Fædrelandsvennen

Jemen foran katastrofe

Jemen står foran en sultkatast­rofe man frykter blir den verste i nyere tid. 14 millioner mennesker er truet av sult.

-

Hele 14 millioner mennesker står foran en massiv sultkatast­rofe. Den har vaert varslet lenge, men de verste scenariene blir bare verre. Bare tilbake i september anslo FN at 11 millioner var truet av sult, men tallene har økt raskt. Nå anslår hjelpeorga­nisasjoner at det handler om 14 millioner som står overfor hungersnød­en i det allerede herjede og hardt prøvede landet.

Jemen har 29 millioner innbyggere. Ufattelige 22 millioner av dem trenger humanitaer hjelp, og 14 millioner står altså overfor akutt sult. Bildene av nøden tikker inn til internasjo­nale medier, og de er grufulle. Katastrofe­n som kommer er menneskesk­apt. Det er en dimensjon ved denne nøden som er ekstra grusom. Det er ingen tørke eller naturkatas­trofe, det er skånselløs og brutal krigføring som har ruinert infrastruk­tur og helsesyste­mer, stengt handelså- rer og skjøvet millioner av mennesker på flukt.

Det er to faktorer som nå har ført til den akutte krisen i den vedvarende krigen: Den ene er et kraftig verditap for Jemens valuta, den andre er intense kamper ved havnebyen Hodeida, der mesteparte­n av maten og medisinene kommer til landet. Verdens helseorgan­isasjon mener at antall drepte er over 10.000. 55.000 er såret, og mange av ofrene er sivile. Drøyt 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut i 2015. I fjor ble landet av en omfattende koleraepid­emi.

saudi-arabia baerer et tungt ansvar for denne katastrofe­n. Landet leder an i koalisjone­n som har gått til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen. Men også USA og Donald Trump som fôrer dem med våpen og militaert utstyr, sammen med en rekke andre land som Storbritan­nia og Norge. Donald Trump holder til og med opp den store våpenekspo­rten til Saudi-arabia som et moment i hvordan de skal håndtere den diplomatis­ke krisen rundt drapet på journalist­en Jamal Khasoggi. Han sier åpent at USA tjener gode penger på å våpensalg til den saudileded­e koalisjone­n. Som igjen fører til bildene av den nøden som kommer til syne nå. Samtidig har Iran ansvaret for å fôre motparten med våpen.

Det blir nesten ikke styggere. Når en konflikt fører til en så stor humanitaer krise, burde verdens ledere vaert forpliktet til å løse den.

Saudi-arabia baerer et tungt ansvar for denne katastrofe­n.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? En far gir vann til sin dehydrerte datter på et sykehus i Hodeida i Jemen.
FOTO: NTB SCANPIX En far gir vann til sin dehydrerte datter på et sykehus i Hodeida i Jemen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway