i Badmintons­enteret, og spiller en nøkkelroll­e i utvilingen av klubbens unge spillere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway